Uutiset Koronaviruspandemia

Oxfam: Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan miljardöörien omaisuus on kasvanut 10 miljardilla dollarilla korona-aikana – Summalla korjaisi Beirutin tuhot melkein kahteen kertaan

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka kuuluivat maailman eriarvoisimpiin alueisiin jo ennen koronavirusta, mutta nyt tilanne näyttää yhä synkemmältä, kritisoi avustusjärjestö Oxfam raportissaan.
Maskein suojautuneita ihmisiä vihannestiskien äärellä.
Hedelmien ja vihannesten myyjä Constaninen kaupungissa Algeriassa toukokuussa 2020. (Kuva: Yacine Imadalou / International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronavirus on kasvattanut eriarvoisuutta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Avustusjärjestö Oxfamin laskelmien mukaan alueen 21 miljardööriä ovat kasvattaneet omaisuuttaan lähes 10 miljardilla dollarilla (8,5 miljardia euroa) maaliskuun 18. päivän ja elokuun 16. päivän välisenä aikana.

Summa on lähes viisi kertaa niin paljon kuin YK on arvioinut alueen tarvitsevan pandemian hoitoon. Sillä voisi myös korjata Beirutin räjähdyksessä tuhoutuneet rakennukset melkein kahteen kertaan.

Samaan aikaan 45 miljoonaa alueen asukasta uhkaa pudota pandemian seurauksena köyhyyteen.

”Pandemia on paljastanut syvän eriarvoisuuden ja massiiviset epäonnistumiset talousjärjestelmissämme. Miljoonat ovat jääneet alueella ilman työtä, terveydenhuoltoa tai minkäänlaista sosiaaliturvaa. Samaan aikaan miljardöörit ovat voineet kasvattaa omaisuuttaan yli 63 miljoonalla dollarilla joka päivä sen jälkeen, kun pandemia alkoi”, sanoo Oxfamin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän vanhempi neuvonantaja Nabil Abdo tiedotteessa.

Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka kuuluivat jo ennen pandemiaa maailman eriarvoisimpiin alueisiin. Rikkain kymmenys  saa 76 prosenttia tuloista.

Oxfamin eilen julkaisemassa selvityksessä kritisoidaan etenkin alueen maiden heikkoa verotusta. Vaikka verotulot ovat 2000-luvulla hieman kasvaneet, verotus on siirtynyt kohti epäsuoria veroja sekä rikkaiden ja yritysten verotaakan keventämistä.

Esimerkiksi Tunisiassa yritysten maksamisen verojen osuus verotuloista putosi 37 prosenttia vuosina 2010–2018, ja samaan aikaan kotitalouksien osuus kasvoi kymmenen prosenttia.

Koronapandemian aikana vain 11 prosenttia elvytyspaketeista on suunnattu sosiaaliturvaan ja terveydenhuoltoon samaan aikaan, kun 1,7 miljoonan ihmisen pelätään menettävän työnsä.

Raportissa vaaditaan koulutus- ja terveyspalvelujen parantamista, minimipalkkojen nostamista ja rikkaiden reilua verottamista.

Jos esimerkiksi Libanonissa olisi otettu viime vuonna käyttöön viiden prosentin solidaarisuusvero, se olisi voinut kerätä 3,7 miljardia dollaria (3,1 miljardia euroa) räjähdyksen jälkien hoitamiseen, Oxfam laskee.

Koronaviruspandemia eriarvoisuusköyhyyspolitiikkatalousverotus Lähi-ItäPohjois-Afrikka

Lue myös

Kyltti, jossa lukee koronarokotus.

Amnesty kritisoi rokoteyhtiöitä rikkaiden maiden suosimisesta – ”Mikäli Suomen kaltaiset vauraat valtiot sekä lääkeyhtiöt jatkavat tällä linjalla, pandemialle ei näy loppua”

Amnesty vaatii, että koronarokotepatentit jäädytetään ja rikkaiden maiden ylijäämäannokset jaetaan köyhille maille. ”Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa. Se on itsekästä rokotenationalismia ja vastuunpakoilua pandemian torjumisesta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston johtaja Frank Johansson.
Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.
Mies puolilähikuvassa, taustalla maapallon kuva.

Glasgow’n ilmastokokouksesta uhkaa tulla rikkaiden maiden pelikenttä – Ympäristöjärjestöt vaativat kokouksen lykkäämistä rokotevajeen vuoksi

Köyhien maiden osallistuminen Glasgow’n ilmastokokoukseen on koronan takia riskialtista, vaikeaa ja kallista. Britannian hallitus on luvannut kustantaa rokotteet ja karanteenihotellit, mutta järjestelyjen kanssa alkaa olla kiire.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.