Punainen Risti avasi koronahoitokeskuksen Jemeniin – Alle puolet maan terveyspalveluista on toiminnassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Punainen Risti avasi koronahoitokeskuksen Jemeniin – Alle puolet maan terveyspalveluista on toiminnassa

Peräti 29 prosenttia todetuista koronavirustartunnoista on johtanut kuolemaan Jemenissä. SPR on mukana uudessa hoitokeskuksessa, jolla varaudutaan epidemian toiseen aaltoon.

Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Konflikti on aiheuttanut Jemenissä laajamittaisen humanitaarisen kriisin. Mies seiso pommitetun rakennuksen raunioilla Adenissa kesällä 2019. Kuva: Peter Biro / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Punainen Risti on avannut maksutonta hoitoa tarjoavan koronahoitokeskuksen Jemenissä, jossa koronapandemia pahentaa jo ennestään maailman pahimmaksi luonnehdittua humanitaarista kriisiä.

Maan eteläosissa sijaitsevassa Adenin hoitokeskuksessa ovat mukana Suomen Punainen Risti (SPR), Punaisen Ristin kansainvälinen komitea, Norjan Punainen Risti sekä Jemenin Punainen Puolikuu. Keskus avattiin sunnuntaina.

Hoitokeskuksessa on 60 paikkaa. Siihen sisältyvät ensiapu- ja röntgenhuoneet, valvontayksikkö, hoito-osastoja, potilaiden luokittelualue ja näytteenotto. Avustusoperaatioon osallistuu 25 avustustyöntekijää Suomesta, Norjasta ja Sveitsistä sekä yli sata paikallista työntekijää.

Tarkoituksena on varautua koronavirusepidemian mahdolliseen toiseen aaltoon.

”Monet Adenin sairaalat sulkivat ovensa, kun ensimmäinen korona-aalto iski joitakin kuukausia sitten. Ihmisille täytyy olla hoitoa tarjolla, jos he sairastuvat”, sanoo SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski tiedotteessa.

Noin 30 miljoonan asukkaan Jemenissä on havaittu vasta 2 030 koronavirustartuntaa, mutta todellisen määrän uskotaan olevan paljon suurempi, sillä testaus- ja hoitokapasiteetti on surkea.

Noin 80 prosenttia jemeniläisistä tarvitsee humanitaarista apua maassa käynnissä olevan konfliktin vuoksi. Alle puolet maan terveyspalveluista on toiminnassa ja yli kaksi miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Vesi- ja sanitaatiopalveluiden puutteen takia myös tartuntataudit leviävät.

Todetuista koronavirustapauksista lähes 29 prosenttia on johtanut sairastuneen menehtymiseen, mikä on moninkertainen määrä tämänhetkiseen globaaliin keskiarvoon verrattuna.

“Hoitoon hakeudutaan usein liian myöhään. Pitkään jatkuneen konfliktin heikentämä terveydenhuollon järjestelmä vaikeuttaa tartuntojen havaitsemista, hallintaa ja seurantaa, mikä puolestaan kasvattaa tartuntariskiä. Julkisen terveydenhuollon on erittäin vaikea vastata Jemenissä edes perustarpeisiin”, Saarikoski toteaa.

Suomen ja Norjan Punaiset Ristit ovat lahjoittaneet uuden hoitokeskuksen tekniset ja lääkinnälliset tarvikkeet. Keskukselle kerätään varoja myös huomenna käynnistyvässä Nälkäpäivä-keräyksessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia