Norsunluurannikolla rakennetaan kouluja jätemuovista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Norsunluurannikolla rakennetaan kouluja jätemuovista

Norsunluurannikolla on aloittanut toimintansa tehdas, joka valmistaa muovijätteestä rakennustiiliä. Muovitiilistä on tarkoitus rakentaa maahan kouluja ja luokkahuoneita 25 000 lapselle ja samalla työllistää slummien naisia.

Opettaja ja oppilaita pöytien ympärillä

Opettaja ja oppilaita uudessa jätemuovista valmistetuista tiilistä rakennetussa esikoulussa Abidjanin esikaupungissa Gonzaguevillessä Norsunluurannikolla. Kuva: Frank Dejongh / UNICEF.

Norsunluurannikolla on alettu valmistaa rakennustiiliä muovijätteestä. Tiilistä rakennetaan uusia kouluja ja luokkahuoneita koulutilojen puutteesta kärsivään maahan.

Muovitiiliä valmistavan tehtaan taustalla ovat kolumbialainen yhteiskunnallinen yritys Conceptos Plasticos ja Unicef. Niiden mukaan jätemuovista valmistetut tiilet ovat paloturvallisia, vedenkestäviä, halvempia ja kevyempiä kuin perinteiset rakennusmateriaalit ja ne kestävät satoja vuosia.

Tiilistä on tarkoitus rakentaa koulutiloja 25 000 lapselle seuraavan kahden vuoden aikana. Unicefin mukaan Norsunluurannikolla tarvittaisiin 15 000 uutta luokkatilaa.

”Joko niitä ei ole ollenkaan tai ne ovat liian täynnä. Joillain köyhillä alueilla lapsilla on nyt ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua opetukseen alle sadan hengen ryhmässä”, sanoo Unicefin edustaja Aboubacar Kampo järjestön tiedotteessa.

Muovijäte on iso ongelma monissa köyhissä maissa, niin myös Norsunluurannikolla. Pelkästään maan suurimmassa kaupungissa Abidjanissa tuotetaan joka päivä yli 280 tonnia muovijätettä. Tästä vain viisi prosenttia kierrätetään.

Muovisaaste heikentää hygieniatasoa köyhillä alueilla ja lisää malaria-, ripuli- ja keuhkokuumetartuntoja, jotka ovat lasten yleisimpiä kuolinsyitä Norsunluurannikolla.

Lapsia rakennustiiliä kädessään

Koululaisia uuden muovitiilistä rakennetun luokkahuoneen edessä Sakassoussa Norsunluurannikolla. Kuva: Frank Dejongh / UNICEF.

Tehdas aikoo käyttää tiilien valmistamiseen 9600 tonnia Abidjanista ja sen ympäristöstä kerättyä muovijätettä vuodessa. Samalla se tarjoaa töitä slummeissa asuville naisille, jotka keräävät ja lajittelevat jätemuovin.

”Projektin hyöty on kolmitahoinen: enemmän luokkahuoneita Norsunluurannikon lapsille, vähemmän muovijätettä ympäristöön ja lisätuloja heikoimmassa asemassa oleville perheille”, Unicefin toiminnanjohtaja Henrietta Fore sanoo.

Tavoitteena on laajentaa projektia myöhemmin myös muihin lähialueen maihin. Maailman koulua käymättömistä alakouluikäisistä lapsista kolmasosa asuu Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia