Ruokapula johtuu keinottelusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokapula johtuu keinottelusta

Maailmanpankin tilastojen mukaan viljavarastot ovat historiallisen hyvällä tasolla. Ruoan hinnan nousu selittyykin osaksi keinottelijoiden ryntäyksestä viljamarkkinoille.

Leikkuupuimuri ja peräkärryä vetävä traktori viljapellolla.

Kuva: Michael Gäbler / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0.

(IPS) -- Yhdysvallat ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat pyytäneet Intiaa perumaan päätöksensä, joka kieltää vehnän viennin ulkomaille. Perusteeksi sanotaan Ukrainan sodan aiheuttama ruokapula, mutta se ei pidä paikkaansa.

Maailmassa ei ole pulaa ruuasta. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n tuore raportti toteaa viljakasvien tarjonnan olevan hyvällä tasolla. Maailmanpankin mukaan ruokavarastot ovat historiallisen hyvät ja noin kaksi kolmasosaa Venäjän ja Ukrainan viime sadosta oli viety ulkomaille jo ennen sodan alkamista.

Ruuan hinnan nousu johtuu keinottelusta. Sijoittajat ovat kiiruhtaneet perushyödykemarkkinoille nousevien hintojen toivossa. Alan rahastoissa puhutaan jopa 600 prosentin noususta viime vuoteen verrattuna, kertoo hollantilainen Lighthouse Report.

New York Timesin mukaan keinottelijat tekivät huhtikuussa 72 prosenttia Pariisin vehnäpörssin ostoista, kun ennen koronapandemiaa osuus oli 25 prosenttia. Nyt lyödään vetoa nälästä ja samalla aiheutetaan sitä.

Maailmassa tuotetaan paljon enemmän ruokaa kuin syödään. Tiedelehti Elementassa julkaistun tutkimusartikkelin mukaan yli kolmannes maailman ruokakasveista käytetään eläinten ravinnoksi tai polttoaineeksi.

Yhdysvalloissa kasvatetaan vuosittain noin 400 miljoonaa tonnia maissia, josta yli 40 prosenttia menee etanolin valmistukseen ja toinen mokoma rehuksi. Kymmenesosa käytetään ihmisten ravinnoksi ja saman verran menee vientiin.

Ruokakriisi on kuitenkin tosiasia, sillä kuivuus, konfliktit ja hinnannousu uhkaavat aiheuttaa nälänhätiä. YK:n avustusjärjestöjen vetoomukset eivät tuota tarpeeksi tulosta. Esimerkiksi Yhdysvallat on luvannut Ukrainalle 40 miljardia dollaria mutta käyttää kehitysapuun tänä vuonna vain 28 miljardia.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia