Presidentin kriitikko syytteeseen Ruandassa – ”hallitus ei halua sietää kritiikkiä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Presidentin kriitikko syytteeseen Ruandassa – ”hallitus ei halua sietää kritiikkiä”

Paul Kagame voitti elokuussa Ruandan presidentinvaalit 98 prosentin osuudella äänistä. Murskavoitosta huolimatta maan hallinto käy kovin ottein opposition edustajia vastaan.

Ruandan presidentti Paul Kagame

Presidentti Paul Kagame on hallinnut Ruandaa vuodesta 2017. Kuva: Veni / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Ruandan johto suitsii kovin ottein hallituksen kriitikoita. Maassa on elokuisten vaalien jälkeen pidätetty ja häiritty useita opposition edustajia, muun muassa istuvan presidentin Paul Kagamen vastaehdokkaaksi vaaleissa pyrkinyt Diane Rwigara.

”Ruandan hallituksen hyökkäys osoittaa, että se ei halua sietää kritiikkiä tai hyväksyä oppositiopuolueiden roolia. Se lähettää kylmäävän viestin niille, jotka uskaltavat haastaa vallitsevan asiantilan. Jokaisen pidätyksen myötä yhä harvempi ihminen uskaltaa vastustaa valtion politiikkaa tai väärinkäytöksiä”, kritisoi Ida Sawyer, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Keski-Afrikan johtaja.

35-vuotias kirjanpitäjä Rwigara ilmoittautui toukokuussa presidentti Kagamen vastaehdokkaaksi, mutta häntä ei koskaan hyväksytty, koska hänen kannattajalistallaan väitettiin olleen vääriä nimiä. Pian ehdokkaaksi ilmoittautumisen jälkeen hänestä ilmestyi nettiin alastonkuvia, joiden hän kertoi olleen väärennettyjä.

Kagame voitti vaalit elokuussa 98 prosentin osuudella äänistä. Vaalien jälkeen Rwigaraa on kuulusteltu muun muassa hänen perheensä omistaman tupakkayhtiön verojen maksusta. Tällä viikolla hän sai syytteet kapinan lietsomisesta sekä väärentämisestä, kertoo brittilehti The Guardian. Luvassa voi olla pitkä vankeusrangaistus. Oikeudenkäynnin on uutistoimisto Reutersin mukaan määrä alkaa tänään.

Rwigara on kritisoinut Kagamea ja tämän valtaa toistuvasti. Myös hänen äitinsä ja sisarensa on pidätetty.

HRW:n mukaan Rwigaran tapaus ei ole ainoa laatuaan, vaan viranomaiset ovat pidättäneet ja uhkailleet presidentin muitakin poliittisia vastustajia elokuun vaalien jälkeen. Heitä on myös kadonnut. Useita oppositiopuolueen jäseniä on pidätetty ja heitä syytetään laittoman aseistetun ryhmän perustamisesta sekä rikkomuksista presidenttiä vastaan.

17 vuotta vallassa ollut Kagame on ollut kovista otteistaan huolimatta suosittu sekä Ruandassa että sen ulkopuolella, sillä hän on saanut maan talouden nousuun ja vuoden 1994 kansanmurhasta toipumisen käyntiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International varoitti kuitenkin jo ennen vaaleja, että Ruandassa on vallinnut pelon ilmapiiri siitä lähtien, kun Kagamen edustama FPR-puolue 23 vuotta sitten astui valtaan. Oppositiopoliitikkojen, toimittajien ja ihmisoikeuspuolustajien ilmaisunvapautta ja kokoontumisvapautta on rajoitettu, heitä on pantu vankilaan ja jopa tapettu, järjestö sanoi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia