Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Sallivampi aborttilaki tekeillä Malawissa

Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi, mutta päättäjät uskovat lain alentavan äitiyskuolleisuutta.
(Kuva: nchenga / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

(IPS) -- Malawi haluaa pelastaa naisia kuolemanvaarasta sallimalle abortin nykyistä helpommin. Vanhoilliset piirit luonnehtivat lakiesitystä paholaismaiseksi.

Malawin nykyinen laki sallii raskaudenkeskeytyksen vain, jos äidin henki vaarantuu. Muulloin uhkana on 14 vuoden vankeus.

Parlamentin käsittelyyn tulevan uuden lain mukaan abortin perusteeksi hyväksytään myös äidin fyysisen tai henkisen terveyden vaarantuminen, raiskaus, insesti ja häiriöt sikiön kehityksessä.

Etenkin katolinen kirkko vastustaa lakia, mutta kaikki puolueet tukevat sitä. Poliitikot uskovat lain alentavan sekä korkeaa äitikuolleisuutta että terveysmenoja, joita koituu puoskaroitujen aborttien jälkihoidosta.

Nuorten ongelma

17 miljoonan asukkaan Malawissa syntyy yhä 5,7 lasta naista kohti, ja kaksi kolmesta malawilaisesta on alle 25-vuotiaita.

Tilastojen mukaan Malawissa tehdään noin 70 000 aborttia vuodessa. Puolet niistä on puoskaroituja. Henkensä menettää yli 5 000 naista, joiden enemmistö on 14–25-vuotiaita.

"Meille tulee joka kuukausi yli 30 naista hoidettavaksi epäonnistuneen keskeytyksen vuoksi", kertoo Edwin Gondwe Zomban keskussairaalasta. Hän puolustaa uutta aborttilakia kansallisen edun nimissä.

Samaa mieltä ovat 55 järjestöä, jotka ovat muodostaneet Copua-liiton vaarallisten aborttien estämiseksi.

Kenen synti?

"Vielä on paljon tehtävää aborttiin liittyvän kielteisen leimaamisen ja sukupuolten eriarvoisuuden voittamiseksi", sanoo Copuan puheenjohtaja Godfrey Kangaude.

Hänen mukaansa vastustajien puheet synnistä peittävät aborttien todelliset syyt. Taustalla voi olla vaikka se, että isäpuoli on tehnyt tyttärensä raskaaksi tai mies on pakottanut vaimonsa suojaamattomaan seksiin, vaikka perheen lapsiluku on jo täynnä.

Yli 100 000 teinityttöä tulee joka vuosi raskaaksi Malawissa puutteellisen ehkäisyn vuoksi.

"Kun nuori menee terveysklinikalle ehkäisyasioissa, vastaava henkilö on usein muualla hoitamassa rokotuskampanjaa", Gondwe valittaa. "Ja täällä Zombassa monet klinikat ovat katolisen kirkon ylläpitämiä, joten apua ehkäisyyn ei heru", hän jatkaa.

Kytkös köyhyyteen

Kangaude muistuttaa, että nuoret naiset joutuvat turvautumaan vaaralliseen aborttiin, koska heillä ei ole varaa yksityisklinikoiden palveluihin. Turvallinen keskeytys on mahdollista saada Malawissakin, jos on rahaa tai suhteita.

Uusi lakikaan ei vapauta aborttia kokonaan. Syyksi eivät riitä taloudelliset seikat tai se, että ei halua lasta. Raiskauksen uhrin pitää hankkia poliisiraportti ennen sairaalaan pääsyä.

Laki liittää Malawin niihin Afrikan maihin, joilla on selvät säännöt abortista. Joukkoon kuuluvat Etelä-Afrikka, Etiopia, Ghana, Kap Verde, Mosambik, Namibia ja Sambia.

Malawin presidentti Peter Mutharika pyysi hiljan YK:ssa tukea kampanjalle, jonka tavoitteena on tuplata ehkäisyn käyttö vuoteen 2020 mennessä. Malawissa lasketaan, että kampanjan avulla voitaisiin estää 2,2 miljoonaa ei-toivottua raskautta.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys genderkehityslapsetlakiterveys Malawi Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.