Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Sallivampi aborttilaki tekeillä Malawissa

Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi, mutta päättäjät uskovat lain alentavan äitiyskuolleisuutta.
(Kuva: nchenga / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Malawi haluaa pelastaa naisia kuolemanvaarasta sallimalle abortin nykyistä helpommin. Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi.

Malawin nykyinen laki sallii raskaudenkeskeytyksen vain, jos äidin henki vaarantuu. Muulloin uhkana on 14 vuoden vankeus.

Parlamentin käsittelyyn tulevan uuden lain mukaan abortin perusteeksi hyväksytään myös äidin fyysisen tai henkisen terveyden vaarantuminen, raiskaus, insesti ja häiriöt sikiön kehityksessä.

Etenkin katolinen kirkko vastustaa lakia, mutta kaikki puolueet tukevat sitä. Poliitikot uskovat lain alentavan sekä korkeaa äitikuolleisuutta että terveysmenoja, joita koituu puoskaroitujen aborttien jälkihoidosta.

Nuorten ongelma

17 miljoonan asukkaan Malawissa syntyy yhä 5,7 lasta naista kohti, ja kaksi kolmesta malawilaisesta on alle 25-vuotiaita.

Tilastojen mukaan Malawissa tehdään noin 70 000 aborttia vuodessa. Puolet niistä on puoskaroituja. Henkensä menettää yli 5 000 naista, joiden enemmistö on 14–25-vuotiaita.

"Meille tulee joka kuukausi yli 30 naista hoidettavaksi epäonnistuneen keskeytyksen vuoksi", kertoo Edwin Gondwe Zomban keskussairaalasta. Hän puolustaa uutta aborttilakia kansallisen edun nimissä.

Samaa mieltä ovat 55 järjestöä, jotka ovat muodostaneet Copua-liiton vaarallisten aborttien estämiseksi.

Kenen synti?

"Vielä on paljon tehtävää aborttiin liittyvän kielteisen leimaamisen ja sukupuolten eriarvoisuuden voittamiseksi", sanoo Copuan puheenjohtaja Godfrey Kangaude.

Hänen mukaansa vastustajien puheet synnistä peittävät aborttien todelliset syyt. Taustalla voi olla vaikka se, että isäpuoli on tehnyt tyttärensä raskaaksi tai mies on pakottanut vaimonsa suojaamattomaan seksiin, vaikka perheen lapsiluku on jo täynnä.

Yli 100 000 teinityttöä tulee joka vuosi raskaaksi Malawissa puutteellisen ehkäisyn vuoksi.

"Kun nuori menee terveysklinikalle ehkäisyasioissa, vastaava henkilö on usein muualla hoitamassa rokotuskampanjaa", Gondwe valittaa. "Ja täällä Zombassa monet klinikat ovat katolisen kirkon ylläpitämiä, joten apua ehkäisyyn ei heru", hän jatkaa.

Kytkös köyhyyteen

Kangaude muistuttaa, että nuoret naiset joutuvat turvautumaan vaaralliseen aborttiin, koska heillä ei ole varaa yksityisklinikoiden palveluihin. Turvallinen keskeytys on mahdollista saada Malawissakin, jos on rahaa tai suhteita.

Uusi lakikaan ei vapauta aborttia kokonaan. Syyksi eivät riitä taloudelliset seikat tai se, että ei halua lasta. Raiskauksen uhrin pitää hankkia poliisiraportti ennen sairaalaan pääsyä.

Laki liittää Malawin niihin Afrikan maihin, joilla on selvät säännöt abortista. Joukkoon kuuluvat Etelä-Afrikka, Etiopia, Ghana, Kap Verde, Mosambik, Namibia ja Sambia.

Malawin presidentti Peter Mutharika pyysi hiljan YK:ssa tukea kampanjalle, jonka tavoitteena on tuplata ehkäisyn käyttö vuoteen 2020 mennessä. Malawissa lasketaan, että kampanjan avulla voitaisiin estää 2,2 miljoonaa ei-toivottua raskautta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkehityslapsetlakiterveys Malawi Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset