Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Seksinostokielto saa kritiikkiä Norjassa

Tuoreen arvion mukaan ostokielto on vähentänyt prostituutiota, mutta moni kritisoi pintapuoliseen tutkimukseen perustuvaa raporttia.
(Kuva: Sarah-Ji / cc 2.0)

Seksinostokielto on vähentänyt prostituutiota Norjassa 20–25 prosenttia, käy ilmi yksityisen tutkimuslaitoksen Vista Analysen tällä viikolla julkaisemasta arviosta. Monet asiantuntijat kuitenkin kritisoivat johtopäätöstä.

Norjan oikeusministeriön tilaaman arvion mukaan vuonna 2009 voimaan astunut seksinostokielto on vähentänyt seksin katumyyntiä ja tehnyt maasta vähemmän houkuttelevamman ihmiskauppiaille. Väkivalta prostituoituja kohtaan ei ole lain jälkeen lisääntynyt. Samaan aikaan hinnat ovat kuitenkin laskeneet ja prostituoidut joutuvat tekemään kovemmin töitä, arviossa kerrotaan.

Arvio perustuu muun muassa kyselyihin ja haastatteluihin, jotka tehtiin tämän vuoden tammi- ja kesäkuun välillä.

Suomen Pro-tukipisteen mukaan esimerkiksi pitkän linjan prostituutiotutkijat sekä prostituoitujen tukipalveluiden tuottajat kritisoivat kuitenkin jo etukäteen arvion kapea-alaisuutta. Myös arviot väkivallan määristä ovat kriitikoiden mukaan sekavia ja päätelmä lain vaikutuksesta prostituution vähenemiseen heikko.

Esimerkiksi kristillisen Kirkes Bymisjon -järjestön mukaan huomiota pitäisi kiinnittää enemmän seksiä myyvien asemaan katuprostituution vähenemisen sijaan. Järjestön yömajan asiakkaat ovat raportoineet lain voimaantulon jälkeen tilanteensa huonontumisesta ja negatiivisen leiman vahvistumista.

Joidenkin arvioiden mukaan seksikauppa on vain siirtynyt lain myötä kaduilta sisätiloihin.

Raportin tekijät ovat seisoneet väitteidensä takana. He olisivat omien sanojensa mukaan kuitenkin halunneet mennä kysymyksissä "syvemmälle".

Seksityöläisten oikeudet gender Norja Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.