Raportti: Palestiinalaisalueen talous heikkenee – työttömyysprosentti on nyt maailman korkein | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Palestiinalaisalueen talous heikkenee – työttömyysprosentti on nyt maailman korkein

YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön mukaan Israelin miehityksen lisäksi myös avunantajien vähenevä tuki kurittaa miehitettyjä Palestiinalaisalueita. Vaikein tilanne on Gazassa, jossa elinolosuhteet ovat vain vaikeutuneet sen jälkeen, kun alueen varoitettiin muuttuvan asuinkelvottomaksi.

Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Israelin miehitys kuristaa Palestiinan taloutta, moittii YK-raportti. Kuva Betlehemistä. Kuva: Olli Koikkalainen.

Yli 27 prosenttia Israelin miehittämien Palestiinalaisalueiden väestöstä on työttöminä. Prosentti on maailman korkein, kertoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö vuotuisessa raportissaan alueen taloustilanteesta.

Länsirannalla työttömyysprosentti on 18, Gazassa peräti 44, raportissa kerrotaan. Vaikka alueen talous yhä kasvaa, samaan aikaan henkeä kohti lasketut tulot ovat vähentyneet ja maataloustuotanto supistunut edellisvuodesta peräti 11 prosenttia. 

”Tilanne muuttuu joka vuosi yhä vaikeammaksi ja mahdottomaksi hyväksyä”, sanoo UNCTAD:n apulaispääsihteeri Isabelle Durant uutistoimisto Reutersin mukaan.

Syynä kehnoon taloustilanteeseen Israelin miehitys, jonka seurauksena tavaroiden kuljettaminen ja kaupankäynti ovat vaikeutuneet. Israel myös takavarikoi palestiinalaisten maita ja luonnonvaroja, ja laittomien siirtokuntien laajentaminen on viime vuosina kiihtynyt.

Israel ja Palestiina käyvät keskenään vapaakauppaa, ja niillä on muun maailman kanssa samat tariffit. Tämä suosii Israelia ja vaikeuttaa palestiinalaisten kaupankäyntiä, raportissa kerrotaan. 

Talouden kehittämistä vaikeuttaa myös se, että monien tavallisten siviilituotteiden, kuten kemikaalien ja lannoitteiden, tuonti on Palestiinalaisalueelle kiellettyä, sillä Israel määrittelee ne tuotteiksi, joita voidaan käyttää sotilastarkoituksiin.

Mikäli rajoitukset poistettaisiin, bruttokansantuote voisi raportin mukaan kasvaa kymmenen prosenttia. Gazassa taloudellisen saarron poistaminen voisi luoda vuoteen 2025 mennessä yhteensä 32 prosentin kasvun.

Israel on vetäytynyt Gazasta mutta on saartanut sitä vuodesta 2005 alkaen. Toistuvien sotilasoperaatioiden seurauksena teitä, sähkölaitoksia, teollisia ja kaupallisia rakennuksia sekä maatalousmaata on tuhottu.

Vuonna 2012 YK varoitti Gazan muuttuvan asuinkelvottomaksi vuoteen 2020 mennessä. Sen jälkeen tilanne on vain huonontunut, raportissa varoitetaan. Esimerkiksi sähköä on jäljellä enää pariksi tunniksi päivässä. Ihmisten tulot ovat 30 prosenttia pienemmät kuin vuosisadan vaihteessa.

Tilannetta vaikeuttaa myös se, että avunantajien tuki Palestiinalle on vähentynyt. Tuki on raportin mukaan enää noin kolmanneksen vuoden 2008 tasosta. Viime vuonna budjettituki laski 10 prosenttia. Tänä vuonna Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut katkaisevansa kokonaan tuen palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia