Raportti: Toimittajien murhaajia ilman rangaistusta 14 maassa – ”Rankaisemattomuus luo informaatiotyhjiön” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Toimittajien murhaajia ilman rangaistusta 14 maassa – ”Rankaisemattomuus luo informaatiotyhjiön”

Viimeisen vuosikymmenen aikana on murhattu yli 300 toimittajaa ja 85 prosentissa tapauksista tekijä on jäänyt tuomitsematta. Murha on tehokas tapa hiljentää toimittajat, toteaa toimittajajärjestö.

Tietokoneen näppäimistö ja silmälasit

Viimeisen vuosikymmenen aikana suuri enemmistö toimittajien murhista on jäänyt tuomitsematta, kertoo toimittajajärjestö CPJ. Kuva: Michael Saechang / CC BY-SA 2.0.

Yhdysvaltalainen sananvapausjärjestö Committee to Protect Journalists (CPJ) on huolissaan rankaisematta jääneistä toimittajien murhista.

Järjestö julkaisi tällä viikolla listan, jossa käsitellään 14 maan toimittajamurhia. Niistä kaikissa on tapahtunut vähintään viisi rankaisematta jäänyttä toimittajamurhaa viimeisten kymmenen vuoden aikana.

”Se, että rankaisemattomuus kukoistaa monissa näistä maista vuosi toisensa jälkeen on häiritsevä merkki siitä, miten syvään juurtuneesta ongelmasta on kyse. Rankaisemattomuus on tehokas tapa hiljentää toimittajat, ja se luo informaatiotyhjiön”, sanoo raportin tekijä Elisabeth Witchel tiedotteessa.

Hän vetoaa hallituksiin, jotta nämä varmistaisivat tapausten tutkinnan ja tekijöiden viemisen oikeuteen.

Raportin mukaan viimeisen vuosikymmenen aikana ainakin 324 toimittajaa on murhattu. 85 prosenttia tapauksista on jäänyt tuomitsematta. Yli kolme neljäsosaa tapahtui CPJ:n niissä 14 maassa, joita käsitellään tämänvuotisessa raportissa.

Pahin maa on raportin mukaan Somalia, jossa on 25 rankaisematonta tapausta. Listalle ovat muutaman vuoden tauon jälkeen palanneet esimerkiksi Afganistan ja Kolumbia. Afganistanissa on tehty hiljattain itsemurhaisku toimittajia vastaan. Kolumbiassa taas sissiryhmä kaappasi ecuadorilaisen uutisryhmän ja murhasi heidät.

Lisäksi listalla ovat Syyria, Irak, Etelä-Sudan, Filippiinit, Meksiko, Pakistan, Brasilia, Venäjä, Bangladesh, Nigeria ja Intia. Osassa toimittajamurhia kiihdyttää epävakaus ja konflikti. Toisissa maissa tulilinjalle taas joutuvat toimittajat, jotka tutkivat vaikkapa korruptiota tai politiikkaa. Niissä tekijät pystyvät välttämään oikeuden esimerkiksi väkivallan, rahan tai häirinnän avulla, raportissa kerrotaan.

CPJ julkaisee indeksin vuosittain rankaisematta jääneiden toimittajamurhien teemapäivän alla. Päivää vietetään 2.11.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia