Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.
Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 40 prosenttia perusruoka-aineista ei pääse markkinoille asti, sillä maantiet ovat niin kehnossa kunnossa. Kuvassa Magwin ja Lobonen kaupungit Etelä-Sudanin ja Ugandan rajalla yhdistävä päätie. (Kuva: Isaiah Esipisu / IPS)

(IPS) -- Etelä-Sudanin eteläosassa asuva Margaret Itto on yksi niistä Afrikan nuorimman valtion monista maanviljelijöistä, jotka ovat investoineet paljon maatalouteen. Hän ei kuitenkaan pääse viemään tuotteitaan pääkaupunki Juban houkutteleville markkinoille, sillä maantiet ovat huonossa kunnossa.

”Teiden kunto tässä maassa on iso haitta. Tuotteiden saaminen tiloilta kauppoihin ja toreille on hyvin hankalaa. Työntekijöideni on monesti täytynyt yöpyä puskassa, koska heidän ajoneuvonsa on juuttunut liejuun”, Itto kertoo.

Muun muassa maapähkinöitä, auringonkukkia, maissia, papuja ja seesamia viljelevä Itto on kärsinyt mittavia sadonkorjuun jälkeisiä menetyksiä, etenkin silloin kun sade on tehnyt maanteistä kulkukelvottomia.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 40 prosenttia perusruoka-aineista ei pääse markkinoille huonojen maanteiden ja muiden esteiden vuoksi. Elintarvikkeiden tuojat ovat käyttäneet syntynyttä kysyntää hyväkseen toimittamalla Afrikan kaupunkeihin kehnolaatuista tuontiruokaa.

”Korkeiden tuotantokustannusten takia paikallisesti tuotettu ruoka on niin kallista, että monet kaupunkilaiset päätyvät kuluttamaan ulkomailta tuotua huonolaatuista ruokaa”, Kenian Kiambun läänin kuvernööri tri James Nyoro sanoo.

Afrikan vauhdikkaasti kasvavat kaupungit ja vuodessa noin 211 miljardin euron kokoiset ruokamarkkinat tarjoaisivat valtavan tilaisuuden mantereen 60 miljoonalle maatilalle. Jotta Afrikan farmarit pystyisivät hyödyntämään sitä, tarvittaisiin kuitenkin investointeja maaseudun tiestöön sekä pieniin ja keskisuuriin kaupunkeihin, entistä parempaa urbaanien ruokajärjestelmien hallintaa, ruuan turvallisuuden sääntelyä ja sääntöjen toimeenpanoa.

Ihmisiä vihreällä pellolla.
Margaret Itto (oik.) maapähkinäfarmillaan Etelä-Sudanin Toritissa. Hän on kärsinyt valtavista sadonkorjuun jälkeisistä tappioista aina kun sadonkorjuuaikana on satanut – maantiet ovat menneet sateista niin huonoon kuntoon, ettei tuotteita ole saanut kuljetettua kaupunkiin torimyyntiin. (Kuva: Isaiah Esipisu / IPS)

Kaupunkimaatalouteen kannattaisi investoida

”Covid-19 on altistanut monet ihmiset Afrikan kaupunkialueilla köyhyydelle ja nälälle. Useimmat heistä olivat pätkätyöläisiä, jotka menettivät työnsä koronasulun aikana. Jotkut ovat palanneet maaseudulle, jossa ruuan saaminen on helpompaa. Toisille paluu ei ole vaihtoehto, sillä he ovat alun perin paenneet väkivaltaa tai nälkää”, italialaisen ruoka- ja ravitsemuskeskuksen BCFN:n tutkija Daniele Fattibene selittää.

Fattibene sanoo, että kun kaupungit jatkavat kamppailuaan koronaa vastaan, viranomaisten pitäisi ryhtyä toimiin suojellakseen katuruuan myyjien kaltaisia epävirallisella sektorilla työskenteleviä ihmisiä. Heihin kriisi on vaikuttanut vakavasti.

Fattibenen mielestä Afrikassa kannattaisi investoida kaupunkimaatalouteen. Se lyhentäisi ruokaketjuja ja säästäisi kaupungit äkillisiltä, ulkopuolisten tekijöiden aiheuttamilta shokeilta.

”Paikallisten viranomaisten kannattaisi tukea pientilallisia osuuskuntien perustamisessa ja kannustaa supermarketteja hankkimaan tuotteensa paikallisesti niiden ulkomailta tuomisen sijaan. Heidän pitäisi ottaa oppia globaalin etelän muilta kaupungeilta, kuten Ecuadorin Quitolta, jolla on tehokkaat urbaanin ruokaturvan suunnitelmat”, Fattibene sanoo.

”Näin olisi mahdollista välttää kaupunkialueiden ruokahätätilat”, hän lisää.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Suomen IPS

Kommentit

Lähettänyt Heikki Jokipii (ei varmistettu) 23.9.2020 - 06:50

Kaupunkiviljelyn suosittaminen on vallan viheliäistä antautumista.

Afrikkaan pitää yksinkertaisesti saada paremmat tiet.

Lähettänyt Heikki Jokipii (ei varmistettu) 23.9.2020 - 06:53

Kaupunkiviljelyn suosittaminen on viheliäistä antautumista.

Afrikkaan pitää yksinkertaisesti saada paremmat tiet!

Lue myös

Nainen kuokkii peltoa vauva selässään.

Nuorten muutto kaupunkeihin vähentää maatalouden tuottavuutta Malawissa – Apua haetaan kasvukeskuksista

Miljoonien malawilaisperheiden maatiloilla työvoima koostuu pelkästään omasta perheestä. Opiskelumahdollisuuksien ja palveluiden puute ajaa kuitenkin nuoret kaupunkeihin, mikä vaikeuttaa maanviljelyä. Nyt valtio pohtii kasvukeskuksien luomista maaseudulle.
Pengerrettyä maata.

Afrikan vihreä vallankumous petti lupauksensa

Afrikan maatalouden suurhankkeen piti vähentää nälkää, mutta todellisuudessa se on vain yksipuolistanut ruokavalioita ja tehnyt nälästä huonommin näkyvää. Samalla se on vaurioittanut luonnon monimuotoisuutta, verottanut luonnonvaroja ja järkyttänyt ekosysteemejä, kritisoi taloustutkija Jomo Kwame Sundaram.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.
Mehiläinen kukassa.

Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt

Luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen uhkaa sekä kehitysyhteistyön tavoitteita että ihmiskunnan tulevaisuutta yleensäkin. Kehityspoliittisen toimikunnan mukaan Suomen pitäisi nostaa biodiversiteettikysymykset kehitysyhteistyönsä ytimeen.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ydinaseet kieltävä sopimus astui tänään voimaan – Suomalaisvaikuttajat vaativat Suomea liittymään sopimukseen

YK:n pääsihteeri António Guterres kiitteli sopimuksen ratifioineita maita. Yksikään suurista ydinasevalloista eikä kovin moni Euroopan maakaan ole mukana sopimuksessa.

Tuoreimmat

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä
Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään
Selvitys: Suomen pitäisi tukea luonnon monimuotoisuutta vahvemmin kehitysyhteistyössään – Rahoitus on viime vuosina vähentynyt
Ydinaseet kieltävä sopimus astui tänään voimaan – Suomalaisvaikuttajat vaativat Suomea liittymään sopimukseen
Uusi kehitysjournalismin palkinto toimittaja Taina Tervoselle – Artikkeli Kadonneiden laiva käsittelee Välimeren siirtolaisuutta ja Euroopan sulkeutuvia rajoja
Selvitys: Suomalaisyritykset ovat sitoutuneet ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mutta käytännön toimista viestitään nihkeästi
20 vuotta täyttävä Maailman sosiaalifoorumi järjestetään virtuaalisena
Sveitsiin perustettiin ebolarokotevarasto – Maailman pelätyimpiin kuuluvaa tartuntatautia voi nyt ehkäistä helpommin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
120 000 ihmistä on paennut vaaliväkivaltaa Keski-Afrikan tasavallassa – ”Ihmiset pakenevat kodeistaan vain vaatteet päällään”

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti