Uutiset Irakin konflikti

Rahat Fallujan siviilien auttamiseksi uhkaavat loppua

YK varoittaa, ettei sen rahoitus riitä valtavaan avustusoperaatioon siviilien paetessa kaupungista.
(Kuva: Julien Sabardu / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n rahoitus ei riitä Fallujasta pakenevien siviilien auttamiseen, varoittaa YK. Kaupungista on muutamassa viikossa paennut yli 20 000 ihmistä, eikä massiivisen avustusoperaation jatkamiseen ole riittävästi varoja, sanoi järjestön Irakin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande eilen.

Monet perheet ovat paenneet vain vaatteet yllään, ja YK-toimijat ovat jakaneet heille ruokaa, pullovettä ja hygieniatarpeita. Pakolaisleirit ovat ylikansoitettuja, sillä niillä elää myös muita alueen pakolaisia.

"Käytämme kaikkia saatavilla olevia resursseja, mutta rahat ovat loppumassa. Kansainvälinen yhteisö on investoinut niin paljon sotilaallisesti lyödäkseen Isisin. Meidän on tehtävä enemmän uhrien auttamiseksi, heitä ei saa pettää", Grande sanoi.

YK ja sen kumppanit tarvitsevat yhteensä 759 miljoonaa euroa tälle vuodelle Irakin humanitaarista apua varten, mutta vain 31 prosenttia on kasassa.

Irakin armeija hyökkäsi toukokuun lopulla Fallujaan ajaakseen kaupunkia hallussaan pitävän ääriliike Isisin pois. Suurin osa siviileistä on kaupungissa jumissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan YK on nostanut arvionsa kaupungissa yhä olevien määrästä 50 000:sta 90 000:een. Monet ovat olleet jo kuukausia ilman perustarpeita.

Myös pakenemaan päässeiden kohtalo on ollut kova. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein kertoi aiemmin tällä viikolla saaneensa tietoja, joiden mukaan Irakin hallitusta tukevat joukot ovat ottaneet pakenevia siviileitä turvallisuustarkastuksiin ja pahoinpidelleet, jopa teloittaneet näitä.

Irakissa on yhteensä noin 3,4 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Irakin konflikti avustustyökatastrofiapukonflikti Irak

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.