Raportti: Viidennes nuorista naisista on avioitunut alaikäisenä – Lapsiavioliitot ovat vähentyneet 2000-luvulla, mutta ”polykriisi” uhkaa pysäyttää kehityksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Viidennes nuorista naisista on avioitunut alaikäisenä – Lapsiavioliitot ovat vähentyneet 2000-luvulla, mutta ”polykriisi” uhkaa pysäyttää kehityksen

Lapsiavioliittoja solmitaan aiempaa vähemmän, mutta monin paikoin edistys on pysähtynyt. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa menee vielä yli 200 vuotta ennen kuin lapsiavioliitoista on päästy eroon, sanoo Unicef.

Piirros perheestä.

Syyrialaisten pakolaistyttöjen lapsiavioliittojen vastaisia piirroksia Libanonissa. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Lapsiavioliittojen määrä on vähentynyt tällä vuosituhannella. Noin 19 prosenttia 20–24-vuotiaista naisista on avioitunut alaikäisenä, kun vielä vuonna 2002 osuus oli 25 prosenttia, selviää YK:n lastenjärjestö Unicefin tällä viikolla julkaisemasta raportista.

Järjestö kuitenkin varoittaa, että yhtä aikaa käynnissä olevat moninaiset globaalit kriisit– ”polykriisi” – voivat pysäyttää kehityksen. 

”Terveys- ja talouskriisit, kärjistyvät aseelliset konfliktit ja ilmastonmuutoksen tuhoisat vaikutukset pakottavat perheitä etsimään vääränlaista turvaa lapsiavioliitoista”, sanoo Unicefin pääjohtaja Catherine Russell tiedotteessa.

Tyttöjen avioituminen johtaa usein koulun keskeyttämiseen, varhaisiin raskauksiin, terveysongelmiin sekä eristäytymiseen perheestä. Kriisit lisäävät köyhyyttä ja koulun keskeyttämistä ja vaikeuttavat peruspalveluiden saantia, mikä taas lisää lapsiavioliittojen todennäköisyyttä. 

Koronapandemia vähensi estettyjen lapsiavioliittojen määrää, Unicef varoittaa. Myös äärimmäisten sääilmiöiden on todettu lisäävän tyttöjen avioitumisriskiä.

Raportin mukaan esimerkiksi Saharan eteläpuolinen Afrikka on yli 200 vuoden päässä lapsiavioliittojen lopettamisesta, mikäli kehitys jatkuu nykyisenkaltaisena. Väestönkasvu yhdistettynä kriiseihin saattaa vielä lisätä lapsiavioliittoja maanosassa.

Sen sijaan Etelä-Aasiassa lapsiavioliitot voisivat periaatteessa olla historiaa 55 vuoden kuluttua. Yksi neljästä naisesta menee kuitenkin yhä naimisiin lapsena. Alueella elää suurin osa maailman alaikäisenä avioituneista naisista, 45 prosenttia.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian maissa edistystä ei ole havaittu enää 25 vuoteen, raportissa kerrotaan. Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa sekä Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa lapsiavioliittojen väheneminen taas junnaa paikallaan.

Yhteensä maailmassa on tällä hetkellä noin 640 miljoonaa naista tai tyttöä, jotka ovat avioituneet alaikäisinä. Vuosittain lapsiavioliittoja solmitaan noin 12 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia