Uutiset Terveys

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Suolaa astiassa
Suolan jodiointi auttaisi välttämään lasten aivovaurioita, sanoo Unicef. (Kuva: theilr / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

Lähes 19 miljoonaa vastasyntynyttä vuosittain uhkaa saada pysyviä aivovaurioita sekä kärsiä heikentyneistä kognitiivisista toiminnoista varhaislapsuudessaan. Syynä on jodin puute, joka olisi estettävissä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa raportissaan.

Jodia tarvitaan keskushermoston kasvuun ja kehitykseen. Mikäli lapsi kärsii siitä sikiöaikana tai vauvana, se voi johtaa neurologisiin ja psykologisiin ongelmiin. Lapsen älykkyysosamäärä vähenee jodinpuutteen seurauksena noin 8–10 pisteellä, raportissa kerrotaan.

”Ravintoaineet, joita lapsi saa varhaisina elinvuosinaan, vaikuttavat aivojen kehitykseen koko elämän ajan ja voivat vahvistaa tai tuhota mahdollisuudet menestyksekkääseen tulevaisuuteen”, sanoo Unicefin vanhempi ravitsemusneuvonantaja Roland Kupka tiedotteessa.

Raportin mukaan tällä hetkellä noin 14 prosenttia vastasyntyneistä kärsii jodinpuutteesta.

Ongelman ratkaisu on yksinkertainen: jodioitu suola, joka maksaisi lasta kohti vain muutaman sentin vuodessa. Esimerkiksi Etelä-Aasiassa jo 87 prosenttia väestöstä käyttää jodioitua suolaa, itäisessä ja eteläisessä Afrikassa, taas vasta kolme neljäsosaa.

Jokainen jodiointiin sijoitettu dollari tuottaisi raportin mukaan 30 lisää, sillä se vahvistaisi lasten kognitiivisten kykyjen kehittymistä tulevaisuudessa.

Terveys lapsetruokaterveys Suomen UNICEF

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.