Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!

Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runoteosta, mutta Suomessa niistä on saatavilla vain yksi. Kuva: Silja Ylitalo / Maailma.net.

Roxana Crisólogo on perulaistaustainen runoilija ja kulttuurityöntekijä, joka on asunut Suomessa yli viisitoista vuotta. Hän on julkaissut neljä runoteosta, mutta Suomessa niistä on saatavilla vain yksi.

Crisólogo ei ole poikkeus. Suomessa asuvia maahanmuuttajataustaisia kirjailijoita tai heidän teoksiaan ei Suomessa juuri tunneta.

Yksi syy Crisólogon mukaan on se, ettei muille kuin suomen- ja ruotsinkieliselle kirjallisuudelle ole juuri käännöstukea. Myöskään Suomen kirjailijaliitto ei hyväksy jäsenikseen muita kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavia kirjailijoita, ei edes saamenkielisiä.

Crisólogo perusti vuonna 2013 Sivuvalo-projektin, jonka tarkoitus on lisätä maahanmuuttajakielillä kirjoitetun kirjallisuuden näkyvyyttä Suomessa.

”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi. Olenko minä suomalaista kirjallisuutta? Siihen halusimme vastauksen.”

Kuuntele podcast, jossa Crisólogo puhuu eri kielillä kirjoitetun kirjallisuuden asemasta Suomessa, miten sitä voisi parantaa sekä myös Latinalaisen Amerikan yhteiskunnallisesta tilanteesta ja poliittisesta runosta.

Jakso on osa Maailma.netin podcast-sarjaa Jälki maailmassa. Siinä haastatellaan maahanmuuttajia, jotka ovat saaneet aikaan jonkin muutoksen yhteiskunnassa.

Podcastin musiikki https://filmmusic.io
Kevin MacLeod: ”Tango de Manzana” (https://incompetech.com)
CC BY (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Podcast myös SoundCloudissa

Tämä asiakirja on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Tämän asiakirjan sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Logo FVR 2019
Logo EU 2019 FVR
Logo 2019 Fingo pieni FVR

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia