Presidentti Martti Ahtisaari on vuoden YK:n ystävä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Presidentti Martti Ahtisaari on vuoden YK:n ystävä

”YK:n vahvistamisen tulisi olla kaikkien jäsenmaiden velvollisuus”, vuoden YK:n ystäväksi valittu presidentti Martti Ahtisaari sanoo.

Martti Ahtisaari

Presidentti Martti Ahtisaari saa tämänvuotisen YK:n ystävä -tunnustuksen. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Vuoden YK:n ystävä -kunniamaininta on myönnetty tänä vuonna presidentti Martti Ahtisaarelle. Tunnustuksen myönsi suomalainen YK:n ystävät -verkosto.

Tunnustus myönnetään henkilölle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt merkittävästi YK:n tunnettuutta Suomessa, Suomen aktiivista roolia YK:ssa tai toiminut YK:n roolin vahvistamiseksi kansainvälisesti.

Ahtisaari on muun muassa johtanut Indonesian hallituksen ja Vapaa Aceh -liikkeen rauhanneuvotteluita, toiminut YK:n pääsihteerin erityisedustajana Kosovon itsenäistymisprosessissa ja saanut Nobelin rauhanpalkinnon. Vuonna 2000 hän perusti rauhanvälitysjärjestö CMI:n.

“Presidentti Ahtisaaren työtä on koko hänen uransa ajan leimannut pyrkimys osapuolten tasapuoliseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun. Hänen hieno kansainvälinen työuransa toimii innoituksen ja inspiraation lähteenä myös nykypäivän nuorille, jotka ovat tulevaisuuden johtajia. Tällaista näkemyksellisyyttä tarvitsemme jatkossakin, ja presidentin työ on juuri tällainen perintö nuorelle sukupolvelle”, tunnustuksen perusteluissa todetaan.

YK:n ystävät on Suomen YK-liiton viime vuonna perustama verkosto, jonka johtoryhmään kuuluvat muun muassa professori Jaakko Hämeen-Anttila, professori Helena Ranta ja kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd). Sen tarkoituksena on lisätä YK-aiheista keskustelua vastapainona yhä sisäänpäin kääntyneemmäksi muuttuneelle kansainväliselle politiikalle. Verkostolla on myös oma mentorointiohjelmansa, jonka tavoitteena on nuorten suomalaisten YK-osaamisen vahvistaminen.

”On tärkeä muistaa, että YK:n kyky toimia on jäsenmaiden varassa. YK on juuri niin tehokas, kuin mitä jäsenmaiden antama tuki mahdollistaa. YK:n vahvistaminen tulisi olla kaikkien jäsenmaiden velvollisuus”, Ahtisaari sanoo YK-liiton tiedotteessa.

Ahtisaaren kunniamainintaa juhlistetaan huomenna YK:n päivänä Helsingin Musiikkitalossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia