Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”

Transsukupuolisten oikeuksissa on tapahtunut edistystä, mutta samaan aikaan myös ympäri maailman nousevat syrjivät liikkeet uhkaavat näiden oikeuksia, sanoo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö ILGA.
Sini-pinkki-valkoinen lippu rakennuksen katolla.
Yhä useampi maa tunnustaa transsukupuolisten oikeuksia, mutta samaan aikaan maailmalla on käynnissä myös takapakki, sanoo ihmisoikeusjärjestö ILGA. (Kuva: Foreign, Commonwealth & Development Office / CC BY 2.0)

Transihmisten oikeuksien edistämisessä on tapahtunut viime vuosina harppauksia. Samaan aikaan kasvava ”gender-ideologia”, syrjivien liikkeiden synty sekä etenkin oikeistosiiven vastakkainasettelu transihmisiä kohtaan vaikeuttaa heidän asemaansa, sanoo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö ILGA tuoreessa raportissaan.

”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille globaalisti, ja se heijastuu sukupuolen tunnustamisoikeuden pysähtymisenä tai taantumisena kaikilla mantereilla”, sanoo järjestön transkomitean puheenjohtaja Jabulani Pereira tiedotteessa.

Selvityksessä tarkastellaan muun muassa sitä, miten helposti nimeä ja sukupuolimerkintää voi vaihtaa virallisissa dokumenteissa. Siihen on kerätty myös tietoa transsukupuolisuuden yksiselitteisesti kriminalisoivista laista. Mukana on 143 YK:n jäsenmaata ja 19 muuta aluetta.

Selvityksen mukaan yhteensä 13 maata kriminalisoi transsukupuolisuuden, yleensä niin sanotun ristiinpukeutumislainsäädännön avulla. Näitä maita ovat Brunei, Gambia, Indonesia, Jordania, Kuwait, Libanon, Malawi, Malesia, Nigeria, Oman, Etelä-Sudan, Tonga ja Arabiemiirikunnat. Lisäksi on Iran, jossa laki on hieman epämääräisempi.

Monissa muissa maissa transsukupuolisiin sovelletaan säädöksiä, jotka liittyvät esimerkiksi julkiseen häiriökäyttäytymiseen, moraalittomuuteen, siveettömyyteen, ”maleksimiseen”, seksityöhön ja samaa sukupuolta olevien suostumukselliseen seksiin, raportissa todetaan. Transihmisiin kohdistuu yhä myös paljon väkivaltarikoksia.

Ainakin 96 maassa transihmisten sukupuolen juridinen tunnustaminen on kuitenkin mahdollista, ja ainakin 25 sallii sen ilman erityisiä vaatimuksia, kuten sterilisaatiota tai hormonihoitoja. Suomi ei kuulu näiden maiden joukkoon.

Parin viimeisen vuoden aikana yhdeksän maata on myös sallinut nimen ja sukupuolimerkinnän muutoksen vapaasti. Näitä ovat osa Australian osavaltioista, Belgia, Brasilia, Chile, Costa Rica, Ranska, Kreikka, Luxemburg ja Portugali.

Myös esimerkiksi Argentiina sallii nykyään useita sukupuolimerkintöjä ja osissa Australiaa ja Kanadaa sekä Costa Ricassa sukupuolimerkinnän voi myös poistaa, raportissa kerrotaan.

Transsukupuolisuus poistettiin kansainvälisistä tautiluokituksista vasta vuonna 2018. Sen jälkeen transihmisten organisoituminen on ollut käännekohdassa. ILGAn mukaan nyt erityisen tärkeää onkin uskottavan tilastotiedon kerääminen transihmisistä.

”Tarvitsemme nyt enemmän kuin koskaan tarkkaa dataa ja tietoa globaalia transaktivismia varten. Mikä tärkeämpää, se auttaa transaktivisteja ja heidän tukijoitaan -- saamaan äänensä kuuluviin ja kampanjoimaan muutoksen puolesta”, sanovat ILGA:n pääsihteerit Tuisina Ymania Brown ja Luz Elena Aranda tiedotteessa.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuussukupuolten tasa-arvolaki

Lue myös

Kaksi kehystettyä valokuvaa miehestä.

Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina

Suomessa asuvan Alberton veli löytyi angolalaisen kaupungin kadulta julmasti pahoinpideltynä. Perhe uskoo, että syynä oli tämän seksuaalinen suuntautuminen. Väkivallanteot lgbti-väestöä kohtaan eivät ole maassa tavattomia, sillä homofobian juuret ovat syvällä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Ihmisiä mielenosoituskylttien kera.

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta on kärjistynyt pahimmaksi vuosikausiin. Etenkään Gazan ylikuormittunut terveysjärjestelmä ei kestä enää lisää uhreja, pelkäävät avustusjärjestöt.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tuoreimmat

Israelin ja palestiinalaisten välinen väkivalta osuu jälleen kipeimmin siviileihin – Maahyökkäys Gazaan veisi ”helvetin syvyyksiin”, varoittaa avustusjärjestö
EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”