Näkökulma: Rauhanomaiset mielenosoittajat oikeuskoneiston hampaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Näkökulma: Rauhanomaiset mielenosoittajat oikeuskoneiston hampaissa

Pahoinpitelyt, kyynelkaasu, yöratsiat ovat usein vasta ensimakua Israelin armeijan otteista protestien vaimentamiseen Länsirannalla, kirjoittaa Miika Malinen.

Palestiinalainen ihmisoikeusaktivisti ja mielipidevanki Bassem Tamimi istui vankilassa 13 kuukautta rauhanomaisten mielenosoitusten järjestämisestä. Syytökset perustuivat pitkälti alaikäisiltä pakottamalla saatuihin todistajanlausuntoihin sekä tekaistuihin väitteisiin.

Israelin armeijan oikeussali oli täynnä diplomaatteja ja ihmisoikeusaktivisteja, kun sotilastuomari antoi päätöksensä Tamimin oikeudenkäynnissä toukokuussa Länsirannalla. Tamimi todettiin syylliseksi laittomien mielenosoitusten organisoimiseen ja kivien heittämiseen yllyttämisestä.

Sotilastuomari päätyi määräämään Nabi Salehin kylän asukkaalle 13 kuukautta vankeutta, eli tasan sen ajan jonka hän oli jo istunut vankilassa oikeudenkäynnin aikana. Lisäksi Tamimille langetettiin sakko ja 17 kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus, joka pannaan toimeen, jos Tamimi seuraavan viiden vuoden aikana osallistuu "julkisen järjestyksen rikkomiseen" – eli mielenosoituksiin.

Sotilassyyttäjä toivoi Tamimin tapauksen toimivan varoittavana esimerkkinä Tamimille itselleen sekä muille mieltään osoittaville palestiinalaisille.

Suurta kansainvälistä huomiota osakseen saanut oikeudenkäynti kuvastaa laajemmin Israelin harjoittamaa miehityspolitiikkaa Länsirannalla.

Rauhanomaiset mielenosoitukset uhka turvallisuudelle?

Syytökset perustuivat ensisijaisesti kahden alaikäisen pojan kuulusteluissa antamiin todistajanlausuntoihin. Lasten asianajajan mukaan lasten oikeuksia oli rikottu räikeästi kuulustelutilanteissa.

Amnesty International nimitti Tamimin mielipidevangiksi ja vaati hänen vapauttamistaan. Oikeudenkäyntiä tarkkaan seurannut EU:n ulkoministeri Catherine Ashton kutsui Tamimia "väkivallattomaan protestointiin sitoutuneeksi ihmisoikeuksien puolustajaksi".

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Tamimin saama tuomio rikkoo kansainvälisen oikeuden edellyttämää kokoontumisvapautta.

Human Rights Watchin Lähi-idän alueen varajohtaja Joe Storkin mukaan "Israelin sotilasviranomaiset vaikuttavat olleen tietoisia siitä, että aktivistin tuomitseminen pelkästään rauhanomaisten mielenosoitusten johtamisesta olisi vaikeasti perusteltavissa, joten he ovat ilmeisesti käyttäneet voimakeinoja saadakseen todisteita siitä, että hän [Tamimi] myös yllytti lapsia heittämään kiviä".

Israel mieltää palestiinalaisten rauhanomaiset mielenosoitukset sekä niihin kohdistuvan kansainvälisen huomion uhaksi miehityspolitiikalleen; tästä syystä Israelin miehitystä ylläpitävä koneisto, johon sotilastuomioistuin myös kuuluu, on mobilisoitu tukahduttamaan ne.

Tamimi on kiistänyt syytökset eikä tunnusta Länsirannalla toimivan Israelin sotilastuomioistuimen toimivaltaa. "Kansainvälinen oikeus takaa miehityksen alaisuudessa elävälle kansalle oikeuden vastustaa miehitystä. Harjoittamalla tätä oikeuttani, olen vaatinut ja järjestänyt rauhanomaisia mielenosoituksia vastustamaan miehitystä, siirtokuntalaisten hyökkäyksiä ja sitä, että yli puolet kyläni maista on ryöstetty."

Miehitys ja sen vastustajat

Ramallahin pohjoispuolella sijaitseva Nabi Salehin kylä on menettänyt yli puolet maistaan samalla kun kylän vieressä sijaitsevaa Halamishin siirtokuntaa laajennetaan kylän maille. Lisäksi 11 kylän rakennusta on saanut tuhoamismääräyksen, koska puolet kylästä sijaitsee Länsirannan C-alueella.

Viikottaiset miehitystä vastustavat rauhanomaiset mielenosoitukset aloitettiin vuoden 2009 lopussa, jolloin Halamishin siirtokuntaa alettiin laajentaa Israelin julistaman tilapäisen siirtokuntien rakennuskiellon aikana.

Israelin armeija vastasi mielenosoituksiin kovilla otteilla: valtavat määrät kyynelkaasua, kumipäällysteisiä teräsluoteja, kotien valtauksia ja yöratsioita, pahoinpitelyitä, pidätyksiä ja vankilatuomioita. Reilun vuoden aikana 155 kyläläistä haavoittui, 35 kotia vaurioitui ja seitsemän taloa syttyi palamaan.

Noin 13 prosenttia kylän asukkaista – 63 ihmistä – pidätettiin, joista lähes puolet oli lapsia. Kaikki paitsi kolme tuomittiin osallistumisesta miehityksen vastaisiin mielenosoituksiin.

Tamimi pidätettiin maaliskuussa 2011. Häntä syytettiin mielenosoitusten organisoinnin ja kivien heittelyyn kannustamisen ohella myös muun muassa laittoman organisaation kannatuksesta ja yllyttämisestä.

Tamimi on ollut 11 kertaa aikaisemmin Israelin pidättämänä ilman että syytteitä on nostettu häntä vastaan.

Ollessaan palestiinalaisjärjestön Fatahin jäsenenä häntä pidettiin hallinnollissa pidätyksessä kolmen vuoden ajan ilman syytteitä tai oikeudenkäyntiä.

Vuonna 1993 kuulustelun aikana hän menetti tajuntansa useaksi päiväksi ja halvaantui tilapäisesti. Hänen vaimonsa on ollut pidätettynä ja hänen poikansa on haavoittunut kumipäällysteisen luodin osumasta.

Tamimin koti, joka rakennettiin ennen vuotta 1967, on saanut purkumääräyksen. Tamimin vapauttamisen jälkeen Israelin armeija on jatkanut perheen häirintää.

Nabi Salehin mielenosoitusten kulku

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem julkaisi syyskuussa 2011 raportin Nabi Salehin kylän tapahtumista.

Mielenosoitukset ovat seuranneet samaa kaavaa alusta saakka: kulkue yrittää saavuttaa vesilähteen, jonka siirtokuntalaiset ovat vallanneet kylältä. Raportissa ilmenee miten Israelin armeija pyrkii estämään mielenosoitukset niiden rauhanomaisuudesta huolimatta ja ennen kuin ne ehtivät kunnolla alkaa. Kylä saarretaan ja suljetaan ja joukkojenhallintaseet otetaan ylettömään käyttöön.

Monesti sotilaat ampuvat kyynelkaasuammuksia suoraan mielenosoittajia päin vastoin armeijan omia sääntöjä.

Viime joulukuussa mielenosoitukseen osallistunut Mustafa Tamimi kuoli Israelin sotilaan ampuman kyynelkaasuammuksen osuessa häntä päähän. Kun sotilaat ovat hajauttaneet kulkueen alkavat yleensä yhteenotot sotilaiden ja kiviä heittelevien nuorten poikien välillä.

Israelilainen toimittaja Amira Hass on kirjoittanut usean palestiinalaisyhteisön mielenosoituksista ja sotilaiden agressiivisuudesta. Muutamat sotilaat ovat tunnustaneet ajattelevansa, että mitään vakavampaa ei tapahtuisi mielenosoituksissa elleivät he olisi paikalla.

Jokaisessa mielenosoituksessa on mukana israelilaisia ja kansainvälisiä aktivisteja silminnäkijöinä, ja internetiin ladataan viikoittain uusia videoita eri kylistä, joissa sotilaiden raa’at otteet paljastuvat katsojalle.

Nuorten palestiinalaispoikien kivienheittelyä Hass kuvailee klassisena menetelmänä, jolla hampaisiin aseistautunutta miehittäjää muistutetaan siitä, että hän on väkivalloin riistänyt asemansa miehitetyiltä.

"Miehittäjän tuottama väkivalta on kyseenalaistamaton normi, josta on tullut näkymätöntä. Vain reaktiot tähän normiin esitetään ja nähdään rikollisena, ja miehittäjäkansa rypee nautinnollisesti ikuisen uhrin roolissaan oikeuttaakseen omat väkivaltaiset tekonsa."

Toukokuussa Haaretz-lehti raportoi Israelin valepukuisten sotilaiden osallistuvan Länsirannalla tapahtuviin mielenosoituksiin ja heittelevän kiviä sotilaita päin osana mielenosoitusten tukahduttamisprosessia.

Menetelmät Nabi Salehin kansalaisaktivistien tuomitsemiselle

Mielenosoitusten päätyttyä Israelin armeija tekee yöratsioita ja pidättää kylän asukkaita. Vankiloissa jatketaan pidätyksen aikana alkanutta pahoinpitelyä, jolla pyritään saamaan palestiinalaisvangit tunnustamaan sotilasmääräyksiä vastaan tehtyjä toimia.

Muunmuassa Defence for Children International, B’tselem ja Israelin media ovat raportoineet rikkomuksista palestiinalaislasten oikeuksia kohtaan.

Länsirannalla vieraillut brittiläisten asianajajien delegaatio syyttää Israelin armeijaa viimeaikaisessa raportissaan säännöllisistä rikkomuksista muunmuassa YK:n lasten oikeuksien sopimusta vastaan (UNCRC). Sotilastuomioistuimessa erityisesti alaikäisille vangeille luvataan lyhyempiä tuomioita syyllisyyden tunnustamista vastaan.

Lapsi ei saa nähdä vanhempiaan ja harvoin tapaa asianajajaa. Vangittuja mielenosoittajia ja lapsia myös painostetaan todistamaan omien yhteisöjensä johtohahmoja vastaan.

Bassem Tamimin oikeusjuttu perustui kahden kylän lapsen, Islam Dar Ayyoubin ja Mo'atasem Tamimin syytöksiin häntä vastaan. Tammikuussa 2011 Islamin ollessa 14-vuotias hänet pidätettiin keskellä yötä kotoaan ja laitettiin kylmään vankiselliin. Kuulusteluissa häntä painostettiin tunnistamaan mielenosoitusten järjestäjiä ja mielenosoituksiin osallistuneita.

Poliisin videokuvassa useamman tunnin kuulustelussa Islam näyttää selkeästi uupuneelta.

"Ajattelin, että jos puhun, he vapauttaisivat minut", Islam kertoo.

Hän pysyi vankilassa kahden ja puolen kuukauden ajan, ennen kuin hänet siirrettiin kotiarestiin. Pian tämän jälkeen alkoivat pidätykset.

Bassem Tamimin lisäksi moni muu pidätettiin ja tuomittiin useaksi kuukaudeksi tai vuodeksi vankilaan Islamin ja Mo’atesemin lausuntojen perusteella. "Tämä tapaus on juridisesti virheellinen ja moraalisesti turmeltunut", kommentoi Islamin israelilainen asianajaja Gaby Lasky.

Hänen mukaansa Islam traumatisoitui "ei ainoastaan sen takia mitä hänelle tapahtui, mutta myös sen takia mitä muille on tapahtunut".

Puolustusasianajajat korostivat, että alaikäisten pidätyksiin ja kuulusteluihin liittyvät menettelytavat ovat rikkoneet heidän oikeuksiaan ja että heidän antamansa todistajanlausunnot tulisi hylätä.

Israelin kansalaisiin sovelletussa siviililaissa alaikäisiä suojelemaan tarkoitettujen sääntöjen ohella Islamin kokema kohtelu olisi luokiteltu laittomaksi. Sotilasoikeudessa, jota sovelletaan miehitettyjen alueiden palestiinalaisiin, ei löydy tämän kaltaisia suojelumekanismeja.

Lopuksi sotilastuomioistuin myönsi oikeuksien rikkomiset alaikäisten kuulustelujen aikana ja syytökset laittoman organisaation kannatuksesta ja yllyttämisestä kumottiin. Sotilastuomari kielsi myös kolmannen todistajanlausunnon käytön, kun kuulustelijan todettiin itse keksineen osan sen sisällöstä.

Syytteet laittomien mielenosoitusten organisoimisesta ja kannustamisesta kivien heittelyyn kuitenkin pidettiin yllä Tamimia vastaan.

"Israelin sotilasoikeusjärjestelmä toi syytteen omille niskoilleen tuomitsemalla Bassem Tamimin", Human Rights Watch -järjestön Joe Stork sanoi.

"Käytännössä armeija teki protestoinnin omassa kylässä hänelle mahdottomaksi, minkä jälkeen hänet tuomittiin laittomien mielenosoitusten johtamisesta kun hän kaikesta huolimatta yritti organisoida protesteja."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia