Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Sallivampi aborttilaki tekeillä Malawissa

Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi, mutta päättäjät uskovat lain alentavan äitiyskuolleisuutta.
(Kuva: nchenga / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Malawi haluaa pelastaa naisia kuolemanvaarasta sallimalle abortin nykyistä helpommin. Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi.

Malawin nykyinen laki sallii raskaudenkeskeytyksen vain, jos äidin henki vaarantuu. Muulloin uhkana on 14 vuoden vankeus.

Parlamentin käsittelyyn tulevan uuden lain mukaan abortin perusteeksi hyväksytään myös äidin fyysisen tai henkisen terveyden vaarantuminen, raiskaus, insesti ja häiriöt sikiön kehityksessä.

Etenkin katolinen kirkko vastustaa lakia, mutta kaikki puolueet tukevat sitä. Poliitikot uskovat lain alentavan sekä korkeaa äitikuolleisuutta että terveysmenoja, joita koituu puoskaroitujen aborttien jälkihoidosta.

Nuorten ongelma

17 miljoonan asukkaan Malawissa syntyy yhä 5,7 lasta naista kohti, ja kaksi kolmesta malawilaisesta on alle 25-vuotiaita.

Tilastojen mukaan Malawissa tehdään noin 70 000 aborttia vuodessa. Puolet niistä on puoskaroituja. Henkensä menettää yli 5 000 naista, joiden enemmistö on 14–25-vuotiaita.

"Meille tulee joka kuukausi yli 30 naista hoidettavaksi epäonnistuneen keskeytyksen vuoksi", kertoo Edwin Gondwe Zomban keskussairaalasta. Hän puolustaa uutta aborttilakia kansallisen edun nimissä.

Samaa mieltä ovat 55 järjestöä, jotka ovat muodostaneet Copua-liiton vaarallisten aborttien estämiseksi.

Kenen synti?

"Vielä on paljon tehtävää aborttiin liittyvän kielteisen leimaamisen ja sukupuolten eriarvoisuuden voittamiseksi", sanoo Copuan puheenjohtaja Godfrey Kangaude.

Hänen mukaansa vastustajien puheet synnistä peittävät aborttien todelliset syyt. Taustalla voi olla vaikka se, että isäpuoli on tehnyt tyttärensä raskaaksi tai mies on pakottanut vaimonsa suojaamattomaan seksiin, vaikka perheen lapsiluku on jo täynnä.

Yli 100 000 teinityttöä tulee joka vuosi raskaaksi Malawissa puutteellisen ehkäisyn vuoksi.

"Kun nuori menee terveysklinikalle ehkäisyasioissa, vastaava henkilö on usein muualla hoitamassa rokotuskampanjaa", Gondwe valittaa. "Ja täällä Zombassa monet klinikat ovat katolisen kirkon ylläpitämiä, joten apua ehkäisyyn ei heru", hän jatkaa.

Kytkös köyhyyteen

Kangaude muistuttaa, että nuoret naiset joutuvat turvautumaan vaaralliseen aborttiin, koska heillä ei ole varaa yksityisklinikoiden palveluihin. Turvallinen keskeytys on mahdollista saada Malawissakin, jos on rahaa tai suhteita.

Uusi lakikaan ei vapauta aborttia kokonaan. Syyksi eivät riitä taloudelliset seikat tai se, että ei halua lasta. Raiskauksen uhrin pitää hankkia poliisiraportti ennen sairaalaan pääsyä.

Laki liittää Malawin niihin Afrikan maihin, joilla on selvät säännöt abortista. Joukkoon kuuluvat Etelä-Afrikka, Etiopia, Ghana, Kap Verde, Mosambik, Namibia ja Sambia.

Malawin presidentti Peter Mutharika pyysi hiljan YK:ssa tukea kampanjalle, jonka tavoitteena on tuplata ehkäisyn käyttö vuoteen 2020 mennessä. Malawissa lasketaan, että kampanjan avulla voitaisiin estää 2,2 miljoonaa ei-toivottua raskautta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkehityslapsetlakiterveys Malawi Suomen IPS

Lue myös

Vauva äitinsä olkapäällä

Raportti: Keskimääräinen syntyvyys on melkein puolittunut 50 vuodessa – Yllättävän moni nainen ei silti voi päättää omasta lisääntymisestään

Yhä useampi nainen käyttää ehkäisyä, mutta läheskään kaikki naiset eivät saa päättää siitä yksin. YK:n väestörahaston keräämien tietojen mukaan joissakin maissa alle joka kymmenes nainen voi päättää itse omaan seksuaaliterveyteensä liittyvistä asioista.
Nainen mielenosoituskyltin "Girls just wanna have fundamental human rights " kanssa

Maailman piti mennä avoimempaan suuntaan, mutta nyt länsimaissa jyllää seksuaalioikeuksien vastainen liike – ”Eurooppa on naiivi”

Sekä Väestöliiton että Euroopan parlamentin väestö- ja kehitysfoorumin asiantuntijat paheksuvat Suomen ulkoministerin Timo Soinin (sin) abortinvastaisia kommentteja. Vaikka ne Suomessa voivat olla yksittäistapaus, he ovat huolissaan uudesta liikkeestä, joka pyrkii palauttamaan ”luonnollisen järjestyksen”.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa