Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.

Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

YK:n Libanonin-operaatio tutki viime viikolla räjähdyksen aiheuttamia tuhoja Beirutissa. Kuva: Pasqual Gorriz / UN Photo.

Suomalaisjärjestöt ovat lähettäneet apua Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, jossa tapahtui viime tiistaina kaksi ammoniumnitraatin aiheuttamaa räjähdystä. Jopa puolet kaupungista on tuhoutunut.

Suomen Unicef käynnisti viime viikolla hätäapukeräyksen, joka tuotti kolmessa päivässä 108 000 euroa, järjestö kertoi perjantaina. Varat käytetään muun muassa juomaveden toimittamiseen sekä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen lapsille.

Kirkon Ulkomaanapu puolestaan on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa hätäapua räjähdyksessä kärsineille ja on avannut hätäapukeräyksen. Myös Lähetysseura on lahjoittanut katastrofiapuun 50 000 euroa.

Räjähdyksessä kuoli ainakin 150 ihmistä, 5 000 loukkaantui ja noin 300 000 jäi kodittomaksi. Unicefin arvion mukaan 80 000 lasta on menettänyt kotinsa.

”Jokainen lapsi on vähintään traumatisoitunut”, sanoo UNICEFin Libanonin maatoimiston johtaja Yukie Mokuo tiedotteessa.

Unicefin mukaan räjähdys oli kova isku myös esimerkiksi lasten terveydenhuollolle. Ainakin 12 terveyskeskusta ja -asemaa vahingoittui, ja perusterveyspalvelut katkesivat 120 000 ihmiseltä. Räjähdyksissä menetettiin myös kaksi Unicefin rokotevarastoa ja kymmenen kontillista suojatarvikkeita, joita tarvittiin koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Libanonin tilanne oli vaikea jo ennen räjähdystä, sillä maa kärsii vakavasta talouskriisistä. Joka toinen libanonilainen elää köyhyysrajan alapuolella ja joka kolmas on vailla työtä. Lisäksi maata kurittaa koronavirus. Libanonissa myös elää noin 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista sekä lähes puoli miljoonaa palestiinalaispakolaista.

”Lähes kaikissa Beirutin keskustan rakennuksissa on vaurioita ja monet perheet ovat menettäneet kaiken. Harvalla on kattavia vakuutuksia, maassa ei ole työttömyyskorvauksia eikä juurikaan sosiaalitukea”, sanoo Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen järjestön tiedotteessa.

Ulkoministeriö myönsi viime viikolla Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle miljoona euroa Libanonin avustustyöhön. Summalla tuetaan muun muassa paikallisia sairaaloita.

”Suomen tuki Punaisen Ristin toiminnalle Libanonissa on erittäin tärkeää. Maa kamppaili jo ennen räjähdyksen aiheuttamia tuhoja vakavien taloudellisten ongelmien ja koronaepidemian aiheuttamien seurausten kanssa. Tämän tuen avulla voidaan antaa hätäapua, mutta myös tukea jälleenrakentamista, jonka tarve tulee olemaan suuri”, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski toteaa.

Suomen Punainen Risti on ilmoittanut tukevansa avustustyötä Libanonissa 100 000 eurolla ja avaavansa keräyksen uhrien auttamiseksi.

Lisäys 11.8.2020: Lisätty viimeinen kappale sekä tieto Lähetysseuran lahjoituksesta.

Lisää uusi kommentti