Uutiset Järjestöjen toiminta ja avustustyö

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.
YK:n Libanonin-operaatio tutki viime viikolla räjähdyksen aiheuttamia tuhoja Beirutissa. (Kuva: Pasqual Gorriz / UN Photo)

Suomalaisjärjestöt ovat lähettäneet apua Libanonin pääkaupunkiin Beirutiin, jossa tapahtui viime tiistaina kaksi ammoniumnitraatin aiheuttamaa räjähdystä. Jopa puolet kaupungista on tuhoutunut.

Suomen Unicef käynnisti viime viikolla hätäapukeräyksen, joka tuotti kolmessa päivässä 108 000 euroa, järjestö kertoi perjantaina. Varat käytetään muun muassa juomaveden toimittamiseen sekä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen lapsille.

Kirkon Ulkomaanapu puolestaan on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa hätäapua räjähdyksessä kärsineille ja on avannut hätäapukeräyksen. Myös Lähetysseura on lahjoittanut katastrofiapuun 50 000 euroa.

Räjähdyksessä kuoli ainakin 150 ihmistä, 5 000 loukkaantui ja noin 300 000 jäi kodittomaksi. Unicefin arvion mukaan 80 000 lasta on menettänyt kotinsa.

”Jokainen lapsi on vähintään traumatisoitunut”, sanoo UNICEFin Libanonin maatoimiston johtaja Yukie Mokuo tiedotteessa.

Unicefin mukaan räjähdys oli kova isku myös esimerkiksi lasten terveydenhuollolle. Ainakin 12 terveyskeskusta ja -asemaa vahingoittui, ja perusterveyspalvelut katkesivat 120 000 ihmiseltä. Räjähdyksissä menetettiin myös kaksi Unicefin rokotevarastoa ja kymmenen kontillista suojatarvikkeita, joita tarvittiin koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Libanonin tilanne oli vaikea jo ennen räjähdystä, sillä maa kärsii vakavasta talouskriisistä. Joka toinen libanonilainen elää köyhyysrajan alapuolella ja joka kolmas on vailla työtä. Lisäksi maata kurittaa koronavirus. Libanonissa myös elää noin 1,5 miljoonaa syyrialaispakolaista sekä lähes puoli miljoonaa palestiinalaispakolaista.

”Lähes kaikissa Beirutin keskustan rakennuksissa on vaurioita ja monet perheet ovat menettäneet kaiken. Harvalla on kattavia vakuutuksia, maassa ei ole työttömyyskorvauksia eikä juurikaan sosiaalitukea”, sanoo Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen järjestön tiedotteessa.

Ulkoministeriö myönsi viime viikolla Punaisen Ristin kansainväliselle komitealle miljoona euroa Libanonin avustustyöhön. Summalla tuetaan muun muassa paikallisia sairaaloita.

”Suomen tuki Punaisen Ristin toiminnalle Libanonissa on erittäin tärkeää. Maa kamppaili jo ennen räjähdyksen aiheuttamia tuhoja vakavien taloudellisten ongelmien ja koronaepidemian aiheuttamien seurausten kanssa. Tämän tuen avulla voidaan antaa hätäapua, mutta myös tukea jälleenrakentamista, jonka tarve tulee olemaan suuri”, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski toteaa.

Suomen Punainen Risti on ilmoittanut tukevansa avustustyötä Libanonissa 100 000 eurolla ja avaavansa keräyksen uhrien auttamiseksi.

Lisäys 11.8.2020: Lisätty viimeinen kappale sekä tieto Lähetysseuran lahjoituksesta.

Järjestöjen toiminta ja avustustyö avustustyökatastrofiapu Libanon Punainen RistiSuomen UNICEFKirkon Ulkomaanapu

Lue myös

Nainen puolilähikuvassa.

Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija

Suomen järjestökenttä on viime vuosina keskittynyt, ja hankebyrokratiasta on tullut raskaampaa etenkin pienille järjestöille. Tuoreen raportin mukaan vaarana on, että kansalaisyhteiskunnan mahdollisuus kritisoida valtiota vapaasti ja tehdä innovatiivisesti yhteiskunnallisia aloitteita heikkenee.
Henkilö puolilähikuvassa.

Eurooppalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestöön suomalainen puheenjohtaja

Fingon kestävän kehityksen johtaja Rilli Lappalainen on valittu CONCORD-järjestön hallituksen puheenjohtajaksi vuosille 2021–2023.
Mielenosoittaja, jonka hengityssuojaimessa lukee Racism is a virus.

Black Lives Matter -liike ravistelee myös järjestömaailmaa – Women Deliver -tasa-arvojärjestön työntekijät kertovat ”toksisesta” rasismin kulttuurista

Rasismin vastainen kuohunta on lisännyt vaatimuksia siitä, että myös järjestöt tarkastelevat toimintaansa liittyviä rasismia. ”Vaikka haluaisimmekin ajatella, että olemme hyviä ihmisiä työmme luonteen vuoksi, humanitarismi ei estä meitä ilmaisemasta rasismia. Monella tavoin se voimistaa sitä”, kirjoittaa rasismia YK:ssa kokenut Corinne Gray.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija