Uutiset

Raportti: Lehdistönvapaus heikkenee jopa Euroopassa

Toimittajia painostetaan yhä kovemmin ottein, varoittaa Toimittajat ilman rajoja -järjestö. Suomi on yhä lehdistönvapausindeksin ykkönen.
(Kuva: Rick Payette / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman lehdistönvapauden tila on jälleen mennyt huonompaan suuntaan, varoittaa Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) tänään julkaistussa tuoreessa lehdistönvapausindeksissään.

Syitä ovat sen mukaan hallitusten yhä autoritaarisemmat taipumukset esimerkiksi Turkissa ja Egyptissä. Lisäksi tilannetta heikentävät Puolan kaltaisten maiden tiukkeneva ote valtion omistamasta mediasta sekä turvallisuustilanteen heikkeneminen muun muassa Libyassa, Burundissa ja Jemenissä.

RSF:n lehdistönvapausindeksissä pannaan joka vuosi järjestykseen 180 maata lehdistönvapautta mittaavien indikaattorien perusteella. Ykkösenä on seitsemättä kertaa peräkkäin Suomi.

Huolta herättää kuitenkin se, että indikaattorit ovat heikentyneet kaikkialla maailmassa vuodesta 2013 alkaen. Toimittajien tiloja ja välineitä tuhotaan ja mediaa rajoitetaan uusilla laeilla. Osassa maista on otettu käyttöön lakeja, jotka rankaisevat toimittajia esimerkiksi jumalanpilkasta tai presidentin loukkaamisesta. Seurauksena itsesensuuri on kasvanut, raportissa kerrotaan.

Indeksin ykkösmaita ovat Suomen jälkeen Alankomaat, Norja, Tanska ja Uusi-Seelanti. Huonoimmat maat ovat Eritrea, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Syyria ja Kiina. Suurimpia putoajia viime vuoteen verrattuna olivat Puola, jossa äärikonservatiivinen hallitus pyrkii saamaan valtaansa julkista mediaa, sekä Tadžikistan, jossa alueen hallinto on kiristänyt median oloja.

Puolan lisäksi myös muualla Euroopassa esimerkiksi ääriliikkeiden ja konservatiivisten hallintojen vaikutusvalta on raportin mukaan heikentänyt lehdistönvapauden tilaa. Esimerkiksi Saksan ja Ruotsin sijoitus on pudonnut viime vuodesta.

Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtajan Ilkka Nousiaisen mukaan maailmalla nähtävät muutokset median vapaudessa näkyvät myös Suomessa ykkössijasta huolimatta.

"Pakolaiskeskustelu on kärjistänyt tilannetta kaikkialla Euroopassa. Vihapuhe ja toimittajien uhkailu on yleistynyt myös meillä Suomessa", hän sanoo.

mediasananvapaustiedotusvälineet

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.