Rahat Fallujan siviilien auttamiseksi uhkaavat loppua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rahat Fallujan siviilien auttamiseksi uhkaavat loppua

YK varoittaa, ettei sen rahoitus riitä valtavaan avustusoperaatioon siviilien paetessa kaupungista.

YK:n rahoitus ei riitä Fallujasta pakenevien siviilien auttamiseen, varoittaa YK. Kaupungista on muutamassa viikossa paennut yli 20 000 ihmistä, eikä massiivisen avustusoperaation jatkamiseen ole riittävästi varoja, sanoi järjestön Irakin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande eilen.

Monet perheet ovat paenneet vain vaatteet yllään, ja YK-toimijat ovat jakaneet heille ruokaa, pullovettä ja hygieniatarpeita. Pakolaisleirit ovat ylikansoitettuja, sillä niillä elää myös muita alueen pakolaisia.

"Käytämme kaikkia saatavilla olevia resursseja, mutta rahat ovat loppumassa. Kansainvälinen yhteisö on investoinut niin paljon sotilaallisesti lyödäkseen Isisin. Meidän on tehtävä enemmän uhrien auttamiseksi, heitä ei saa pettää", Grande sanoi.

YK ja sen kumppanit tarvitsevat yhteensä 759 miljoonaa euroa tälle vuodelle Irakin humanitaarista apua varten, mutta vain 31 prosenttia on kasassa.

Irakin armeija hyökkäsi toukokuun lopulla Fallujaan ajaakseen kaupunkia hallussaan pitävän ääriliike Isisin pois. Suurin osa siviileistä on kaupungissa jumissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan YK on nostanut arvionsa kaupungissa yhä olevien määrästä 50 000:sta 90 000:een. Monet ovat olleet jo kuukausia ilman perustarpeita.

Myös pakenemaan päässeiden kohtalo on ollut kova. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein kertoi aiemmin tällä viikolla saaneensa tietoja, joiden mukaan Irakin hallitusta tukevat joukot ovat ottaneet pakenevia siviileitä turvallisuustarkastuksiin ja pahoinpidelleet, jopa teloittaneet näitä.

Irakissa on yhteensä noin 3,4 miljoonaa maan sisäistä pakolaista.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia