Raportti: Maamiinojen uhrimäärä kasvoi viime vuonna 75 prosenttia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Maamiinojen uhrimäärä kasvoi viime vuonna 75 prosenttia

Vuotuisen maamiinaraportin mukaan miinanraivauksen rahoitus on myös vähentynyt alimmilleen kymmeneen vuoteen.

Viime vuonna päivittäin keskimäärin 18 ihmistä kuoli tai haavoittui maamiinan tai muun sodassa käytetyn räjähdejäämän vuoksi. Määrä on kasvanut 75 prosenttia edellisvuodesta ja on korkein kymmeneen vuoteen, käy ilmi tuoreesta maamiinaraportista.

Raportin julkaisee vuosittain maamiinojen vastainen International Campaign to Ban Landmines. Sen mukaan uhrimäärän kasvua selittävät etenkin Syyrian, Libyan, Ukrainan ja Jemenin konfliktien uhrimäärien kasvu.

Huolestuttavaa on raportin mukaan myös se, että samaan aikaan miinanraivauksen ja muun miinojen vastaisen toiminnan rahoitus on vähentynyt. Tuki putosi viime vuonna 340,1 miljoonaaan dollariin (noin 320 miljoonaan euroon), matalimmalle sitten vuoden 2005, raportissa kerrotaan.

Viime vuonna miinoista myös puhdistettiin pienempi määrä maata kuin edellisvuonna, syynä suurelta osin rahoituksen väheneminen. Raivattua saatiin kuitenkin 171 neliökilometriä, suurin osa Afganistanissa, Kambodžassa ja Kroatiassa, raportissa kerrotaan.

Raportissa seurataan myös vuonna 1999 voimaan tulleen, maamiinat kieltävän Ottawan sopimuksen toimeenpanoa. Sen ansiosta uusien miinojen käyttö on äärimmäisen harvinaista, sillä sopimuksessa on mukana yli 80 prosenttia maista, raportissa huomautetaan.

Ottawan sopimus asettaa maille velvoitteita raivata miinansa ja hankkiutua varastoista eroon. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä miinoista on päästy kokonaan eroon. Viime vuonna tuhottiinkin yli kaksi miljoonaa miinaa, raportissa kerrotaan. Esimerkiksi Valko-Venäjä, Kreikka ja Ukraina kuitenkin rikkovat sopimusta, sillä ne ovat ylittäneet neljän vuoden määräajan, jonka aikana niiden piti tuhota varastonsa.

Miinakieltosopimuksen osapuolten on määrä tavata ensi viikolla Chilen pääkaupungissa Santiagossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia