Nicaragua: lasten nimet kirjoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nicaragua: lasten nimet kirjoihin

Neljännesmiljoona nicaragualaista lasta ja
aikuista on saamassa olemassaolonsa laillistetuksi, kun heidät
merkitään rekistereihin.

Neljännesmiljoona nicaragualaista lasta ja aikuista on saamassa olemassaolonsa laillistetuksi, kun heidät merkitään rekistereihin.

Nicaraguan lapsista jopa 40 prosenttia on jäänyt rekisteröimättä syntyessään, joten he eivät myöskään näy väestötilastoissa, YK:n lastenrahaston Unicefin konsultti Hugo Rodríguez kertoo.

Rekisteröimättömiä lapsia ei ole virallisesti olemassa, joten heiltä puuttuvat kaikki ihmisoikeudet koulutusta ja terveydenhoitoa myöten.

Unicef toteuttaa rekisteröintikampanjaa yhdessä Plan- ja Pelastakaa lapset -järjestöjen sekä Nicaraguan
viranomaisten kanssa.

Rekisteröinti retuperällä

Rekisteröintitilanne on ollut heikoin Nicaraguan alkuperäiskansojen asuttamilla Pohjois-Atlantin ja Etelä-Atlantin autonomisilla alueilla. Nicaraguan 5,4 miljoonasta asukkaista vajaat yhdeksän prosenttia on intiaaneja.

Viisi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä alueilta löydettiin kyliä, joiden kaikki lapset sekä nuoret ja iso osa aikuisistakin oli kirjojen ulkopuolella.

"Koko yhteisö tarvittiin mukaan muistelemaan päivämääriä, sukunimiä, osoitteita ja muita tietoja sukulaisistaan", Waspamin kylän miskito-intiaanien johtaja Susana Marley kuvailee rekisteröinnin etenemistä.

Hänen mukaansa jotkut perheet matkasivat viisi päivää jokea pitkin rekisteröimään lapsiaan. Nimet ja jopa sukunimet valittiin siltä istumalta.

Nimet kirjaan, rahat hukkaan

Unicefin mukaan ongelman taustalla on koulutuksen puutteen ohella ääretön köyhyys: 80 prosenttia Nicaraguan intiaaneista elää alle dollarilla (0,69 eurolla) päivässä.

"Kalastajilla ja maanviljelijöillä ei ole varaa tuhlata yhtäkään työpäivää lapsensa rekisteröintimatkaan", Marley huomauttaa.

Tilastojen puutteellisuus taas vaikeuttaa kehityksen suunnittelua ja epää kansalaisilta muun muassa äänioikeuden.

Bilwissä asuva Maria Cunningham, 36, kiittää kristittyjä munkkeja, jotka opettivat hänen kolme tytärtään lukemaan. Kunnan kouluun rekisteröimättömän äidin rekisteröimättömillä tyttärillä ei ollut asiaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia