Uutiset

Pakolaisapu: Pakolaisleirin ei pitäisi olla pysyvä ratkaisu

Suomessa kerätään apua Thaimaan pakolaisleiripalossa kärsineille.
(Kuva: COERR / European Commission DG ECHO / cc 2.0)

Thaimaassa maaliskuun lopulla sattunut pakolaisleirin palo muistuttaa siitä, miten hauraita asuinpaikkoja pakolaisleirit ovat, sanoo Suomen Pakolaisapu.

Järjestön mukaan tulipalot ovat pakolaisleireillä suhteellisen yleisiä, sillä leireillä asutaan ahtaasti. Palo leviää herkästi bambumajasta toiseen, eikä väliaikaisilla leireillä asuminen olekaan turvallista.

"Pakolaisleirit eivät voi olla pysyvä ratkaisu. Jos kotiin ei voi palata, sen tilalle tulee löytää kestävä vaihtoehto", Pakolaisavun maajohtaja Jörgen Baltzer toteaa.

Thaimaan ja Burman rajalla olevalla Mae Surinin pakolaisleirillä kuoli viime viikolla vaihtelevien tietojen mukaan yli 40 ihmistä tulipalossa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan noin 2 300 ihmistä, suurin osa leirin asukkaista, menetti kotinsa. Palossa tuhoutui myös esimerkiksi koulu, klinikka, varasto sekä hallituksen ja avustusjärjestöjen toimistoja.

Kuolleiden joukossa on myös Pakolaisavun tukemia lukutaitokurssien opiskelijoita ja yksi opettaja. Ylen mukaan joukossa on myös Suomessa asuvien burmalaispakolaisten lähiomaisia.

Suomen Pakolaisapu on käynnistänyt kriisikeräyksen leirillä asuvien pakolaisten hyväksi. Myös kokkolalainen Larsmon lähetyskoti kerää apua leirillä palaneen lastenkodin tukemiseksi.

Thaimaassa elää noin 150 000 burmalaispakolaista. Leireiltä on otettu viime vuosina Suomeen noin sata kiintiöpakolaista vuosittain.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus katastrofiapupakolaiset Burma, MyanmarThaimaa Suomen PakolaisapuUNHCR

Lue myös

Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.
Johannesburgin pilvenpiirtäjiä

Poliitikkojen vihamieliset lausunnot lietsovat ulkomaalaisvastaisia hyökkäyksiä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on viime aikoina hyökkäilty ulkomaalaisten omistamia yrityksiä vastaan. Tutkijoiden mukaan huomattava osa väestöstä syyttää ulkomaalaisia maan sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.