Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa
Naiset saavat pian ajaa Saudi-Arabiassa. Uudistus on kuitenkin tullut kovalla hinnalla, sillä lukuisia naisaktivisteja on pidätetty. (Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0)

Saudi-Arabiassa on jälleen pidätetty naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja. Maassa näyttää olevan menossa armoton kampanja naisten oikeuksien liikettä kohtaan, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Saudi-Arabia on ottamassa edistysaskeleita sukupuolten tasa-arvossa, sillä se on ilmoittanut purkavansa naisten ajokiellon 24.6. alkaen. Monet ajokiellon purkamisen puolesta kampanjoineet naiset eivät kuitenkaan pääse juhlimaan uudistusta, sillä he ovat pidätettyinä tai kiinni otettuina.

Maassa pidätettiin toukokuussa toistakymmentä ihmisoikeusaktivistia, joista osa oli naisten ajo-oikeuden puolesta kampanjoineita naisia. Osa vapautettiin tilapäisesti, mutta kesäkuun alussa pidätettiin kaksi aktivistia lisää. Lisäksi useita aktivisteja on asetettu matkustuskieltoon.

HRW:n mukaan kesäkuussa pidätettyihin kuuluu naisaktivisti Nouf Abdelaziz, joka oli osoittanut julkisesti tukensa kolmelle toukokuussa pidätetylle aktivistille. Muutamaa päivää myöhemmin pidätettiin hänen ystävänsä Mayaa al-Zahrani.

”Saudihallinto näyttää päättäneen viedä kansalaisiltaan kaiken tilan osoittaa edes retorista tukea vangituille aktivisteille tässä anteeksiantamattomassa hyökkäyksessä toisinajattelijoita kohtaan”, sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän johtaja tiedotteessa.

Aiemmin pidätetyistä aktivisteista yhdeksän siirretään paikallisten medioiden tietojen mukaan pian erityisrikostuomioistuimeen, jossa heitä syytetään muun muassa yhteistyöstä vihollisten kanssa sekä rahallisen ja moraalisen tuen antamisesta ulkomaisille vihollistahoille.

Erityistuomioistuin on perustettu terrorismirikoksia varten, ja sitä on aiemminkin sovellettu ihmisoikeusaktivisteihin. Nyt syytteessä olevat aktivistit, joista neljä on naisia, voivat saada 20 vuoden vankeustuomion.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on viime aikoina tehnyt maassa useita uudistuksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan samaan aikaan tapahtuva ihmisoikeusaktivistien ahdistelu saattaa olla yritys liennyttää maan konservatiivisia tahoja sekä varoittaa aktivisteja.

”On välttämätöntä, että Saudi-Arabian länsimaiset liittolaiset korottavat äänensä osoittaakseen solidaarisuutta vangituille ja painostaakseen viranomaisia vapauttamaan ihmisoikeustyönsä takia kiinni otetut ennen kuin heidät viedään oikeuteen. Kesäkuun 24. päivänä ei voida juhlia oikeasti, kun ajo-oikeuden puolesta kampanjoineet ja heidän tukijansa ovat telkien takana”, Whitson muistuttaa.

Myös YK ja Euroopan parlamentti ovat vaatineet aiemmin tuominneet aktivistien pidätykset.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismilakioikeus ja rikos Saudi-Arabia

Kommentit

Lähettänyt Auli Rinne (ei varmistettu) 27.6.2018 - 12:47

Voi että on ksksinaismoralistista, milloin tuo keskiajan meininki loppuu ja edes hitunen tass-arvoa toteutuisi. Pah sinne.

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolustajia

Saudi-Arabia vapautti muutama viikko sitten tilapäisesti kolme naisten ajokieltoa vastustanutta aktivistia. Nyt se on pidättänyt lisää toisinajattelijoita – joukossa muun muassa aiemmin vapautetun Aziza al-Yousefin poika.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.