Seksinostokielto saa kritiikkiä Norjassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Seksinostokielto saa kritiikkiä Norjassa

Tuoreen arvion mukaan ostokielto on vähentänyt prostituutiota, mutta moni kritisoi pintapuoliseen tutkimukseen perustuvaa raporttia.

Seksinostokielto on vähentänyt prostituutiota Norjassa 20–25 prosenttia, käy ilmi yksityisen tutkimuslaitoksen Vista Analysen tällä viikolla julkaisemasta arviosta. Monet asiantuntijat kuitenkin kritisoivat johtopäätöstä.

Norjan oikeusministeriön tilaaman arvion mukaan vuonna 2009 voimaan astunut seksinostokielto on vähentänyt seksin katumyyntiä ja tehnyt maasta vähemmän houkuttelevamman ihmiskauppiaille. Väkivalta prostituoituja kohtaan ei ole lain jälkeen lisääntynyt. Samaan aikaan hinnat ovat kuitenkin laskeneet ja prostituoidut joutuvat tekemään kovemmin töitä, arviossa kerrotaan.

Arvio perustuu muun muassa kyselyihin ja haastatteluihin, jotka tehtiin tämän vuoden tammi- ja kesäkuun välillä.

Suomen Pro-tukipisteen mukaan esimerkiksi pitkän linjan prostituutiotutkijat sekä prostituoitujen tukipalveluiden tuottajat kritisoivat kuitenkin jo etukäteen arvion kapea-alaisuutta. Myös arviot väkivallan määristä ovat kriitikoiden mukaan sekavia ja päätelmä lain vaikutuksesta prostituution vähenemiseen heikko.

Esimerkiksi kristillisen Kirkes Bymisjon -järjestön mukaan huomiota pitäisi kiinnittää enemmän seksiä myyvien asemaan katuprostituution vähenemisen sijaan. Järjestön yömajan asiakkaat ovat raportoineet lain voimaantulon jälkeen tilanteensa huonontumisesta ja negatiivisen leiman vahvistumista.

Joidenkin arvioiden mukaan seksikauppa on vain siirtynyt lain myötä kaduilta sisätiloihin.

Raportin tekijät ovat seisoneet väitteidensä takana. He olisivat omien sanojensa mukaan kuitenkin halunneet mennä kysymyksissä "syvemmälle".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia