Ruokahävikin vähentäminen neljänneksellä takaisi ruoan kaikille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokahävikin vähentäminen neljänneksellä takaisi ruoan kaikille

Kolmannes maailman ruoantuotannosta päätyy roskiin, samalla kun 795 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä ja aliravitsemuksesta.

Joka vuosi noin 1,3 miljardia tonnia ruokaa eli kolmannes tuotannosta päätyy roskiin ja samalla 795 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä ja aliravitsemuksesta.

YK:n mukaan ruokahävikin vähentäminen neljänneksellä takaisi ruokaturvan kaikille maailman ihmisille.

Kehittyneissä maissa 30-40 prosenttia ostetusta ruoasta päätyy kaatopaikalle, kun kehitysmaissa vastaava luku vain viidestä kuuteentoista prosenttia. Kehitysmaissa ruokahävikki johtuu yleisimmin huonosta infrastruktuurista niin tuotannossa kuin jakelussa. Kehittyneissä maissa kyse on yleensä ruoan hamstraamisesta yli tarpeiden.

EU:n sisällä ruokahävikkiä kertyy 22 miljoonaa tonnia vuodessa, selviää komission tekemästä tutkimuksesta. Parlamentti on vaatinut EU-maita vähentämään jätettä vaatimalla muun muassa supermarketteja antamaan ruokahävikkinsä hyväntekeväisyyteen. Ranskassa tästä on säädetty jo laki.

Ruokahävikillä on myös mittavat vaikutukset ympäristöön. Jos hävikin hiilidioksidipäästöt laskettaisiin yhden maan tuottamiksi päästöiksi, maa rankattaisiin kolmanneksi saastuttavimmaksi USA:n ja Kiinan jälkeen, kirjoittaa aiheesta raportoinut Guardian.

"Julkisen ja yksityisen sektoreiden yhteisyötä on vahvistettava, jotta saadaan globaalisti merkittäviä tuloksia ruokahävikin vähentämiseksi ja ruokaturvan takaamiseksi", sanoo lehden haastattelema YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n koordinaattori Robert van Otterdijk.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia