Uutiset Rauha ja konfliktit

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti
Tuoreen hauraiden valtioiden indeksin mukaan Espanjan vakaus heikkeni viime vuonna toiseksi eniten. Taustalla olivat Katalonian itsenäistymispyrkimykset ja valtion kovat reaktiot niihin. Kuva Barcelonasta syyskuulta 2017. (Kuva: Toshiko Sakurai / CC BY-NC-ND 2.0)

Useimpien maailman valtioiden vakaus parani ainakin vähän viime vuoden aikana, selviää tuoreesta hauraiden valtioiden indeksistä.

Yhdysvaltalaisen Fund for Peace -tutkimuskeskuksen tekemän indeksin mukaan Suomi on jälleen kerran maailman vakain valtio, Etelä-Sudan taas epävakain.

Vaikka hauraus näyttää useimmiten olevan köyhimpien maiden ongelma, eniten huonontuneiden maiden joukossa on myös maailman rikkaimpia maita.

”Indeksi osoittaa, että valtion hauraus on kaikkien ongelma – se voi vaikuttaa jopa rikkaimpiin ja kehittyneimpiin maihin ”, sanoo J.J. Messner, Fund for Peacen johtaja tiedotteessa.

Viime vuonna vakaus väheni eniten Qatarissa, Espanjassa, Venezuelassa, Yhdysvalloissa ja Jemenissä. Kymmenen eniten huonontuneen maan joukossa ovat myös esimerkiksi Turkki ja Iso-Britannia.

Qatarissa muutosta selittää kiista naapurimaiden kanssa ja sen seurauksena asetettu taloudellinen ja poliittinen saarto. Espanjassa haurautta aiheuttivat Katalonian itsenäistymisäänestys ja valtion kovaotteiset reaktiot siihen. Yhdysvalloissa taustalla ovat muun muassa joukkoampumiset ja poliittiset tutkinnat, Iso-Britanniassa Brexitin aiheuttamat ristiriidat.

Fund for Peacen indeksiä on julkaistu vuodesta 2015 lähtien. Indeksissä pisteytetään 178 maata satojen sosiaalisten, taloudellisten ja poliittisten mittarien mukaan, jotta voitaisiin ennustaa erilaisia levottomuuksia. Mittareita ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien toteutuminen, talouskehitys, väestöpaineet ja valtion legitimiteetti.

Huolestuttavasta kehityksestä huolimatta 151 maata kuitenkin paransi pistemääräänsä edes vähän, raportissa muistutetaan. Eniten paransivat Irak ja Haiti, jotka kuuluvat indeksin huonoimpien maiden joukkoon. Haitissa onnistuttiin ratkomaan kiistanalaiset vaalit ja Irakissa saavutettiin voittoja Isisiä vastaan.

Rauha ja konfliktit demokratiakonfliktirauha

Lue myös

Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
Suomen lippu

Aseistakieltäytyjäliitto: Kansalaispalvelus rikkoisi pakkotyön kieltoa

Elisabeth Rehnin ajatushautomo ehdotti kaikille pakollista kansalaispalvelusta. Ehdotus epäilyttää Aseistakieltäytyjäliittoa, jonka mukaan asevelvollisuusjärjestelmää pitäisi pikemminkin supistaa.
Kaksi punaista teloitetaan talvella 1918

Kymmeniä suomalaisia aseistakieltäytyjiä teloitettiin vuonna 1918

Tuhannet suomalaiset välttelivät viimeiseen asti aseisiin tarttumista sisällissodan aikana. Useimmiten se vaati käpykaartilaisuutta tai muuta esivallan uhmaamista, mistä seurauksena saattoi olla kuolema.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.