Rypäleaseista päästään hitaasti eroon – iskut Syyriassa lisääntyneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rypäleaseista päästään hitaasti eroon – iskut Syyriassa lisääntyneet

Monet valtiot tuhoavat rypäleasevarastojaan, mutta hyökkäykset ovat kasvaneet opposition hallitsemilla Syyrian alueilla sen jälkeen, kun Venäjä aloitti operaationsa, kertoo kansainvälisen rypäleasekoalition raportti.

Uusia maita on liittynyt kansainväliseen rypäleaseet kieltävään sopimukseen ja varastoja tuhotaan hyvää vauhtia, mutta rypäleaseet aiheuttavat yhä mittavaa kärsimystä siviileille, summaa kansainvälisen rypäleasekoalition CMC:n vuosiraportti.

Raportin mukaan viimeisen vuoden aikana rypäleaseita on käytetty ainakin Syyriassa ja Jemenissä. Syyriassa rypäleasehyökkäykset opposition hallitsemilla alueilla ovat lisääntyneet merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sotilasoperaationsa maassa viime syksynä. Maa on kiistänyt käyttävänsä rypäleaseita, mutta CMC:n mukaan käytöstä on olemassa uskottavia todisteita. Jemenissä rypäleasehyökkäyksistä puolestaan epäillään Saudi-Arabiaa ja sen johtamaa sotilasliittoumaa.

"Paras tapa varmistaa, etteivät rypäleaseet vahingoita siviileitä Syyriassa ja Jemenissä on stigmatisoida niiden käyttö ja painostaa maita lopettamaan hyökkäykset. Näiden -- aseiden uhrit ansaitsevat apua ja paremman vastauksen kuin kieltämisen, vähättelyn ja monimutkaistamisen", sanoo raportin päätoimittaja Mary Wareham ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchista.

Rypäleaseet lähettävät räjähtäessään useita tytärammuksia laajalle alueelle. Monet eivät kuitenkaan räjähdä, vaan asettavat siviilit vaaraan vielä vuosia jälkikäteenkin. Yhteensä rypäleaseilla oli viime vuonna ainakin 417 uhria. 97 prosenttia uhreista oli siviilejä.

Syyrian ja Jemenin lisäksi myös Azerbaidžan ja Armenia ovat tänä vuonna syyttäneet toisiaan rypäleaseiden käytöstä kiistellyllä Vuoristo-Karabahin alueella, raportissa kerrotaan.

CMC:n tavoitteena on saada kaikki maailman maat liittymään vuonna 2010 hyväksyttyyn Oslon rypäleasekieltosopimukseen. Mukana on tällä hetkellä sata maata, ja viimeisen vuoden aikana sopimuksen ovat ratifioineet Kolumbia, Islanti, Palau, Ruanda ja Somalia. Suomi ei ole mukana sopimuksessa.

Sopimukseen kuuluu ammusten tuhoaminen. Ammuksia on tuhottu yhteensä 1,4 miljoonaa, mikä tarkoittaa, että jo 93 prosenttia sopimuksessa olevien maiden varastoista on tuhottu. Ainakin 24 maassa arvellaan kuitenkin olevan yhä rypäleaseita.

OIKAISU. Ammuksia on tuhottu yhteensä 1,4 miljoonaa, ei pelkästään vuonna 2015.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia