Uutiset Demokratia

Populismi viitoittaa tietä nyt myös El Salvadorissa – Presidentti keskittää valtaa itselleen, pelkona Nicaraguan malli

El Salvadorin presidentin viimeaikainen politiikka on ollut kuin suoraan Latinalaisen Amerikan populistipresidenttien ohjekirjasta, sanovat kriitikot. Presidentti Nayib Bukele on muun muassa kumonnut uusien tuomarien avulla perustuslain tulkinnan, joka esti häntä asettumasta ehdokkaaksi kahtena peräkkäisenä presidenttikautena.
Mielenosoittajia ja banneri portaikolla.
Syyskuun puolivälissä El Salvadorin pääkaupungissa San Salvadorissa tuhannet ihmiset osoittivat mieltä presidentti Nayib Bukelen autoritaarisiksi sanottujen toimien johdosta. Viimeisin teko matkalla kohti vallan keskittämistä oli perustuslakituomioistuimen tuomarien vaihtaminen presidentin pyrkimyksille suopeammin suhtautuviin. (Kuva: Edgardo Ayala / IPS)

(IPS) -- El Salvadorin presidentti Nayib Bukele junailee valtioonsa muutoksia, joita presidentin arvostelijat tulkitsevat itsevaltaisuuden vahvistamiseksi. Bukelen sanotaan jatkavan jo valmiiksi heikkojen demokraattisten instituutioiden purkamista omaksi edukseen.

Palestiinalaissiirtolaisten jälkeläinen Nayib Bukele nousi valtaan vuonna 2019, kun elsalvadorilaiset olivat kyllästyneet maata hallinneisiin oikeistolaisiin (1989–2009) ja vasemmistolaisiin (2009–2019) hallituksiin.

Nelikymppinen, mielellään lippalakkiin sonnustautuva ja Twitterillä viestivä Bukele nauttii edelleen kansan enemmistön suosiosta, joka siivitti myös hänen puolueensa – nimeltään Nuevas Ideas – voittoon parlamenttivaaleissa toukokuussa 2021.

Bukele on käyttänyt valtaansa esimerkiksi vaihtamalla viisi vanhaa perustuslakituomioistuimen tuomaria nuorempiin, jotka suhtautuvat suopeammin presidentin ideoihin. Uuden tuomariston ensimmäinen päätös kumosi perustuslain tulkinnan, joka esti presidenttiä asettumasta ehdokkaaksi kahtena peräkkäisenä presidenttikautena.

Perustuslain aiemman tulkinnan mukaan presidentti voi pyrkiä uudestaan virkaansa vasta kolmansissa virkakautensa jälkeisissä vaaleissa. Uusi tulkinta antaa Bukelelle mahdollisuuden asettua ehdokkaaksi heti vuonna 2024, kun hänen nykyinen viisivuotiskautensa päättyy. Presidentin täytyy vain erota virastaan kuusi kuukautta ennen vaaleja.

Nicaraguan suuntaan?

Arvostelijat sanovat, että Bukele seuraa tarkoin Latinalaisen Amerikan autoritaarisuuteen taipuvaisten populistipresidenttien ohjekirjaa. Niin oikeistolaiset kuin vasemmistolaisetkin presidentit ovat kontrolloimiensa tuomarien avustuksella kumonneet lakeja ja varmistaneet omaa vallassa pysymistään.

”Jos kansa antaa vallan ja kansa vaatii näitä muutoksia, olisi petos olla niitä tekemättä”, Bukele on sanonut.

Kansan mandaatilla hän on korvannut vallan kolmijaon keskittämällä vallan itselleen. Kritiikkiä hän ei suvaitse, tulee se sitten mediasta, kansainvälisiltä organisaatioilta tai muilta valtioilta, mukaan lukien Yhdysvallat.

”Meillä on demokratia, mutta presidentin toimet ovat demokratian vastaisia. Hän rapauttaa valtion instituutioita ja siten hyökkää koko väestön oikeuksia vastaan”, asianajaja Loyda Robles sanoo.

”On varoittavia merkkejä, että El Salvador on suuntaamassa entistä autoritaarisempaan ja diktatorisempaan hallintoon Nicaraguan tapaan.”

Oikeuslaitoksen puhdistus

Perustuslakituomioistuimen tuomarien ja oikeuskanslerin vaihtamisen lisäksi Bukelen puolueen hallitsema parlamentti on pakottanut noin 200 tuomaria eläkkeelle. Hallitus sanoo, että se puhdistaa oikeuslaitosta korruptoituneista tuomareista.

Korruptoituneita tuomareita kiistatta onkin, mutta eläköitymispakko koskee erottelematta kaikkia yli 60-vuotiaita tai yli 30 vuotta toimineita tuomareita.

Kriitikoiden mukaan tuomioistuimia puhdistetaan vanhasta kaartista, jotta tilaa saadaan nuorille Bukelen kannattajille.

Toisaalta analyytikko Dagoberto Gutiérrez selittää Bukelen ja tämän vastustajien taistelua kahden talousryhmittymän hiljaisena taisteluna. Yhtäällä on perinteinen oligarkia, joka on pidellyt maan politiikan ohjaksia. Toisaalla juonii uusi, pienten ja keskisuurten yrittäjien ryhmä, joka liittoutuu presidentin kanssa.

Gutiérrez sanoo, että oppositio vaatii sellaista itsenäistä vallan kolmijakoa, jota maassa ei koskaan ole ollutkaan. Oligarkit ovat aina asettaneet valtaan henkilöt, jotka ovat säilyttäneet valta-asemat entisellään. Nyt tämän väärinkäytetyn ja väärinymmärretyn demokratian vain on ottanut haltuunsa toisenlainen poliittinen projekti, jonka mahdollisesti aikaan saamat muutokset ovat vielä arvailun varassa.

”Mutta kun kaikki vaaran merkit analysoidaan, voidaan päätellä, että olemme etenemässä kohti vallan täydellistä keskittämistä. Historia on osoittanut, että mikään määrä vallan keskittämistä ei ole hyväksi”, asianajaja Tahnya Pastor huomauttaa.

Gutiérrezin tavoin Pastorkin silti arvostelee myös oppositiota, koska menneisyydessä myös se manipuloi omien poliittisten intressiensä mukaan juuri niitä instituutioita, joiden kohtaloa se nyt surkuttelee.

Demokratia politiikkahallinto El Salvador Suomen IPS

Lue myös

Mies puolilähikuvassa.

”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin

Koronapandemian aikana valeuutiset ovat lisääntyneet, kansalaisvapauksia on rajoitettu ja autoritaaristen johtajien otteet ovat tiukentuneet. Demokratian säilyttäminen vaatii valppautta, myös Suomessa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Maina Kiai.
Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.