Pakkoeristys pahensi ebolaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakkoeristys pahensi ebolaa

Paikallisten luottohenkilöiden panos väestön valistamisessa oli korvaamaton, käy ilmi tuoreesta raportista.

(IPS) -- Ihmisten eristäminen pakolla vain pahensi ebolaepidemiaa, todetaan avustusjärjestö International Rescue Committeen (IRC) tuoreessa raportissa.

Sen sijaan paikallisesta aloitteesta toteutettu 150 000 ihmisen karanteeni Liberian pohjoisessa Lofan piirikunnassa esti taudin leviämistä merkittävästi.

"Ebolakriisi opetti, että jos menettää paikallisyhteisön luottamuksen, tehokas terveydenhuolto käy mahdottomaksi", sanoo IRC:tä johtava David Miliband.

Milibandin mukaan paikallisten luottohenkilöiden panos väestön valistamisessa ja organisoinnissa on korvaamaton. Vain sen ansiosta tartunnat pystyttiin jäljittämään ja hautajaiset muuttamaan turvallisiksi.

IRC korostaa, että paikallisen terveydenhuollon henkilökunnan palkkaus ja kunnolliset työolot täytyy turvata epidemian aikana. Tautitilannetta pahensi viime syksynä se, että lääkärit ja sairaanhoitajat lakkoilivat Liberiassa ja Sierra Leonessa, koska heillä teetettiin työtä ilman palkkaa.

Milibandin mukaan avustusjärjestöjen toimintatavat ebolan kaltaisissa epidemioissa pitää kääntää ylösalaisin, sillä yritykset tuoda ratkaisuja ulkopuolelta eivät toimi.

Jatkossa tulee kiinnittää enemmän huomiota paikalliseen johtajuuteen, kohtuullisten palkkojen maksamiseen työntekijöille ja sairauden leviämisen ehkäisyyn, raportissa todetaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ebolaan oli maaliskuun alkuun mennessä sairastunut noin 24 000 ihmistä pääasiassa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa. Tautiin menehtyneitä oli 9 800, joista yli 500 terveydenhuollon työntekijöitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia