Ruoan hinnannousu ei hyödytä viljelijöitä Tansaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruoan hinnannousu ei hyödytä viljelijöitä Tansaniassa


Kastul Bahan pellolla Pohjois-Tansaniassa kasvavat komeat maissit ovat muiden kyläläisten kateuden aihe. Hän uskoo saavansa kymmenen säkin sadon, kun viime kaudella maissia tuli vain neljä säkillistä. Silti hänen tuotantokustannuksensa haukkaavat valtaosan voitosta.

Kastul Bahan pellolla Pohjois-Tansaniassa kasvavat komeat maissit ovat muiden kyläläisten kateuden aihe. Bahalla oli riittävästi rahaa ostaa lannoitetta puolen hehtaarin pellolleen. Hän uskoo saavansa kymmenen säkin sadon, kun viime kaudella maissia tuli vain neljä säkillistä.

Silti hänen tuotantokustannuksensa haukkaavat valtaosan voitosta. Bahan mukaan vain hyvällä onnella hän saa ruokittua perheensä ja myytyä pienen ylijäämän paikallisella torilla.

"Me maanviljelijät tulemme hädin tuskin toimeen. Me pysymme köyhinä, koska maatalouspolitiikka on huonoa eikä viljelijöitä tueta", Baha sanoo.

Ruoan hinnannousu maailman markkinoilla ei tuo välitöntä hyötyä suurimmalle osalle Tansanian pienviljelijöistä. Hollannissa toimivan YK-toimiston Fund for Commoditiesin (CFC) mukaan tansanialaiset joutuvat päinvastoin kiristämään vyötä kun maahan tuotavan ruoan hinta on noussut ja ruoan tuotantokustannukset kasvaneet.

 

Maanviljely on käsityötä

Tansania on Afrikan neljänneksi suurin kahvintuottaja. Vientituloja kertyy myös tupakasta, puuvillasta, cashew-pähkinöistä, teestä, sisalkuidusta ja neilikasta. CFC:n projektipäällikön Andrey Kuleshovin mukaan tuotanto- ja kuljetuskustannusten nousu kuitenkin alentaa viljelijöiden voittoja.

Tansania saa 85 prosenttia vientituloistaan maanviljelystä ja siitä kertyy 30 prosenttia bruttokansantuotteesta. Noin neljä viidestä tansanialaisesta saa perusravintonsa omilta viljelmiltään ja monet myös pääasialliset tulonsa.

Maanviljely on Tansaniassa työvoimavaltainen ala. Pellot kuokitaan yleensä käsin.

Veitsillä varustetut naiset keräävät kahvisatoa 175 hehtaarin Karatun kahvitilalla. Tilanjohtajan Starson Mooteran mukaan koneiden ja varaosien hinnannousu sekä korotus vähimmäispalkkoihin vuoden alussa ovat kaventaneet voittoja. Tälläkään suurtilalla ei ole varaa lisätä lannoitemääriä, joten satotulokset eivät parane.

 

Viljelijöitä verotetaan rajusti

Tinga Tinga -kahvitilan johtaja Aziz Yusuf vahvistaa, että tuotantokustannukset ovat nousseet.

Kahvi on yksi Tansanian suurimmista vientituotteista



"Olemme kyllä kuulleet, että tuotteiden myyntihinta on maailmalla parempi, mutta johonkin se voitto vaan katoaa matkalla", Yusuf sanoo.

Maatalousasiantuntijoiden mukaan Tansanian hallituksen pitäisi kantaa vastuuta ja tukea miljoonia viljelijöitä paremmin. Dar es Salaamissa toimiva tuottajien ja tutkijoiden painostusryhmä Agriculture Council of Tanzania vaatii halvempia lainoja ja tukiaisia. Se vetoaa maan hallitukseen, jotta se pitäisi Afrikan johtajien antaman lupauksen käyttää kymmenen prosenttia budjetista maatalouteen vuoteen 2010 mennessä. Tällä hetkellä maatalous vie 6,4 prosenttia Tansanian valtion budjetista.

Parlamentin jäsen Abdallah Kigoda vaatii hallitusta alentamaan viljelijöiden maksamia veroja.

Agriculture Council of Tanzanian mukaan paikalliset viranomaiset verottavat viljelijöitä 17 kertaa ankarammin kuin teollisuustuottajia.

Baha toivoo hallituksen korottavan lannoitteiden tukiaisia.

"En voi luottaa ilmoihin ja hinnat markkinoilla ovat epävakaat. Ainakin minun pitäisi voida luottaa edes vähäiseen apuun omalta hallitukseltani", Baha sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia