Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.

Maanviljelijä ja härkä

Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden. Kuva: Friday Phiri / IPS.

(IPS) -- Tanssiaskelien pitää muuttua rytmin mukaan, vanha afrikkalainen sananlasku sanoo. Ajatusta sovelletaan nyt maatalouteen Sambiassa, jossa ilmastonmuutos on vaikeuttanut pienviljelijöiden elämää entisestään.

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, huokaa 78-vuotias Lameck Sibukale Pemban alueen Nachibangan kylästä. Liittyminen säästöryhmään on kohentanut hänen talouttaan tuntuvasti.

”Se on loistava idea meille kaukana pankeista asuville. Varsinkin nykyisin, kun on pakko saada jotain säästöön sen varalta, että sato epäonnistuu kuivuuden vuoksi”, hän selittää.

Sibukale liittyi säästöohjelmaan 160 euron panoksella. Tuotolla hän pystyi ostamaan uuden kyntöhärän viime vuonna menehtyneen tilalle. Tuottoa kertyy maltillisista koroista, jotka ryhmä perii lainatessaan pääomaansa tarvitseville.

Turvallista ja tuottoisaa

Säästöryhmät kuuluvat osana YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n R4-aloitteeseen. Se edistää ympäristön kannalta kestävää maataloutta ja parantaa maaseudun resilienssiä eli kykyä sopeutua muutoksiin.

”R4 ei ole perinteistä ruoka-avun jakamista, vaan auttaa ihmisiä tuottamaan ravitsevaa ruokaa”, WFP:n Sambian-johtaja Jennifer Bitonde sanoo. Se tapahtuu vähentämällä riskejä, tarjoamalla vakuutusturvaa ja kannustamalla säästämistä sekä mikrolainoitusta.

R4 avaa viljelijöille mahdollisuuden vakuuttaa satonsa sääongelmien varalta. ”Vakuutuksen ansiosta voimme osallistua säästöohjelmaan pelkäämättä, että jäämme puille paljaille, jos sateita ei tule”, Sikwalen kylän ryhmään liittynyt Milimo Haluma sanoo.

Hän pystyi säästöillään ostamaan tarvittavat siemenet ja lannoitteet ajoissa, mikä kasvatti maissisadon 3,75 tonniin, kun se aiempina vuosina jäi 1,5 tonniin.

Valtio seuraa esimerkkiä

Suurin osa maailman ruuantuotannosta on yhä 500 miljoonan pienviljelijän varassa, WFP muistuttaa. Auttaakseen heitä sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin järjestö kehitti R4-ohjelman, jollainen alkoi Sambiassa 2014.

R4 on toiminut mallina Sambian valtiolle, joka on tällä viljelykaudella lisännyt säävakuutuksen omaan maatalouden tukiohjelmaansa. Se auttaa tiloja tuotantopanosten hankinnassa ja kannustaa lisäämään palkokasvien viljelyä maissin ohessa, jotta maan hedelmällisyys ja tuottajan tulot kohenisivat.

”Valtio antaa 120 euroa, ja viljelijän edellytetään sijoittavan 32 euroa, josta kolmannes menee nyt ensi kerran säävakuutukseen”, Sambian maatalousministeri Dora Siliya selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia