”Sananvapaus ei ole vapautta levittää rotuvihaa sosiaalisessa mediassa” – YK-asiantuntijat vetoavat sosiaalisen median yhtiöihin vihapuheen kitkemiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Sananvapaus ei ole vapautta levittää rotuvihaa sosiaalisessa mediassa” – YK-asiantuntijat vetoavat sosiaalisen median yhtiöihin vihapuheen kitkemiseksi

YK-asiantuntijoiden mukaan some-jätit eivät tee tarpeeksi vihapuheen suitsimiseksi. Lausunnossa muistutetaan muun muassa vihapuheen aiheuttamista traumoista.

Älypuhelin tietokoneen näppäimistön päällä.

- Kuva: Gerd Atlmann / Pixabay.

Sosiaalisen median yhtiöiden on ryhdyttävä vastuullisemmiksi ja torjuttava aktiivisemmin vihapuhetta, vaativat YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämät riippumattomat asiantuntijat.

Ne julkaisivat loppiaisena lausunnon, jossa vaaditaan, että muun muassa Meta, Twitter, Apple ja Google johtajineen toimisivat läpinäkyvämmin ja vastuullisemmin ja torjuisivat sosiaalisessa mediassa leviävää vihapuhetta tehokkaammin.

Otsikolla ”sananvapaus ei ole vapautta levittä rotuvihaa sosiaalisessa mediassa” julkaistussa lausunnossa mainitaan nimeltä Twitterin omistaja Elon Musk, Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin omistavan Metan johtaja Mark Zuckerberg, Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Asiantuntijat muistuttavat hiljattain julkaistuista tiedoista, joiden mukaan joiden mukaan N-sanan käyttö kasvoi Twitterissä rajusti sen jälkeen, kun miljardööri Elon Musk osti yhtiön viime syksynä.

”Vaikka Twitter kertoi, että kyseessä oli trollauskampanja ja että vihalle ei ole sijaa, vihan ilmaisut afrikkalaistaustaisia kohtaan ovat syvästi huolestuttavia ja vaativat ihmisoikeuskeskeisen vastauksen”, lausunnossa todetaan.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk lähetti Muskille avoimen kirjeen aiemmin marraskuussa ja pyysi tätä varmistamaan, että ihmisoikeudet ovat keskeisiä Twitterin toiminnalle.

Asiantuntijat kritisoivat tuoreessa lausunnossaan myös vihamielisiä mainoksia sekä vaaleihin liittyvän disinformaation ja salaliittoteorioiden leviämistä Facebookissa. Vaikka osa sosiaalisen median jäteistä vakuuttaa, ettei salli vihapuhetta, sitoumusten ja toimien välillä on selvä kuilu, lausunnossa todetaan.

Vihan leviämisen salliminen paitsi rohkaisee tekijöitä, myös aiheuttaa traumaattista stressiä, joka voi vaikuttaa ihmisten fyysiseen ja henkiseen terveyteen, asiantuntijat muistuttavat. 

”Rotuvihan olemassaolo heikentää siitä kärsivien yhteisöjen luottamusta entisestään sosiaalisen median käyttämiseen ja oikeudenmukaisuuden tavoitteluun. Se on erityisen hälyttävää, kun otamme huomioon, että nuoret elävät merkittävän osan elämästään kybertodellisuudessa. Kyberalustoilta saadut kokemukset muovaavat heidän arvojaan, asenteitaan ja toimiaan jatkuvasti”, asiantuntijat toteavat.

Keinoja vihan torjumiseen tarjotaan asiantuntijoiden mukaan kansainvälisessä rotusyrjinnän vastaisessa sopimuksessa, kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimuksessa sekä YK:n liike-elämän ja ihmisoikeuksien ohjaavissa periaatteissa.

Mukana kannanotossa on YK:n riippumattomia asiantuntijoita, raportoijia ja työryhmiä, kuten afrikkalaistaustaisten ihmisten työryhmä. He ovat ihmisoikeusneuvoston nimittämiä asiantuntijoita, jotka eivät ole YK:n henkilökuntaa eivätkä saa työstään palkkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia