Raportti: Suurin osa netinkäyttäjistä elää maissa, joissa verkko ei ole vapaa – Eniten tilanne on heikentynyt Venäjällä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Suurin osa netinkäyttäjistä elää maissa, joissa verkko ei ole vapaa – Eniten tilanne on heikentynyt Venäjällä

Autoritaariset johtajat yrittävät tehdä internetistä tilkkutäkin, jota ne voivat käyttää edistämään omia intressejään, sanoo Freedom House.

Tietokoneen näppäimistö ja näyttö.

Netin vapaus on heikentynyt 12:tta vuotta putkeen. Kuva: Tim Klapdor / CC BY-NC 2.0.

Internetin vapaus heikkeni viime vuonna 12:tta vuotta putkeen, kun yhä useammat hallitukset yrittivät seurata käyttäjiä ja sensuroida toisinajattelijoita digitaalisesti, käy ilmi yhdysvaltalaisen Freedom House -ihmisoikeusjärjestön tuoreesta raportista (pdf).

Eniten tilanne on heikentynyt sen mukaan Venäjällä, kun maa on Ukrainan sodan seurauksena yrittänyt suitsia kotimaista oppositiota ja hiljentää riippumattoman median. Netin vapaus on kutistunut myös Myanmarissa, Sudanissa ja Libyassa.

Freedom Housen raportissa arvioidaan netin vapautta 70 maassa, joissa elää noin 89 prosenttia netinkäyttäjistä. Seuranta tehtiin kesäkuun 2021 ja toukokuun 2022 välillä. Mitattava asioita ovat esimerkiksi netin pääsyn esteet, sensuuri ja käyttäjien yksityisyys

Pohjoismaista mukana on vain Islanti, jossa on raportin mukaan maailman vapain verkko. Heikoin tilanne on Kiinassa kahdeksatta vuotta peräkkäin. Sensurointi paheni Pekingin olympialaisten jälkeen sekä tenniksenpelaaja Peng Shuain syytettyä korkea-arvoista kommunistipuolueen viranomaista seksuaalisesta väkivallasta, raportissa kerrotaan.

Yhteensä yli 4,5 miljardilla ihmisellä on pääsy nettiin. 76 prosenttia elää maissa, joissa ihmisiä on pidätetty tai vangittu heidän julkaistuaan verkossa poliittista, uskonnollista tai yhteiskunnallista sisältöä. 44 prosenttia elää maissa, joissa viranomaiset ovat katkaisseet netin tai mobiiliverkon, usein poliittisista syistä, raportissa kerrotaan.

Freedom Housen asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että internet on pirstaloituneempi kuin koskaan. Ennätysmäärä hallituksia rajoittaa sitä, mitä ihmiset voivat nähdä ja jakaa verkossa. Näin autoritaariset johtajat pyrkivät hajottamaan vapaan internetin tilkkutäkiksi, jonka osasia ne voivat käyttää edistämään omia intressejään ja pitääkseen kiinni vallastaan, se sanoo.

”Kun yhä useammat elämänalueemme siirtyvät verkkoon, netin vapauden vahvistaminen on yhä tärkeämpää, jotta voidaan suojella vapautta yleensä. Digitaalinen sorto ajaa laajempaa demokratian heikkenemistä ympäri maailman, ja sitä vastaan taisteleminen on elintärkeää globaalissa taistelussa autoritaarista valtaa vastaan”, sanoo Freedom Housen johtaja Michael J. Abramowitz tiedotteessa.

Hyvä uutinen on, että viime vuonna 26 maan internetin vapaus parani. Parantajia ovat muun muassa Gambia ja Zimbabwe.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia