Paperittomien äänten tulkeille Suomi-palkinto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Paperittomien äänten tulkeille Suomi-palkinto

Kulttuuriministeri antoi tunnustusta toimittaja Kaisa Viitaselle ja valokuvaaja Katja Tähkälle yhteiskunnan näkymättömien ilmiöiden esillä pitämisestä.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt Paperittomat-kirjan tekijöille toimittaja Kaisa Viitaselle ja valokuvaaja Katja Tähkälle Suomi-palkinnon. Palkintoperusteissa työparia kiitellään "Euroopan miljoonien epävirallisten ihmisten ääneksi".

Vuonna 2010 julkaistu Paperittomat-kirja kertoo Euroopassa ilman oleskelulupaa asuvista ihmisistä, jotka ovat muita alttiimpia hyväksikäytölle ja jäävät usein terveydenhuollon ja koulutuksen ulkopuolelle. Kirja tuo esiin elämäntarinoita vaihtoehtona uutisille, joissa paperittomista puhutaan kasvottomana massana. Työpari on tehnyt aiheesta myös dokumentin ja näyttelyn.

"Paperittomat istahtavat viereemme paikallisbussissa ja moppaavat lähikauppamme lattiaa. Heitä on Euroopassa enemmän kuin suomalaisia, mutta he eivät näy eikä heidän äänensä kuulu", muistuttaa Tähjä.

Suomi-palkinnoilla on tänä vuonna haluttu nostaa esiin sekä kulttuurin ja taiteen kiinnostavia tekijöitä että huomioida "helposti katveeseen jääviä alueita, jollaisia ovat esimerkiksi ääni- ja valosuunnittelu tai ruokakulttuuri". Suomi-palkinnot maksetaan veikkausvaroista ja ne ovat suuruudeltaan 26 000 euroa.

Viitasen ja Tähjän lisäksi Suomi-palkinnon saivat sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Matti Hagelberg, näytelmäkirjailija Anna Krogerus, valosuunnittelija Heikki Paasonen,  säveltäjä-muusikko Jarmo Saari, keittiömestari Sami Tallberg ja pop/rockyhtye 22-Pistepirkko.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia