Raportti: Kehittyvät maat menettävät miljardeja laittoman kalastuksen takia – Syyllisiä on vaikea saada kiinni, sillä alusten omistusrakenne on helppo piilottaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kehittyvät maat menettävät miljardeja laittoman kalastuksen takia – Syyllisiä on vaikea saada kiinni, sillä alusten omistusrakenne on helppo piilottaa

Monien laittomaan kalastukseen syyllistyvien alusten omistajia ei tiedetä. Järjestöjen verkosto vaatii, että omistuksista tehdään julkisia, jotta rangaistukset saadaan menisivät osoitteeseen.

Kasa kalaa.

Noin viidennes maailman kalansaaliista on laittomasti pyydettyä. Kuvituskuva. Kuva: Bernard Spragg. NZ / CC0 1.0.

Lähes puolet laitonta kalastusta harjoittavista aluksista operoi Afrikassa, etenkin Länsi-Afrikassa, josta on tullut laittoman kalastuksen keskus. Maanosa menettää vuosittain lähes 11,5 miljardia dollaria laittoman kalastuksen takia, käy ilmi tuoreesta raportista (pdf)

Raportin on tehnyt kansalaisjärjestöistä koostuva Financial Transparency Coalition (FTC), joka kampanjoi laittomia rahavirtoja vastaan. 

Raportissa selvitettiin laittomaan, sääntelemättömään ja aliraportoituun kalastukseen syyllistyneiden alusten omistajia ja lähtömaita muun muassa alueellisen kalastusjärjestön RFMO:n listojen avulla. Mukana ovat teolliset ja puoliteolliset alukset.

Raportin mukaan yli puolet raportoiduista, laittomaan kalastukseen syyllistyneistä aluksista purjehtii Aasian maiden lippujen alla. Sen jälkeen seuraavaksi isoimpia toimijoita ovat Latinalainen Amerikka, Afrikka ja Eurooppa, jonka osuus on vajaat 13 prosenttia.

Kymmenestä suurimmasta laittomaan kalastukseen syyllistyvästä yhtiöstä kahdeksan on kiinalaisia. Mukaan mahtuu myös yksi eurooppalainen yritys, espanjalainen Albacora SA. Yksi yhtiö on kolumbialainen. 

FTC kritisoi erityisesti sitä, että aluksista on vaikea saada tietoa. Juuri mikään maa ei vaadi tietoa omistajista, kun aluksia rekisteröidään tai kalastuslupia haetaan. Sen seurauksena mahdolliset sanktiot menevät alusten kapteeneille ja miehistölle, ei omistajille.

”Alusten omistajat jatkavat toimintaansa täysin rankaisematta käyttäen monimutkaisia yhtiörakenteita ja muita keinoja piilottaakseen henkilöllisyytensä ja välttääkseen syytteet”, toteaa FTC:n johtaja Matti Kohonen tiedotteessa.

Osa laittomien alusten omistajista on tuttuja myös muutama vuosi sitten vuodetuista Panaman papereista, mikä osoittaa laittoman kalastuksen ja veronkierron väliset yhteydet, järjestö sanoo. 

”Omistajatietoa ei ollut saatavilla edes osasta isoimpia yrityksiä, jotka on yhdistetty laittomaan kalastukseen, edes Euroopassa. Alukset omistetaan usein hämärien tytäryhtiöiden kautta, ja ne on rekisteröity Curaçaon ja Panaman kaltaisiin paikkoihin”, sanoo Alfonso Daniels, raportin pääkirjoittaja tiedotteessa.

Raportin mukaan tilannetta voisi kohentaa esimerkiksi vaatimalla omistajien rekisteröintiä siinä vaiheessa, kun kalastuslupaa haetaan tai alus rekisteröityy. Valtioiden pitäisi sen mukaan julkaista listaa omistajista. Ylipäätään kalastus pitäisi luokitella luonnonvarateollisuuden alaksi, jotta siihen voitaisiin soveltaa jo olemassa olevia läpinäkyvyysvaatimuksia.

YK:n arvioin mukaan yli 90:tä prosenttia maailman kalakannoista on hupenemassa, niitä kalastetaan kapasiteetin rajoilla tai ylikalastetaan. Noin viidennes maailman kalansaalista on laitonta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia