Nigeria ryhtyy myöntämään opintolainoja vähävaraisillekin – Ongelmana on, ettei opiskelu takaa työpaikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nigeria ryhtyy myöntämään opintolainoja vähävaraisillekin – Ongelmana on, ettei opiskelu takaa työpaikkaa

Jopa 59 prosenttia Nigerian maistereista on vailla työtä. Siksi akateemisten ammattiliitto uskoo, että uudesta opintolainalaista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Auditoriomallinen luentosali.

- Kuva: Wokandapix / Pixabay.

(IPS) -- Nigerian liittohallitus hyväksyi kesällä lain, joka mahdollistaa opintolainan saannin vähävaraisille korkeakouluopiskelijoille. Arvostelijoiden mukaan laki vain pahentaa nuorten tilannetta, koska valmistuneille ei ole tarjolla työtä.

Nigerian presidentti Bola Tinubu vahvisti heinäkuussa lain, joka lupaa ehdot täyttävälle opiskelijalle syyskuusta lähtien enintään 500 000 nairaa (600 euroa) valtion takaamaa korotonta lainaa lukuvuotta kohti.

Tavoitteena on mahdollistaa kolmannen asteen opinnot entistä useammille nuorille. Mallina ovat olleet Yhdysvaltain ja muiden teollisuusmaiden opintotukijärjestelmät.

”Valtiollisen yliopiston keskiverto-opiskelija tulee toimeen 250 000 nairalla lukukaudessa, joten 500 000 nairaa riittää koko lukuvuodeksi, julkisen sektorin uudistusviraston pääjohtaja Dasuki Arabi sanoo.

Takaisinmaksuaikaa annetaan 20 vuotta. Jos se ei onnistu, rangaistuksena voi olla kaksi vuotta vankeutta, 500 000 nairan sakko tai molemmat.

Paljon koulupudokkaita

YK:n mukaan 224 miljoonan asukkaan Nigeria johtaa maailman koulupudokastilastoa: opintie on katkennut noin 20 miljoonalta lapselta. Korkeakouluopinnot keskeyttää jopa 18 prosenttia opiskelijoista, pääosin taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Nigerian kansallinen opiskelijaliitto (Nans) uskoo opintolainan vähentävän nuoriin kohdistuvia taloudellisia paineita. Sen toivotaan estävän itsemurhia ja naisopiskelijoiden sortumista epätoivoisiin keinoihin rahan hankkimiseksi, järjestön tiedottaja Akinteye Afeez sanoo.

Valtion yliopistojen akateemisen väen ammattiliitto (Asuu) epäilee lain hyödyllisyyttä korkean työttömyyden oloissa. Paikallisen Punch-lehden mukaan noin 40 prosenttia alemman korkeakoulututkinnon suorittaneista ja jopa 59 prosenttia maistereista on vailla työtä.

Kansainväinen konsulttiyritys KPMG ennustaa (pdf), että Nigerian keskimääräinen työttömyys nousee tänä vuonna 40,6 prosenttiin.

”Nigerian nykyisessä taloustilanteessa opintolainajärjestelmä luo enemmän ongelmia kuin ratkaisee”, Asuun puheenjohtaja professori Emmanuel Osodeke arvioi.

Hänen mukaansa liitto ei tue lainajärjestelmää, koska se ei hyödytä köyhiä. Liiton mielestä yliopistojen ongelmat pitää ratkaista turvaamalla niille riittävä rahoitus.

Hallitus puolestaan pyrkii lisäämään korkea-asteen opiskelijamääriä opintotuen avulla ja uskoo, että sen kaavailemat talousuudistukset luovat lisää työpaikkoja akateemiselle väelle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia