Pakolaisten määrä on kasvanut ennätysnopeasti – Pakenemaan joutuneita on nyt 110 miljoonaa, enemmän kuin koskaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisten määrä on kasvanut ennätysnopeasti – Pakenemaan joutuneita on nyt 110 miljoonaa, enemmän kuin koskaan

Ihmiset sotivat liian nopeasti ja löytävät ratkaisuja liian hitaasti, toteaa YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi. YK:n pakolaisjärjestön tuoreiden tilastojen mukaan pakenemaan joutuneiden määrä nousi viime vuonna yli sataan miljoonaan.

Mielenosoituskyltti, jossa lukee equal rights for all refugees from Ukraine.

Ukrainan konflikti nosti pakolaismäärät viime vuonna ennätyslukemiin. Kuva: Rasande Tyskar / CC BY-NC 2.0.

Sodan, vainon, väkivallan ja ihmisoikeusloukkausten takia paenneita oli viime vuoden lopulla maailmassa yhteensä 108,4 miljoonaa. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin, selviää YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n julkaisemista uusista tilastoista.

UNHCR julkaisee tilastot joka vuosi 20.6. vietettävän maailman pakolaispäivän alla. Viime vuosina määrä on kasvanut joka vuosi. Viime vuonna rikottiin uusi ennätys, kun pakenemaan joutuneiden määrä kasvoi enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuoden aikana. Kasvua oli yli 19 miljoonaa. 

Tärkein tekijä pakolaisuuden kasvussa oli Ukrainan sota, joka on ajanut kodeistaan maan rajojen ulkopuolelle ainakin 5,7 miljoonaa ihmistä. Ukrainan sisäisten pakolaisten määrä vaihteli vuoden aikana 7,2 miljoonasta 16,8 miljoonaan.

Tilastoja nostavat myös Afganistanista sekä Venezuelasta paenneiden määrien päivittäminen.

”Nämä luvut osoittavat, että jotkut ihmiset kiirehtivät konflikteihin aivan liian nopeasti ja ovat aivan liian hitaita etsimään ratkaisuja. Seurauksena on tuhoa, pakolaisuutta ja tuskaa kaikille miljoonille ihmisille, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan”, sanoo YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi tiedotteessa.

Tilanne ei tänä vuonna näytä paremmalta, sillä Sudanin huhtikuussa alkaneen konfliktin takia määrä on todennäköisesti noussut jo 110 miljoonaan.

Suurin osa pakenemaan joutuneista, noin 58 prosenttia, on jäänyt kotimaansa sisälle. Raportissa muistutetaan myös, että matalan tulotason ja keskitulotason maat kantavat suurimman vastuun pakenemaan joutuneista.

46:n vähiten kehittyneen maan bruttokansantulo on alle 1,3 prosenttia globaalista, mutta silti niissä on yli 20 prosenttia kaikista pakolaisista. Rahoitus pakolaistilanteiden hoitamiseen on laahannut jäljessä jo vuosia, se sanoo.

”Ihmiset ympäri maailman osoittavat yhä poikkeuksellista vieraanvaraisuutta pakolaisia kohtaan laajentaessaan suojelua ja auttaessaan tarpeessa olevia, mutta tarvitaan paljon enemmän kansainvälistä tukea ja oikeudenmukaisempaa vastuunjakoa, etenkin maissa, joissa on suurin osa pakolaisista”, Grandi sanoo.

Pakolaisuuden kasvusta huolimatta ihmisiä myös palasi koteihinsa. Kansainvälisiä pakolaisia palasi kotimaihinsa yli 339 000, maan sisällä paenneita taas palasi 5,7 miljoonaa. Jokaista palannutta tai uudelleenasutettua pakolaista kohti kuitenkin 16 uutta ihmistä pakeni, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia