Uutiset Ruokaturva

Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu poistaa nälkä vuoteen 2030 mennessä, mutta tällä menolla sitä ei saavuteta, toteaa tuore raportti.
Kaksi ihmistä kantaa ruokasäkkiä pään päällä.
Mosambikissa on jaettu ruoka-apua vuonna 2019 iskeneen sykloni Idain tuhoista kärsineille. (Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailma ei tule saavuttamaan tavoitettaan poistaa nälkä vuoteen 2030 mennessä ilman valtavia ponnisteluja, käy ilmi tuoreesta maailman nälkäindeksistä (Global Hunger Index).

Sen laskelmien mukaan maailmassa on nyt 11 maata, joiden nälän tasoa voidaan pitää ”hälyttävänä”. 40 maassa tilanne on vakava. Vähintään 37 maata ei tule pääsemään edes matalalle nälän tasolle vuoteen 2030 mennessä, saatikka poistamaan sitä.

Irlantilaisen Concern Worldwide -järjestön ja saksalaisen Welthungerhilfen selvityksessä eivät näy vielä koronapandemian vaikutukset. Pandemian on ennustettu jopa kaksinkertaistavan ruokakriisissä elävien määrän.

”Jo ennen koronaa maailma ei ollut saavuttamassa nälän poistamisen tavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Tämän vuoden tapahtumat ovat pahentaneet voimallisesti tätä negatiivista suuntaa. Katastrofaalinen vuosi 2020 – pandemia, Itä-Afrikan tuhoisa aavikkokulkusirkkahyökkäys – on johtanut taloustaantumaan, joka vaikuttaa maailman joka kolkkaan”, sanoo Concernin pääjohtaja Dominic MacSorley tiedotteessa.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että maailmassa ei olisi yhtään nälkäistä vuonna 2030.

Raportissa pisteytetään 107 maata sen perusteella, paljonko niissä on ihmisiä, jotka eivät saa riittävästi energiaa ravinnostaan, kuinka paljon niissä on alipainoisia ja pienikasvuisia lapsia ja miten korkealla on alle 5-vuotiaiden kuolleisuus.

Pahimmassa, äärimmäisen hälyttävässä kategoriassa, ei ole yhtään maata.

Hälyttävä nälkätilanne sen sijaan on Tšadissa, Itä-Timorissa, Madagaskarilla, Burundissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Komoreilla, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä.

Esimerkiksi Tšadissa lähes 40 prosenttia ihmisistä ei saa tarpeeksi ravintoa. Jemenissä, jossa on YK:n mukaan maailman pahin humanitaarinen kriisi, kaikkia tilastoja ei ole saatavilla, mutta yli puolet lapsista on pienikasvuisia.

Raportin tekijöiden mukaan koronavirus on paljastanut maailman ruokajärjestelmän virheet ja kyvyttömyyden puuttua limittäisiin globaaleihin ja alueellisiin kriiseihin. Sen mukaan nälkäongelman ratkaisemiseksi tarvitaan kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka huomioi myös ympäristön terveyden.

“Pandemian ennennäkemätön hajottava voima on jälleen paljastanut nykyisten globalisoituneiden ruokajärjestelmiemme haurauden ja epätasa-arvon, ihmisten aiheuttamien ympäristövaikutusten luoman uhan terveydelle ja ruokaturvalle sekä tarpeen vastata näihin haasteisiin kokonaisvaltaisesti, kunnianhimoisella tavalla“, sanoo Concernin strategiajohtaja Connell Foley.

Raportissa suositellaan muun muassa pienviljelijöiden tukemista, paikallisten ja alueellisten ruokamarkkinoiden vahvistamista, kiertotaloutta sekä ruuan hinnoittelun muuttamista niin, että myös ravinteikkuus, puhtaus ja osallisuus sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen näkyvät hinnassa.

Yhteensä maailmassa oli vuonna 2019 raportin mukaan 690 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole tarpeeksi ruokaa. Määrä on noussut kymmenellä miljoonalla vuodesta 2018.

KoronaviruspandemiaRuokaturva kehityskestävän kehityksen tavoitteetruoka

Lue myös

Mies pöydän takana puolilähikuvassa.

YK:n ruokajärjestöt varoittavat: Nälänhätä uhkaa Jemeniä, Etelä-Sudania ja Nigerian pohjoisosia

Yli 34 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on ruokahätätilassa, varoittavat FAO ja WFP. Noin 20 maassa akuutista nälästä kärsivien määrä uhkaa kasvaa lähikuukausina, ellei apua lisätä nopeasti.
Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä