Oikeudenmukaisesta verotuksesta ryhdytään neuvottelemaan kansainvälisellä tasolla – Köyhät maat ovat saaneet tarpeekseen OECD:n vallasta määritellä globaalit verosäännöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Oikeudenmukaisesta verotuksesta ryhdytään neuvottelemaan kansainvälisellä tasolla – Köyhät maat ovat saaneet tarpeekseen OECD:n vallasta määritellä globaalit verosäännöt

Ilmastonmuutoksen torjunnasta sovitaan kansainvälisissä kokouksissa, veroasioista ei. Nyt siihen voi tulla muutos, sillä YK:ssa on hyväksytty päätöslauselma, joka käynnistää kansainväliset neuvottelut.

Seteleitä roikkumassa pyykkipojilla narussa.

- Kuva: stevepb / Pixabay.

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet yleiskokouksessa päätöslauselman, jonka seurauksena hallitukset ryhtyvät neuvottelemaan oikeudenmukaisemmasta verotusjärjestelmästä kansainvälisellä tasolla.

Asiaa ehdottivat Afrikan maat, jotka ovat kyllästyneitä siihen, että kansainvälisten verosääntöjen määrittely on tähän asti ollut teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n käsissä. 

”Jotkut rikkaat maat pitävät yhä kiinni muinaisesta ajatuksesta, että ne voivat pitää globaalien verosääntöjen laatimisen OECD:n eli rikkaiden maiden kerhon vallassa. Tämän päivän äänestys osoittaa, että loppujen lopuksi ne tietävät, etteivät ne voi pysäyttää kehitystä kohti inklusiivista, läpinäkyvää ja YK-johtoista verohallintoa, joka on jo myöhässä. OECD:n johtama hallinto on tulossa päätökseensä”, sanoo eurooppalaisen taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen keskittyvän järjestöverkoston Eurodadin verokoordinaattori Tove Maria Ryding tiedotteessa.

Myös nykyisissä OECD:n alaisissa neuvotteluissa on kyllä ollut mukana matalan tulotason maita, mutta niiden asema ei ole ollut käytännössä tasavertainen. 

Rikkaat maat yrittivätkin kulissien takana vesittää päätöslauselmaa, kertoo brittilehti The Guardian. Lopulta päätöslauselma kuitenkin hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestys pidettiin YK:n yleiskokouksen toisessa pysyvässä komiteassa eli talous- ja rahoituskysymysten komiteassa. Käytännössä hyväksyntä tarkoittaa, että hallitukset ryhtyvät neuvottelemaan veroasioista kansainvälisellä tasolla. Tulevaisuudessa voidaan solmia samantyyppinen kansainvälinen sopimus veroasioista kuin ilmastoasioista on solmittu Pariisissa. 

Prosessi jatkuu seuraavaksi raportilla, jonka laatii YK:n pääsihteeri António Guterres.

Vaikka alkuperäiseen esitykseen tuli neuvotteluissa lievennyksiä, suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon kestävän talouden asiantuntija Outi Hakkarainen kuvailee päätöslauselman hyväksymistä historialliseksi.

”Vaikka tie on vielä pitkä, tämä on tärkeä askel eteenpäin. Matalan tulotason maat kärsivät eniten aggressiivisesta verovälttelystä: ne menettävät sen seurauksena suuria määriä verotuloistaan. Siksi on nurinkurista, että matalan tulotason maat eivät ole tasavertaisessa asemassa päättämässä kansainvälisistä verosopimuksista”, Hakkarainen sanoo tiedotteessa.

Kehittyvien maiden on arveltu menettävän noin 483 miljardia dollaria vuodessa verovälttelyn ja muiden väärinkäytösten takia.

Uudistettavaa on Hakkaraisen mukaan paljon.

”Tässä on tärkeä muistaa, mihin verotuloja käytetään: kansalaisten peruspalveluiden toteuttamiseen. Laittomat rahavirrat ovat pois esimerkiksi ihmisten terveydenhuollosta, koulutuksesta ja työllistymisestä. Tarvitsemme muun muassa verotuksen läpinäkyvyyttä ja julkista raportointia siitä, miten yritykset maksavat veroja kuhunkin maahan.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia