Oxfam: Nälän poistaminen kiinni poliittisesta tahdosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oxfam: Nälän poistaminen kiinni poliittisesta tahdosta

Maailman hallitusten pitäisi nyt vihdoin kääriä hihat nälän poistamiseksi vuoteen 2025 mennessä, sanoo kehitysjärjestö.

Nälästä kärsivien määrä on vähentynyt maailmanlaajuisesti 26 miljoonalla hengellä vuoden aikana, mutta tästä huolimatta joka kahdeksas ihminen näkee nälkää, käy ilmi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn uudesta raportista.

Kehitysjärjestö Oxfamin mukaan luvut osoittavat, että kamppailu nälän poistamiseksi on ollut tuskallisen hidasta.

Nälkä on vähentynyt FAOn mukaan kehitysmaiden talouksissa ja maatalouden tuottavuudessa tapahtuneiden muutosten ja kasvaneiden investointien siivittämänä. Kehityksessä on kuitenkin ollut huomattavia alueellisia eroja, sillä nälästä kärsivien määrä on lisääntynyt esimerkiksi Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja Länsi-Aasiassa.

Oxfamin ruoka- ja maatalousneuvontaja Luca Chinotti toteaa, että nykyisellä vauhdilla YK:n tavoitetta puolittaa nälkäänäkevien määrä vuoteen 2015 mennessä ei saavuteta.

"Tiedämme, että nälän poistaminen on mahdollista ja tiedämme mitä pitää tehdä - ainoa mikä puuttuu on poliittinen tahto", toteaa Chinotti. Järjestö vaatiikin maailman hallituksilta sitovaa päätöstä nälän poistamisesta vuoteen 2025 mennessä sekä riittäviä poliittisia toimenpiteitä ja resursseja tavoitteen saavuttamiseksi.

Samalla hallitusten tulisi varautua ruoan hintapiikkeihin ja kiinnittää huomiota ruoan tuhlaukseen, ilmastonmuutokseen ja maananastuksiin. Järjestö vaatii myös poliittisen tuen lopettamista viljelykasvipohjaisten biopolttoaineille.

"Erityisesti Eurooppa ja Yhdysvallat ovat auttaneet lisäämään biopolttoaineiden maailmanlaajuista kysyntää, joka ajaa köyhiä pois omilta mailtaan ja nostaa hintoja suuryritysten kerätessä voitot", Chinotti sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia