Raportti: Lapsikuolleisuus on laskenut, mutta ”miljoonat lapset kuolevat yhä vain sen takia, minne ovat sattuneet syntymään” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Lapsikuolleisuus on laskenut, mutta ”miljoonat lapset kuolevat yhä vain sen takia, minne ovat sattuneet syntymään”

Afrikassa joka 13:s lapsi kuolee alle 5-vuotiaana, vauraissa maissa joka 185:s.

Lapsi saa suun kautta otettavan poliorokotteen

Lapsikuolleisuus on vähentynyt viime vuosina, mutta useimmat lapset kuolevat silti estettävissä oleviin syihin. Etelä-Sudanissa jaettiin poliorokotuksia vuonna 2014. Kuva: JC McIlwaine / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

Noin 6,3 miljoonaa alle 15-vuotiasta kuoli viime vuonna. Suurin osa kuolemista olisi ollut helposti ehkäistävistä, kerrotaan tuoreessa raportissa

YK-järjestöjen, Maailman terveysjärjestön ja Maailmanpankin raportin mukaan suurin osa lapsista, 5,4 miljoonaa, menehtyi alle viisivuotiaana ja heistäkin puolet jo ensimmäisen elinkuukautensa aikana. 

Hyvä uutinen on, että lapsikuolleisuus on vähentynyt yli 60 prosenttia vuodesta 1990 alkaen äitien ja lasten perusterveydenhuollon parannusten ansiosta. Ongelmana kuitenkin on eriarvoisuus. Köyhään maahan syntyvä lapsi kuolee 60 kertaa todennäköisemmin ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä kuin vauraaseen maahan syntyvä lapsi.

”Miljoonat lapset kuolevat yhä vain sen takia, minne ovat sattuneet syntymään. Yksinkertaisten ratkaisujen kuten lääkkeiden, puhtaan veden ja rokotteiden avulla voisimme muuttaa tilanteen”, sanoo YK:n lastenjärjestön data-, tutkimus- ja politiikkaosaston johtaja Laurence Chandy tiedotteessa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kuolee yksi lapsi 13:sta alle 5-vuotiaana, vauraissa maissa yksi 185:stä. Myös maansisäiset erot ovat suuria. Lisäksi esimerkiksi äidin koulutustaso vaikuttaa lapsen mahdollisuuksiin selviytyä hengissä.

Lasten yleisimpiä kuolinsyitä ovat synnytykseen liittyvät komplikaatiot, keuhkokuume, ripuli ja malaria. Taustalla oleva syy on usein aliravitsemus, joka ei itsessään yleensä tapa vaan heikentää lapsen vastustuskykyä. Kaiken kaikkiaan aliravitsemus on syynä lähes puoleen pienten lasten kuolemista, raportissa kerrotaan.

YK:n viime viikolla ilmestyneen raportin mukaan nälkä on kasvanut maailmalla viime vuosina, syinä muun muassa konfliktit ja ilmastonmuutos.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia