Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.
YK:n Libanonin-operaatio tutki viime viikolla räjähdyksen aiheuttamia tuhoja Beirutissa. (Kuva: Pasqual Gorriz / UN Photo)

Suomalaisjärjestöt ovat lähettäneet apua Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, jossa tapahtui viime tiistaina kaksi ammoniumnitraatin aiheuttamaa räjähdystä. Jopa puolet kaupungista on tuhoutunut.

Suomen Unicef käynnisti viime viikolla hätäapukeräyksen, joka tuotti kolmessa päivässä 108 000 euroa, järjestö kertoi perjantaina. Varat käytetään muun muassa juomaveden toimittamiseen sekä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen lapsille.

Kirkon Ulkomaanapu puolestaan on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa hätäapua räjähdyksessä kärsineille ja on avannut hätäapukeräyksen. Myös Lähetysseura on lahjoittanut katastrofiapuun 50 000 euroa.

Räjähdyksessä kuoli ainakin 150 ihmistä, 5 000 loukkaantui ja noin 300 000 jäi kodittomaksi. Unicefin arvion mukaan 80 000 lasta on menettänyt kotinsa.

”Jokainen lapsi on vähintään traumatisoitunut”, sanoo UNICEFin Libanonin maatoimiston johtaja Yukie Mokuo tiedotteessa.

Unicefin mukaan räjähdys oli kova isku myös esimerkiksi lasten terveydenhuollolle. Ainakin 12 terveyskeskusta ja -asemaa vahingoittui, ja perusterveyspalvelut katkesivat 120 000 ihmiseltä. Räjähdyksissä menetettiin myös kaksi Unicefin rokotevarastoa ja kymmenen kontillista suojatarvikkeita, joita tarvittiin koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Libanonin tilanne oli vaikea jo ennen räjähdystä, sillä maa kärsii vakavasta talouskriisistä. Joka toinen libanonilainen elää köyhyysrajan alapuolella ja joka kolmas on vailla työtä. Lisäksi maata kurittaa koronavirus. Libanonissa myös elää noin 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista sekä lähes puoli miljoonaa palestiinalaispakolaista.

”Lähes kaikissa Beirutin keskustan rakennuksissa on vaurioita ja monet perheet ovat menettäneet kaiken. Harvalla on kattavia vakuutuksia, maassa ei ole työttömyyskorvauksia eikä juurikaan sosiaalitukea”, sanoo Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen järjestön tiedotteessa.

Ulkoministeriö myönsi viime viikolla Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle miljoona euroa Libanonin avustustyöhön. Summalla tuetaan muun muassa paikallisia sairaaloita.

”Suomen tuki Punaisen Ristin toiminnalle Libanonissa on erittäin tärkeää. Maa kamppaili jo ennen räjähdyksen aiheuttamia tuhoja vakavien taloudellisten ongelmien ja koronaepidemian aiheuttamien seurausten kanssa. Tämän tuen avulla voidaan antaa hätäapua, mutta myös tukea jälleenrakentamista, jonka tarve tulee olemaan suuri”, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski toteaa.

Suomen Punainen Risti on ilmoittanut tukevansa avustustyötä Libanonissa 100 000 eurolla ja avaavansa keräyksen uhrien auttamiseksi.

Lisäys 11.8.2020: Lisätty viimeinen kappale sekä tieto Lähetysseuran lahjoituksesta.

Järjestöjen toiminta ja avustustyö avustustyökatastrofiapu Libanon Punainen RistiSuomen UNICEFKirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Mielenosoittaja, jonka hengityssuojaimessa lukee Racism is a virus.

Black Lives Matter -liike ravistelee myös järjestömaailmaa – Women Deliver -tasa-arvojärjestön työntekijät kertovat ”toksisesta” rasismin kulttuurista

Rasismin vastainen kuohunta on lisännyt vaatimuksia siitä, että myös järjestöt tarkastelevat toimintaansa liittyviä rasismia. ”Vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä ilmaisemasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, kirjoittaa rasismia YK:ssa kokenut Corinne Gray.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.