Uutiset

Nicaragua: lasten nimet kirjoihin

Neljännesmiljoona nicaragualaista lasta ja
aikuista on saamassa olemassaolonsa laillistetuksi, kun heidät
merkitään rekistereihin.
Nicaraguan lapsista jopa 40 prosenttia on jäänyt rekisteröimättä syntyessään.

Neljännesmiljoona nicaragualaista lasta ja aikuista on saamassa olemassaolonsa laillistetuksi, kun heidät merkitään rekistereihin.

Nicaraguan lapsista jopa 40 prosenttia on jäänyt rekisteröimättä syntyessään, joten he eivät myöskään näy väestötilastoissa, YK:n lastenrahaston Unicefin konsultti Hugo Rodríguez kertoo.

Rekisteröimättömiä lapsia ei ole virallisesti olemassa, joten heiltä puuttuvat kaikki ihmisoikeudet koulutusta ja terveydenhoitoa myöten.

Unicef toteuttaa rekisteröintikampanjaa yhdessä Plan- ja Pelastakaa lapset -järjestöjen sekä Nicaraguan
viranomaisten kanssa.

Rekisteröinti retuperällä

Rekisteröintitilanne on ollut heikoin Nicaraguan alkuperäiskansojen asuttamilla Pohjois-Atlantin ja Etelä-Atlantin autonomisilla alueilla. Nicaraguan 5,4 miljoonasta asukkaista vajaat yhdeksän prosenttia on intiaaneja.

Viisi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä alueilta löydettiin kyliä, joiden kaikki lapset sekä nuoret ja iso osa aikuisistakin oli kirjojen ulkopuolella.

"Koko yhteisö tarvittiin mukaan muistelemaan päivämääriä, sukunimiä, osoitteita ja muita tietoja sukulaisistaan", Waspamin kylän miskito-intiaanien johtaja Susana Marley kuvailee rekisteröinnin etenemistä.

Hänen mukaansa jotkut perheet matkasivat viisi päivää jokea pitkin rekisteröimään lapsiaan. Nimet ja jopa sukunimet valittiin siltä istumalta.

Nimet kirjaan, rahat hukkaan

Unicefin mukaan ongelman taustalla on koulutuksen puutteen ohella ääretön köyhyys: 80 prosenttia Nicaraguan intiaaneista elää alle dollarilla (0,69 eurolla) päivässä.

"Kalastajilla ja maanviljelijöillä ei ole varaa tuhlata yhtäkään työpäivää lapsensa rekisteröintimatkaan", Marley huomauttaa.

Tilastojen puutteellisuus taas vaikeuttaa kehityksen suunnittelua ja epää kansalaisilta muun muassa äänioikeuden.

Bilwissä asuva Maria Cunningham, 36, kiittää kristittyjä munkkeja, jotka opettivat hänen kolme tytärtään lukemaan. Kunnan kouluun rekisteröimättömän äidin rekisteröimättömillä tyttärillä ei ollut asiaa.

kehitysihmisoikeudetalkuperäiskansatsyrjäytyminen NicaraguaKeski-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas