Uutiset

Pakolaisapu: Pakolaisleirin ei pitäisi olla pysyvä ratkaisu

Suomessa kerätään apua Thaimaan pakolaisleiripalossa kärsineille.
(Kuva: COERR / European Commission DG ECHO / cc 2.0)

Thaimaassa maaliskuun lopulla sattunut pakolaisleirin palo muistuttaa siitä, miten hauraita asuinpaikkoja pakolaisleirit ovat, sanoo Suomen Pakolaisapu.

Järjestön mukaan tulipalot ovat pakolaisleireillä suhteellisen yleisiä, sillä leireillä asutaan ahtaasti. Palo leviää herkästi bambumajasta toiseen, eikä väliaikaisilla leireillä asuminen olekaan turvallista.

"Pakolaisleirit eivät voi olla pysyvä ratkaisu. Jos kotiin ei voi palata, sen tilalle tulee löytää kestävä vaihtoehto", Pakolaisavun maajohtaja Jörgen Baltzer toteaa.

Thaimaan ja Burman rajalla olevalla Mae Surinin pakolaisleirillä kuoli viime viikolla vaihtelevien tietojen mukaan yli 40 ihmistä tulipalossa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin 2 300 ihmistä, suurin osa leirin asukkaista, menetti kotinsa. Palossa tuhoutui myös esimerkiksi koulu, klinikka, varasto sekä hallituksen ja avustusjärjestöjen toimistoja.

Kuolleiden joukossa on myös Pakolaisavun tukemia lukutaitokurssien opiskelijoita ja yksi opettaja. Ylen mukaan joukossa on myös Suomessa asuvien burmalaispakolaisten lähiomaisia.

Suomen Pakolaisapu on käynnistänyt kriisikeräyksen leirillä asuvien pakolaisten hyväksi. Myös kokkolalainen Larsmon lähetyskoti kerää apua leirillä palaneen lastenkodin tukemiseksi.

Thaimaassa elää noin 150 000 burmalaispakolaista. Leireiltä on otettu viime vuosina Suomeen noin sata kiintiöpakolaista vuosittain.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus katastrofiapupakolaiset Burma, MyanmarThaimaa Suomen PakolaisapuUNHCR

Lue myös

Mies pyöräilee pakolaisasutusalueen keskellä

Paikallisten ja pakolaisten välit kiristyvät Ugandassa – Kiistoja ratkotaan asukaskokouksissa

Uganda on ottanut vastaan toista miljoonaa pakolaista. Vaikka rinnakkaiselo paikallisten kanssa sujuu pääosin hyvin, viime aikoina on kiistelty muun muassa kansainvälisten järjestöjen jakamasta tuesta, kirjoittaa eteläsudanilaisia pakolaisia haastatellut Suomen Pakolaisavun tiedottaja Mira Luoma.
Yleiskuva kaupungista

Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa”

Norjan pakolaisneuvosto on julkaissut listan maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä. ”Joka päivä miljoonia pakolaisia lyödään laimin, koska heitä koskettaa väärä kriisi”, kritisoi järjestön pääsihteeri Jan Egeland.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.