Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Sallivampi aborttilaki tekeillä Malawissa

Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi, mutta päättäjät uskovat lain alentavan äitiyskuolleisuutta.
(Kuva: nchenga / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Malawi haluaa pelastaa naisia kuolemanvaarasta sallimalle abortin nykyistä helpommin. Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi.

Malawin nykyinen laki sallii raskaudenkeskeytyksen vain, jos äidin henki vaarantuu. Muulloin uhkana on 14 vuoden vankeus.

Parlamentin käsittelyyn tulevan uuden lain mukaan abortin perusteeksi hyväksytään myös äidin fyysisen tai henkisen terveyden vaarantuminen, raiskaus, insesti ja häiriöt sikiön kehityksessä.

Etenkin katolinen kirkko vastustaa lakia, mutta kaikki puolueet tukevat sitä. Poliitikot uskovat lain alentavan sekä korkeaa äitikuolleisuutta että terveysmenoja, joita koituu puoskaroitujen aborttien jälkihoidosta.

Nuorten ongelma

17 miljoonan asukkaan Malawissa syntyy yhä 5,7 lasta naista kohti, ja kaksi kolmesta malawilaisesta on alle 25-vuotiaita.

Tilastojen mukaan Malawissa tehdään noin 70 000 aborttia vuodessa. Puolet niistä on puoskaroituja. Henkensä menettää yli 5 000 naista, joiden enemmistö on 14–25-vuotiaita.

"Meille tulee joka kuukausi yli 30 naista hoidettavaksi epäonnistuneen keskeytyksen vuoksi", kertoo Edwin Gondwe Zomban keskussairaalasta. Hän puolustaa uutta aborttilakia kansallisen edun nimissä.

Samaa mieltä ovat 55 järjestöä, jotka ovat muodostaneet Copua-liiton vaarallisten aborttien estämiseksi.

Kenen synti?

"Vielä on paljon tehtävää aborttiin liittyvän kielteisen leimaamisen ja sukupuolten eriarvoisuuden voittamiseksi", sanoo Copuan puheenjohtaja Godfrey Kangaude.

Hänen mukaansa vastustajien puheet synnistä peittävät aborttien todelliset syyt. Taustalla voi olla vaikka se, että isäpuoli on tehnyt tyttärensä raskaaksi tai mies on pakottanut vaimonsa suojaamattomaan seksiin, vaikka perheen lapsiluku on jo täynnä.

Yli 100 000 teinityttöä tulee joka vuosi raskaaksi Malawissa puutteellisen ehkäisyn vuoksi.

"Kun nuori menee terveysklinikalle ehkäisyasioissa, vastaava henkilö on usein muualla hoitamassa rokotuskampanjaa", Gondwe valittaa. "Ja täällä Zombassa monet klinikat ovat katolisen kirkon ylläpitämiä, joten apua ehkäisyyn ei heru", hän jatkaa.

Kytkös köyhyyteen

Kangaude muistuttaa, että nuoret naiset joutuvat turvautumaan vaaralliseen aborttiin, koska heillä ei ole varaa yksityisklinikoiden palveluihin. Turvallinen keskeytys on mahdollista saada Malawissakin, jos on rahaa tai suhteita.

Uusi lakikaan ei vapauta aborttia kokonaan. Syyksi eivät riitä taloudelliset seikat tai se, että ei halua lasta. Raiskauksen uhrin pitää hankkia poliisiraportti ennen sairaalaan pääsyä.

Laki liittää Malawin niihin Afrikan maihin, joilla on selvät säännöt abortista. Joukkoon kuuluvat Etelä-Afrikka, Etiopia, Ghana, Kap Verde, Mosambik, Namibia ja Sambia.

Malawin presidentti Peter Mutharika pyysi hiljan YK:ssa tukea kampanjalle, jonka tavoitteena on tuplata ehkäisyn käyttö vuoteen 2020 mennessä. Malawissa lasketaan, että kampanjan avulla voitaisiin estää 2,2 miljoonaa ei-toivottua raskautta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkehityslapsetlakiterveys Malawi Suomen IPS

Lue myös

Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.
Sairaanhoitaja ja potilas kirjoituspöydän ääressä.

YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä

57 maata kattavan tutkimuksen mukaan yli puolella naisista ei ole täyttä kehollista itsemääräämisoikeutta. Sen pitäisi järkyttää meitä kaikkia, sanoo YK:n väestörahasto Unfpan pääjohtaja Natalia Kanem.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla YK:n logoja sinisellä pohjalla.

Arvio: Korona johti noin 1,4 miljoonaan ei-toivottuun raskauteen kehittyvissä maissa – Pahimmat skenaariot vältettiin

Muun muassa terveyspalvelujen häiriöt ja matkustusrajoitukset ovat johtaneet ei-toivottujen raskauksien kasvuun matalan tulotason ja keskitulotason maissa. Samaan aikaan rikkaissa maissa syntyvyys on laskenut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia