Uutiset Tasa-arvo

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.
Irene Omarin mielestä kenialaisten yrittäjänaisten polttavin ongelma on luotonsaannin vaikeus. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

(IPS) -- Kenialaisen Kakwacha Hangover Hotels -ravintolaketjun ravintolat sijaitsevat erinomaisella paikalla, järven rannalla Kisumun kaupungin liikekeskustassa. Normaaliaikana ne olivat aina täynnä.

Maaliskuussa Kenian hallitus julisti koronan vuoksi kuitenkin tiukat sosiaalisen etäisyydenpidon säännöt ja Kakwacha-ketjun siinä kuin muidenkin ravintoloiden ja hotellien täytyi sulkea ovet.

”Meidät tunnetaan tuoreista raaka-aineista valmistetuista perinneruuista, lihasta mutta varsinkin kalasta. Mehän olemme järven rannalla, ja kala on iso osa elämäämme. Ruokamme ovat edullisia ja annokset täyttäviä”, ketjun omistaja Pauline Akwacha valaisee menestyksensä taustaa.

”Nyt menetän paljon rahaa, koska minun täytyy yhä maksaa vuokraa ja tehdä voitavani suojatakseni henkilökuntaani”, Akwacha selittää.

Jotta ravintolan voi avata, omistajan täytyy kustantaa koko henkilökunnalle koronatestit. Asiakkaiden ja heidän myötänsä kassavirran vähyys saa kuitenkin epäröimään.

Menestystä vähättelystä huolimatta

Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Naisyrittäjänä hän ei ole ensimmäistä kertaa haasteiden edessä.

”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa, sillä rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti. Minun täytyi oppia kuluttamaan vain 15 prosenttia ansioistani ja säästämään 85 prosenttia, jotta voisin sijoittaa sen takaisin yritykseeni”, Omari kertoo.

Luotonsaamisen vaikeuden lisäksi naisyrittäjää haittaavat patriarkaaliset stereotypiat ja vähättelijät, jotka sanovat, etteivät naiset voi menestyä. Eiväthän he ole miehiä. On pelättävissä, että pandemia vielä entisestään pahentaa sukupuolten epätasa-arvoa.

Tästä huolimatta Irene Omari on menestynyt. Hänen brändäys- ja painotalobisneksellään on kaksi kerrosta talossa järven rannalla. Tilojen vuokra on 1 300 euroa kuussa. Vuokra on huomattavan korkea ja kielii siitä, että yritys on iso ja strategisesti oivalla paikalla.

”Tein brändäystä hotelleille, kouluille, yhtiöille, kansalaisjärjestöille ja toimistoon sisään käveleville yksittäisille asiakkaille. Meillä oli jotain jokaiselle. Paino-osastomme palveli pääasiassa kouluja. Olen investoinut raskaasti massatuotantoon ostamalla koneita miljoonilla Kenian shillingeillä”, hän sanoo. Miljoona Kenian shillinkiä on n. 8 300 euroa.

Korona on iskenyt Omarinkin liiketoimintaan. Kun koulut, hotellit ja ravintolat on suljettu, Omarin bisneksillä menee huonommin kuin koskaan.

Sattumoisin hän on investoinut myös rakennusmateriaaleja rahtaavaan kuorma-autoyhtiöön, jonka autot koronasulku on niin ikään pysäyttänyt.

Rahoitus epävirallisista lähteistä

Ajantasaisia tilastoja koronan vaikutuksesta naisyrittäjiin ei vielä ole, mutta vanhoistakin näkee, millaisia vaikeuksia naiset joutuvat voittamaan. Korona on vain viimeisin lisäys pitkään listaan naisyrittäjien kohtaamia haasteita.

Esimerkiksi vuonna 2016 mikrorahoituslaitokset eväsivät lainan 80,9 prosentilta naisten keskinäisistä yhteisyrityksistä.

Siksi monet yrittäjänaiset neuvokkaasti kääntyvät epävirallisen sektorin puoleen rahoitusta saadakseen. Se ei tarkoita rikollisten rahanlainaajien kynsiin joutumista, vaan turvautumista erilaisiin osuustoiminnallisiin järjestelyihin, joissa naisryhmä muodostaa ikään kuin pankin. Ryhmän jäsenet maksavat tietyn summan kuukaudessa ja tarvitessaan saavat lainaa.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotalousliiketoimintayhtiöt Kenia Suomen IPS

Lue myös

Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään

Etenkin Suomessa syntyneille ja kasvaneille somalitaustaisille miehille tyttöjen sukuelinten silpominen on vieras tapa, käy ilmi Ihmisoikeusliiton uudesta selvityksestä. Myös Suomen somalialaisten liiton varapuheenjohtajan Abdulrahman Abdi Ragen mukaan yleinen mielipide on nykyisin vahvasti silpomista vastaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”