Uutiset Ihmiskauppa

Nigerialaisnaisia päätyy ihmiskaupan uhreiksi Libanonissa – Työnantaja päättää, saako työntekijä palata kotiin

Monet nigerialaisnaiset työskentelevät kotiapulaisina Libanonissa. Maassa on voimassa kafala-järjestelmä, joka kieltää siirtotyöläisiltä paluun kotimaahan ilman työnantajan lupaa. Pahimmillaan työntekijöiden hyväksikäyttö on nykyaikaista orjuutta, sanoo Human Rights Watchin tutkija Aya Majzoub.
Romahtanut rakennus, jonka etualalla ihminen.
Beirutissa elokuuss 2020 tapahtunut räjähdys on vaikeuttanut myös Libanonin siirtotyöläisten asemaa. (Kuva: World Scouting / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- ”Tarvitsen apua, juuri nyt en pysty kävelemään kunnolla”, nuori nigerialainen nainen Nkiru Obasi vetoaa sairaalavuoteeltaan nettiin lataamallaan videolla. Obasi on ihmiskaupan uhri.

Obasi loukkaantui Beirutin elokuun räjähdyksessä, joka tappoi 190 ihmistä, vammautti 6 500 ja raunioitti melkein puoli kaupunkia. Obasia eivät kuitenkaan pidättele Libanonissa hänen vammansa vaan kafalaksi kutsuttu siirtolaislakien järjestelmä.

Hän on yksi tuhansista nuorista nigerialaisnaisista, joita ihmiskauppiaat ovat kuljettaneet Libanoniin luvaten parempaa elämää. Lagosilainen sanomalehti The Telegraph siteeraa Nigerian Libanonin suurlähetystön nimetöntä lähdettä, joka kertoi ihmiskauppiaiden tuoneen maahan viime vuonna 4 541 nigerialaista naista.

Diasporassa elävien nigerialaisten järjestön puheenjohtaja Abike Dabiri-Erewa on kuvannut nigerialaisnaisten ihmiskauppaa epidemiaksi.

Nykyaikaista orjuutta

Nkiru Obasi yritti räjähdyksen jälkeen palata Nigeriaan, mutta hänet ja neljä muuta naista pysäytettiin lentokentällä. Pysäyttämisen syy oli kafala-järjestelmä.

Libanonissa ja muualla Lähi-idässä laajalti harjoitettu kafala kieltää siirtotyöläistä palaamasta kotimaahansa ilman työnantajan lupaa.

”Libanonin rajoittava ja hyväksikäyttöön kannustava kafala-järjestelmä vangitsee kymmeniätuhansia kotiapulaisina työskenteleviä siirtolaisia potentiaalisesti haitallisiin tilanteisiin. Työnantajalla on valta määritellä heidän juridinen asemansa, mikä mahdollistaa hyväksikäytön, joka pahimmillaan on nykyaikaista orjuutta”, Human Rights Watchin tutkija Aya Majzoub sanoo.

Kafala-järjestelmä toimii rinnan kaupattuja naisia orjuuttavan järjestelmän kanssa. Huhtikuussa libanonilainen mies postasi Facebook-ryhmään Ostetaan ja myydään Libanonissa mainoksen seuraavalla arabiankielisellä tekstillä:

”Myytävänä kotiapulainen Nigeriasta uusilla laillisilla asiakirjoilla, hän on 30-vuotias, hyvin aktiivinen ja hyvin puhdas”. Myyntihinta oli tuhat dollaria.

Nigeriassa noussut häly pakotti Libanonin viranomaiset pelastamaan naisen ja pidättämään Facebook-mainoksesta vastuussa olevan miehen. Libanonin työministeriö ilmoitti, että miestä tullaan syyttämään ihmiskaupasta.

Monet Lähi-itään kaupatut nigerialaiset naiset ovat kertoneet, että heidät on myyty orjiksi. Totuus on saattanut valjeta vasta, kun orja on halunnut palata kotimaahansa.

80 000 orjaa

Vaikka Eurooppa onkin parempaa elämää ulkomailta etsivien nigerialaisten pääkohde, Lähi-itä on monelle houkutteleva vaihtoehto. Matka Eurooppaan on pitkä, epävarma ja vaarallinen, kun taas Lähi-itään inhimillinen kauppatavara kulkee lentokoneilla, taskussa viisumi ja lupaus hyvästä työpaikasta.

”Lähi-itään kaupatut nigerialaisnaiset päätyvät lähes aina pakkotyöhön ja seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi”, Nigerian ihmiskaupan vastaisen viraston Lagosin komentaja Daniel Atokolo toteaa.

Nigerian edustajainhuoneen diaspora-asioiden komitean puheenjohtaja Tolulope Akande-Sadipe kertoo, että 80 000 nigerialaista naista on seksiorjina ja pakkotyössä Lähi-idässä, varsinkin Libanonissa, Saudi-Arabiassa, Arabiemiraateissa ja Omanissa.

Libanonin Nigerian suurlähettiläs Houssam Diab vakuuttaa, että lähetystö avustaa Nigeriaa naiskaupan lopettamisessa. ”Työviisumien myöntäminen nigerialaisille on toistaiseksi lopetettu. Libanonin työministeriö työstää keinoja, joilla kotiapulaiset voivat tulla Libanoniin laillisesti ja vailla epäinhimillisen kohtelun pelkoa.”

Nigerialaisten ihmiskaupan vastustajien mielestä Nigerian pitäisi tehdä enemmän ihmiskauppiaiden suitsimiseksi. Ennen muuta kotimaan oloja pitäisi parantaa, jotta nigerialaiset lakkaisivat epätoivoisesti etsimästä parempaa elämää ulkomailta.

Ihmiskauppa ihmisoikeudetgenderihmiskauppasukupuolten tasa-arvopolitiikkalaki Nigeria Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä istumassa piirissä.

Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa

Etenkin alimpiin kasteihin kuuluvat lukutaidottomat köyhät ovat alttiina velkojien hyväksikäytölle Intiassa. Viime aikoina pakkotyöhön on puututtu valistustilaisuuksin, joissa ihmiskaupan uhrit itse välittävät tarpeellista tietoa ja lisäävät kyläläisten tietoisuutta ihmiskaupan riskeistä.
Nainen seisoo keskellä tuoleilla istuvaa, käsiään taputtavaa ihmisryhmää, ja taputtaa käsiään.

Viranomaisten korruptio ruokkii ihmiskauppaa Malawissa – ”Köyhien kurjuudella tehdään voittoa”

Ihmiskauppaa on vaikea kitkeä, sillä hallituksen viranomaiset ja rikkaat ovat sotkeutuneet ihmiskauppaan, kritisoi malawilaisen kansalaisjärjestön johtaja McBain Mkandawire. Ihmiskaupan uhreiksi joutuneet päätyvät usein rikkaiden ja valtaapitävien maatiloille töihin, hän muistuttaa.
Mies kynä kädessään tussitaulun edessä.

Pakkotyö kiellettiin Intiassa yli 40 vuotta sitten, mutta kokonaisia perheitä pakotetaan yhä raatamaan velkojensa eteen

Alimpien kastien edustajat joutuvat paiskimaan töitä maatiloilla ja tiilenpolttouunien äärellä Uttar Pradeshin ja Biharin alueilla. Koronavirus voi pahentaa tilannetta, sillä monet siirtotyöläiset ovat joutuneet palaamaan takaisin kotiseuduilleen ja ovat nyt vailla työtä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta