Uutiset

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan. (Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Viime vuonna luodusta vauraudesta 82 prosenttia meni maailman rikkaimman prosentin taskuihin. Samaan aikaan köyhemmän puolikkaan varallisuus ei kasvanut lainkaan, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam tuoreessa raportissaan.

Raportissa kritisoidaan vaurauden keskittymistä yhä selkeämmin rikkaimpien käsiin. Sen mukaan miljardöörien vauraus on kasvanut vuosittain noin 13 prosenttia vuodesta 2010 alkaen, mikä on kuusi kertaa nopeammin kuin tavallisen työntekijän vauraus. Maaliskuun 2016–2017 välisenä aikana maailmaan saatiin yksi miljardööri kahden päivän välein.

”Miljardööribuumi ei ole merkki kukoistavasta taloudesta vaan oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä. Ihmisiä, jotka valmistavat vaatteemme, kokoavat puhelimemme ja kasvattavat ruokamme, riistetään, jotta saataisiin tuotettua halpoja tavaroita ja paisutettua yritysten sekä miljardöörisijoittajien voittoja”, sanoo Oxfamin johtaja Winnie Byanyima järjestön tiedotteessa.

Raportissa lasketaan, että esimerkiksi maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat kukin neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana.

Järjestön mukaan kasvavaa eriarvoisuutta vastaan pitää taistella nostamalla palkat elämiseen riittävälle tasolle, korottamalla veroja ja suitsimalla veronkiertoa.

Oxfam julkaisee eriarvoisuusraporttinsa vuosittain. Viime vuonna se on saanut myös kritiikkiä yksinkertaistavista ja epätarkoista tilastoistaan. Esimerkiksi viime vuonna kerrottiin, että vain kahdeksan ihmistä omistaa puolet maailman vauraudesta, nyt luku on korjattu 61:een uusien tietojen vuoksi.

Oxfam laskee tilastonsa rahoitusalan yhtiön Credit Suissen lukujen sekä mediatalo Forbesin miljardöörilistauksen perusteella.

köyhyystalousyhtiöt

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.