Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa – Maan vauraus ei silti aina tarkoita naisten parempaa asemaa

Tuoreen tasa-arvoindeksin mukaan yksikään maa ei tee tarpeeksi sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Vauva äitinsä olkapäällä

Nigeria on tasa-arvoindeksissä sijalla 122. Kuva: Dominic Chavez / The Global Financing Facility / CC BY-NC-ND 2.0.

Lähes 40 prosenttia maailma naisista ja tytöistä elää maissa, jotka epäonnistuvat sukupuolten tasa-arvon toteuttamisessa. Toiset 40 prosenttia elää maissa, jotka läpäisevät testin ”juuri ja juuri”, todetaan tuoreessa raportissa.

Raportissa tarkastellaan sukupuolten tasa-arvoa 129 maassa kestävän kehityksen tavoitteiden näkökulmasta. Sen on tehnyt kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin edustajista koostuva Equal Measures 2030 -yhteenliittymä.

YK:n vuonna 2015 hyväksymien kestävän kehityksen tavoitteiden tärkein päämäärä on äärimmäisen köyhyyden poistaminen. Sukupuolten tasa-arvo on keskeinen osa monia tavoitteita.

Raportin mukaan yksikään maailman maa ei toteuta sukupuolten tasa-arvoa sillä tasolla, että se ansaitsisi erinomaisen arvosanan. Keskimäärin maailman maat saavat 65,7 prosenttia jaossa olevista pisteistä, mikä tarkoittaa arvosanaa huono.

Paras maa on Tanska, joka sai 89,3 prosenttia pisteistä. Seuraavana tulevat Suomi (88,8 prosenttia), Ruotsi, Norja ja Alankomaat. Viimeisillä sijoilla ovat Tšad, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Jemen ja Niger.

Vaikka yleisesti ottaen vauraat maat pärjäävät köyhiä paremmin, kaikilla alueilla se ei päde, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Suomi pärjää indeksissä paremmin kuin bruttokansantuote antaisi odottaa. Keniassa taas on poikkeuksellisen paljon digitaalisia pankkipalveluita käyttäviä naisia, Ruandassa naiset uskaltavat liikkua yksin ulkona viidenneksi yleisimmin ja Kolumbiassa sosiaaliturvan kattavuus on köyhimmillä parempi kuin Yhdysvalloissa.

Raportissa korostetaan, että mikään maa ei tee tarpeeksi.

”En näe, että yksikään maa toimisi kunnianhimoisesti puuttuakseen hankaliin ongelmiin, edes parhaiten pärjäävät maat. En näe, että ongelmat katoaisivat luonnostaan. Jopa parhaiten pärjäävien maiden joukossa on yhä massiivisia ongelmia”, sanoi Equal Measures 2030:n johtaja Alison Holder The Guardian -lehdelle.

Raportti julkaistiin parhaillaan Vancouverissa käynnissä olevassa Women Deliver -tasa-arvokonferenssisa. Se aiotaan päivittää kahden vuoden kuluttua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia