Uutiset Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa
Naiset saavat pian ajaa Saudi-Arabiassa. Uudistus on kuitenkin tullut kovalla hinnalla, sillä lukuisia naisaktivisteja on pidätetty. (Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0)

Saudi-Arabiassa on jälleen pidätetty naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja. Maassa näyttää olevan menossa armoton kampanja naisten oikeuksien liikettä kohtaan, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Saudi-Arabia on ottamassa edistysaskeleita sukupuolten tasa-arvossa, sillä se on ilmoittanut purkavansa naisten ajokiellon 24.6. alkaen. Monet ajokiellon purkamisen puolesta kampanjoineet naiset eivät kuitenkaan pääse juhlimaan uudistusta, sillä he ovat pidätettyinä tai kiinni otettuina.

Maassa pidätettiin toukokuussa toistakymmentä ihmisoikeusaktivistia, joista osa oli naisten ajo-oikeuden puolesta kampanjoineita naisia. Osa vapautettiin tilapäisesti, mutta kesäkuun alussa pidätettiin kaksi aktivistia lisää. Lisäksi useita aktivisteja on asetettu matkustuskieltoon.

HRW:n mukaan kesäkuussa pidätettyihin kuuluu naisaktivisti Nouf Abdelaziz, joka oli osoittanut julkisesti tukensa kolmelle toukokuussa pidätetylle aktivistille. Muutamaa päivää myöhemmin pidätettiin hänen ystävänsä Mayaa al-Zahrani.

”Saudihallinto näyttää päättäneen viedä kansalaisiltaan kaiken tilan osoittaa edes retorista tukea vangituille aktivisteille tässä anteeksiantamattomassa hyökkäyksessä toisinajattelijoita kohtaan”, sanoo Sarah Leah Whitson, HRW:n Lähi-idän johtaja tiedotteessa.

Aiemmin pidätetyistä aktivisteista yhdeksän siirretään paikallisten medioiden tietojen mukaan pian erityisrikostuomioistuimeen, jossa heitä syytetään muun muassa yhteistyöstä vihollisten kanssa sekä rahallisen ja moraalisen tuen antamisesta ulkomaisille vihollistahoille.

Erityistuomioistuin on perustettu terrorismirikoksia varten, ja sitä on aiemminkin sovellettu ihmisoikeusaktivisteihin. Nyt syytteessä olevat aktivistit, joista neljä on naisia, voivat saada 20 vuoden vankeustuomion.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman on viime aikoina tehnyt maassa useita uudistuksia. Uutistoimisto Reutersin mukaan samaan aikaan tapahtuva ihmisoikeusaktivistien ahdistelu saattaa olla yritys liennyttää maan konservatiivisia tahoja sekä varoittaa aktivisteja.

”On välttämätöntä, että Saudi-Arabian länsimaiset liittolaiset korottavat äänensä osoittaakseen solidaarisuutta vangituille ja painostaakseen viranomaisia vapauttamaan ihmisoikeustyönsä takia kiinni otetut ennen kuin heidät viedään oikeuteen. Kesäkuun 24. päivänä ei voida juhlia oikeasti, kun ajo-oikeuden puolesta kampanjoineet ja heidän tukijansa ovat telkien takana”, Whitson muistuttaa.

Myös YK ja Euroopan parlamentti ovat vaatineet aiemmin tuominneet aktivistien pidätykset.

Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne ihmisoikeudetgenderpolitiikkaaktivismilakioikeus ja rikos Saudi-Arabia

Kommentit

Lähettänyt Auli Rinne (ei varmistettu) 27.6.2018 - 12:47

Voi että on ksksinaismoralistista, milloin tuo keskiajan meininki loppuu ja edes hitunen tass-arvoa toteutuisi. Pah sinne.

Lue myös

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman ja YK:n pääsihteeri António Guterres

Raportti: Saudi-Arabian kruununprinssi on luonut myönteisen imagon uudistuksilla, mutta samaan aikaan toisinajattelijoiden vaino kiihtyy

Saudi-Arabian kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssi Mohammed bin Salman on vapauttanut viihdesektorin ja antanut naisille lisää oikeuksia. Maa on kuitenkin ottanut kaikessa hiljaisuudessa käyttöön uusia taktiikoita toisinajattelijoiden pitämiseksi aisoissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.