Uutiset Libanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.
YK:n Libanonin-operaatio tutki viime viikolla räjähdyksen aiheuttamia tuhoja Beirutissa. (Kuva: Pasqual Gorriz / UN Photo)

Suomalaisjärjestöt ovat lähettäneet apua Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, jossa tapahtui viime tiistaina kaksi ammoniumnitraatin aiheuttamaa räjähdystä. Jopa puolet kaupungista on tuhoutunut.

Suomen Unicef käynnisti viime viikolla hätäapukeräyksen, joka tuotti kolmessa päivässä 108 000 euroa, järjestö kertoi perjantaina. Varat käytetään muun muassa juomaveden toimittamiseen sekä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen lapsille.

Kirkon Ulkomaanapu puolestaan on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa hätäapua räjähdyksessä kärsineille ja on avannut hätäapukeräyksen. Myös Lähetysseura on lahjoittanut katastrofiapuun 50 000 euroa.

Räjähdyksessä kuoli ainakin 150 ihmistä, 5 000 loukkaantui ja noin 300 000 jäi kodittomaksi. Unicefin arvion mukaan 80 000 lasta on menettänyt kotinsa.

”Jokainen lapsi on vähintään traumatisoitunut”, sanoo UNICEFin Libanonin maatoimiston johtaja Yukie Mokuo tiedotteessa.

Unicefin mukaan räjähdys oli kova isku myös esimerkiksi lasten terveydenhuollolle. Ainakin 12 terveyskeskusta ja -asemaa vahingoittui, ja perusterveyspalvelut katkesivat 120 000 ihmiseltä. Räjähdyksissä menetettiin myös kaksi Unicefin rokotevarastoa ja kymmenen kontillista suojatarvikkeita, joita tarvittiin koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Libanonin tilanne oli vaikea jo ennen räjähdystä, sillä maa kärsii vakavasta talouskriisistä. Joka toinen libanonilainen elää köyhyysrajan alapuolella ja joka kolmas on vailla työtä. Lisäksi maata kurittaa koronavirus. Libanonissa myös elää noin 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista sekä lähes puoli miljoonaa palestiinalaispakolaista.

”Lähes kaikissa Beirutin keskustan rakennuksissa on vaurioita ja monet perheet ovat menettäneet kaiken. Harvalla on kattavia vakuutuksia, maassa ei ole työttömyyskorvauksia eikä juurikaan sosiaalitukea”, sanoo Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen järjestön tiedotteessa.

Ulkoministeriö myönsi viime viikolla Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle miljoona euroa Libanonin avustustyöhön. Summalla tuetaan muun muassa paikallisia sairaaloita.

”Suomen tuki Punaisen Ristin toiminnalle Libanonissa on erittäin tärkeää. Maa kamppaili jo ennen räjähdyksen aiheuttamia tuhoja vakavien taloudellisten ongelmien ja koronaepidemian aiheuttamien seurausten kanssa. Tämän tuen avulla voidaan antaa hätäapua, mutta myös tukea jälleenrakentamista, jonka tarve tulee olemaan suuri”, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski toteaa.

Suomen Punainen Risti on ilmoittanut tukevansa avustustyötä Libanonissa 100 000 eurolla ja avaavansa keräyksen uhrien auttamiseksi.

Lisäys 11.8.2020: Lisätty viimeinen kappale sekä tieto Lähetysseuran lahjoituksesta.

Järjestöjen toiminta ja avustustyöLibanonin taloudellinen ja poliittinen kriisi avustustyökatastrofiapu Libanon Punainen RistiSuomen UNICEFKirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Vaurioitunut rakennus, jonka edessä keltainen nauha.

Ihmisoikeusjärjestö HRW vaatii YK:ta tutkimaan Libanonin vuoden takaisen räjähdyksen – ”He tiesivät, mitä tapahtuisi, eivätkä toimineet”, kritisoi tyttärensä menettänyt isä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin uusi raportti syyttää useita korkean tason viranomaisia ja poliitikkoja Libanonissa vuosi sitten tapahtuneesta, yli 200 ihmisen kuolemaan johtaneesta räjähdyksestä. Maan lähes romahtanut hallinto ei ole kyennyt tutkimaan tapausta vaan on pikemminkin pyrkinyt estämään tutkinnan.
Romahtanut rakennus, jonka etualalla ihminen.

Suurin osa Beirutin räjähdyksessä vaurioituneista rakennuksista on korjattu – Nyt kodittomuutta aiheuttaa nopeasti paheneva köyhyys

Libanonissa elokuussa tapahtuneen räjähdyksen tuhoja on saanut korjattua, mutta nyt koronaviruspandemia, rajut rajoitustoimet ja talouskriisi ajavat ihmisiä köyhyyteen. Monella ei yksinkertaisesti ole varaa vuokraan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu