Raportti: Kolmannes maailman kouluista on ilman kunnollista vessaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kolmannes maailman kouluista on ilman kunnollista vessaa

Noin 620 miljoonaa lasta käy koulua, jossa ei ole kunnollista vessaa, käy ilmi tuoreesta raportista. Huonoimmin menee Guinea-Bissaussa, jossa neljä koulua viidestä on ilman vessaa.

Lapsia jonossa puuvessaan

Etenkin monista Afrikan kouluista puuttuu kunnollinen vessa. Kuvassa lapsia etiopialaisen koulun vessajonossa. Kuva: Getachew / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Kolmannes maailman kouluista on ilman kunnollista vessaa, selviää brittiläisen WaterAid-järjestön tänään julkaisemasta raportista. Se tarkoittaa, että yhteensä 620 miljoonaa lasta joutuu käymään koulua vessattomissa olosuhteissa.

WaterAid julkaisi vuotuisen raporttinsa neljättä kertaa tänään vietettävän maailman vessapäivän alla. Raportissa tarkastellaan 101 maasta saatuja tilastotietoja.

Sen mukaan pahin tilanne on Guinea-Bissaussa, jossa peräti 80 prosentissa kouluista ei ole kunnon vessaa. Seuraavaksi tulevat Niger, Komorit, Salomonsaaret, Mauritania, Somalia ja Etiopia, joissa vessattomien koulujen osuus vaihtelee 60:n ja 76 prosentin välillä.

Kun tarkastellaan kotitalouksia, tilanne on samantyyppinen. Etiopiassa peräti 93 prosentilla ihmisistä ei ole kunnollista vessaa kotonaan, ja Tšadissa, Madagaskarilla ja Etelä-Sudanissa osuus on 90.

Kunnollisen sanitaation puute aiheuttaa helposti ripulitauteja ja suolistotulehduksia. Noin 289 000 alle 5-vuotiasta kuolee vuosittain huonon sanitaation ja likaisen veden aiheuttamaan ripuliin. Yhteensä maailmassa on yhä noin 2,3 miljardia ihmistä ilman kunnollista sanitaatiota.

Järjestö vaatii hallituksia ja avunantajia investoimaan enemmän sanitaatioon ja varmistamaan, että koulujen sanitaatio huomioi myös esimerkiksi tyttöjen sekä vammaisten tarpeet.

Hyvänä esimerkkinä se mainitsee esimerkiksi Bangladeshin, jossa asiaan on panostettu. Yli puolessa kouluista on jo vessa ja slummeissa sovelletaan esimerkiksi yhteisvessoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia