Raportti: Gazan sota lisännyt köyhyyttä jo 20 prosenttia – Kehitys voi pakittaa 20 vuotta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Gazan sota lisännyt köyhyyttä jo 20 prosenttia – Kehitys voi pakittaa 20 vuotta

Yli puoli miljoonaa ihmistä voi pudota köyhyyteen sodan seurauksena, arvioidaan tuoreessa YK-raportissa. Kyse ei ole vain humanitaarisesta katastrofista, vaan myös pitkäaikaisesta kehityskriisistä.

Mies puolilähikuvassa, edessä kyltti, jossa lukee Achim Steiner.

UNDP:n johtaja Achim Steiner vaatii tulitaukoa Gazaan. Kuva: UN DRR / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Jos Gazan sota jatkuu toisenkin kuukauden, Palestiinan köyhyysaste nousee 34 prosenttia ja pudottaa lähes puoli miljoonaa ihmistä lisää köyhyyteen, arvioivat YK:n kehitysohjelma (UNDP) ja YK:n alainen Länsi-Aasian talous- ja sosiaalineuvosto (ESCWA) tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan kuukautta sodan alkamisen jälkeen köyhyys on lisääntynyt Gazassa ja muualla Palestiinassa keskimäärin 20 prosenttia ja bruttokansantuote on kutistunut 4,2 prosenttia. Kansainvälisen työjärjestön arvion mukaan yhteensä noin 390 000 työpaikkaa on menetetty.

Gazan köyhyysaste oli ennen sotaa 61 prosenttia, koko Palestiinassa se puolestaan oli hieman alle 27 prosenttia.

Jos sota jatkuu kolme kuukautta, köyhyys nousee lähes 45 prosenttia, köyhyyteen putoaa yli 660 000 ihmistä lisää ja bruttokansantuote kutistuu 12,2 prosenttia, mikä johtaa 2,5 miljardin dollarin menetyksiin. Käytännössä koko Palestiinassa kehitys voisi mennä taaksepäin 11–16 vuotta ja Gazassa 16–19 vuotta, raportissa arvioidaan.

”Ennennäkemätöntä ihmishenkien menetystä, inhimillistä kärsimystä ja tuhoa Gazan kaistalla on mahdotonta hyväksyä. UNDP yhtyy YK:n pääsihteerin vaatimuksiin välittömästä tulitauosta, kaikkien panttivankien vapauttamisesta ja humanitaarisen avun sallimisesta”, sanoo UNDP:n johtaja Achim Steiner tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että sodan vaikutukset eivät rajoitu vain Gazaan ja että humanitaarisen katastrofin lisäksi edessä on myös pitkäaikainen kehityskriisi.

”Sota pahentaa nopeasti köyhyyttä väestössä, joka oli haavoittuvassa asemassa jo ennen tätä kriisiä.”

Israel aloitti hyökkäyksen Gazaan sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas oli hyökännyt Israeliin lokakuun 7. päivänä ja tappanut yli 1 200 ihmistä. Gazassa Israelin hyökkäyksessä on kuollut arviolta yli 11 000 ihmistä. Noin 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut.

Kommentit

Lähettänyt Vesa Sainio (ei varmistettu) 16.11.2023 - 16:55

Ei mitään mainintaa Usan roolista. Ei mitään mainintaa siitä että suuri osa 1200 uhrista Hamasin hyökkäyspäivänä kuoli Israelin silmittömän tulituksen seurauksena. Maailma.netin itsesensuuri on aika uskomatonta.

Lähettänyt Teija Laakso 17.11.2023 - 07:51

Juttu käsittelee UNDP:n tuottamaa raporttia. Emme ole uutisoineet mitään yllä olevan kommentin kaltaista, koska tämänhetkisten tietojemme mukaan se ei pidä paikkaansa.
-Teija Laakso, Maailma.netin päätoimittaja.
(Kommenttia tarkennettu jälkikäteen.)

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 17.11.2023 - 10:00

Nyt taisi vellit ja puurot mennä sekaisin. Jutussa kerrottu 1200 kuollutta olivat juutalaisia, ei arabeja. Hamas ampui noin 10000 rakettia Israelin puolelle ja otti yli 200 panttivankia, lapsia, naisia ja vanhuksia, joita pidetään ihmiskilpinä eri puolilla Gazaa. EU on määritellyt Hamasin terroristijärjestöksi, ettekö vieläkään ymmärrä sitä?

Lähettänyt Teija Laakso 17.11.2023 - 10:09

Yllä oleva kommentti lienee kommentti ensimmäiseen kommenttiin, mutta varmuuden vuoksi: jutussa on kerrottu Hamasin tappaneen 1 200 ihmistä eikä siinä ole väitetty, että kuolleet olisivat olleet arabeja. -Teija Laakso, Maailma.netin päätoimittaja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia