Uutiset

Naisten syrjintä on myös terveysriski

Tyttölapsen vuosi pyrkii parantamaan eteläaasialaisen naisen sorrettua asemaa

Nainen on Aasiassa uhanalainen laji, sukupuolensa vanki. "Maa sai vapautensa, mutta nainen elää yhä orjuudessa," kuvaa tilannetta intialainen tutkija Kamla Basin.

Suomesta tuleva järkyttyy helposti tajutessaan kuinka huono naisen asema voikaan olla. Edes äitinä naista ei erityisemmin arvosteta, kun jopa tunnetusti alistavassa arabikulttuurissa on perheen äiti hyvin kunnioitettu.

Intia on niitä harvoja maita, joissa naisia on vähemmän kuin miehiä, tuhatta miestä kohti on vain 933 naista. Valtavassa maassa asuu 200 miljoonaa alle 19- vuotiasta tyttöä ja vaikka he ovat biologisesti miespuolisia ikäkumppaneitaan vahvempia, kuolee heitä vuosittain lähes 300.000 enemmän kuin poikia.

Arviolta joka kuudes naisen kuolema johtuu Intiassa suoraan sukupuoleen kohdistuvasta syrjinnästä ja sen seurauksista. Tasa- arvon puute osoittautuu yhdeksi tappavimmista taudeista Etelä- Aasiassa.

SYRJINNÄN SYYT TALOUDELLISIA JA ASENTEELLISIA

Suuren kehitysmaan köyhiä oloja ei yksin voida syyttää naisen epätoivoisesta tilanteesta. "Yksiselitteistä syytä naisen syrjintään ei ole", sanoo Delhissä toimivan naisten "Saheli"- keskuksen työtekijä Elisabeth Vatsaman.

Intia on vastakohtien ja ristiriitojen maa eikä kaupunkien keskiluokan elämällä ole paljoakaan yhteistä slummien tai maaseudun köyhien kanssa. Yksi joka yhdistää, on naisen suhteellinen asema miesten varjossa.

"Syrjinnän syyt ovat syvällä historiassa ja uskonnossa, ne ovat niin taloudellisia kuin asenteellisiakin. Alueelliset erot ovat myös suuria, mutta naisten syrjintää ja huonoa kohtelua esiintyy kaikissa yhteiskuntaryhmissä," sanoo Elizabeth.

Hindulaisuus antaa miehelle erityisaseman. Pojan pitää sytyttää hautajaisissa ruumiinpolttorovio, jotta vainajan sielu vapautuisi ruumiista ja pääsisi taivaaseen. Poikajälkeläinen on haluttu myös taloudellisista syistä, sosiaaliturvan puuttuessa poikien oletetaan huolehtivan vanhemmistaan heidän vanhetessaan.

"TYTTÖ ON PERHEELLE TAAKKA"

Tyttöä toisaalta pidetään perheelle taakkana joka aiheuttaa vain menoja. Tyttö on väliaikainen vierailija, joka pian naitetaan pois perheestä. Etenkin köyhällä maaseudulla naisen ja tyttölasten syrjintä aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia.

Myötäjäisperinne on naisen asemaan liittyvistä ongelmista pahimpia. Intiassa myötäjäiset kiellettiin lailla 1961, mutta käytännössä ne ovat edelleen varsin yleisiä. Omaisuus periytyy pojalle ja myötäjäisiä selitetään tytön tulevaisuuden turvaamisena, todellisuudessa ne ovat selvää kaupankäyntiä nuorten naisten tulevaisuudella.

Lähes päivittäin lehdissä on uutisia nuorten aviovaimojen polttoitsemurhista lieden ääressä. Suuri osa näistä paljastuu virallisestikin raaoiksi murhiksi uuden vaimon -ja uusien myötäjäisten - toivossa.

Intialaisen terveysalan vapaehtoisjärjestön IVHA:n lääkäri Mira Shiva näkee naisen aseman vain huonontuneen viime vuosina. Vallitseva naiskuva heijastuu vaikkapa intialaisesta elokuvasta, jossa nainen on joko hyvin paha ja syntinen tai uhrautuva, lastensa puolesta taisteleva äitihahmo.

Tiedotusvälineet muokkaavat naisen minäkuvaa ja passivoivat heitä entisestään alistumaan omaan asemaansa. Tiedonpuute näkyy erityisesti terveydenhuollon ja perhesuunnittelun alueella.

Ongelmat aletaan kuitenkin pikkuhiljaa tunnustaa, kansalaisjärjestöjen lisäksi myös viranomaiset ovat heräämässä. Etelä- Aasian valtioiden välinen koordinaatioelin SAARC on julistanut kuluvan vuoden tyttölapsen vuodeksi, pyrkimyksenään tutkia tilannetta ja muokata asenneympäristöä "positiivisemmaksi tyttöjen kehitykselle kohti hedelmällistä ja luottavaista nuorta naista".

KOHDUSTA HAUTAAN - UUDELLA TEKNOLOGIALLA

Syrjintä alkaa jo ennen syntymää. Vanhojen perinteiden, uuden teknologian ja yksityisen yritteliäisyyden yhdistelmä sen välineenä on silmiin pistävää. Kun teollisuusmaissa lapsivesipunktiota käytetään tunnistamaan sikiön geneettiset poikkeavuudet, on sitä Intiassa käytetty paljon selvittämään tulevan lapsen sukupuoli. Tytön ollessa kyseessä tehdään usein abortti.

Yksin Bombayssa tehtiin vuonna 1984 40 000 raskaudenkeskeytystä tyttösikiölle. Aiemmin klinikat mainostivat käytäntöä avoimesti perhesuunnittelun nimellä. Naisjärjestöjen kampanjan tuloksena se kiellettiin Maharastran osavaltiossa, mutta mikään ei estä halukasta ja varakasta suorittamasta operaatiota naapurivaltiossa.

On myös erilaisia lääkkeitä, joiden väitetään vaikuttavan lapsen sukupuoleen. Mira Shiva näyttää esitettä " Select"- nimisestä lääkkeestä, jonka väitetään 80- prosenttisella varmuudella tuovan seuraavaksi perheeseen poikalapsen. Esite kertoo lääkkeen tukevan perhesuunnittelua ja sosiaalista vaihtoehtoa epäoikeudenmukaiselle myötäjäissysteemille. Sukusi jatkuu, kiitos kaikkivoivan lääketieteen.

ira Shivan mukaan ihmiset todella käyttävät näitä lääkkeitä ja uskovat niiden vaikutukseen, tietämättä mitään mahdollisista sivuvaikutuksista. Väistämättä mieleen tulevat rodunjalostuksen periaatteet tai apartheid-politiikka, valikoinnin ja syrjinnän kohteena ovat vain tässä tapauksessa tytöt.

ALIRAVITTU TYTTÖLAPSI

Kun tyttölapsia kaikesta huolimatta syntyy, joutuvat he jo imetysvaiheessa huonompaan asemaan kun veljensä. Äidit keskeyttävät tyttölasten imetyksen aikaisemmin halutessaan valmistautua paremmin uuteen raskauteen - ja mahdolliseen poikalapseen. Samoin äitien tiedetään huolehtivan oman ravintonsa monipuolisuudesta paremmin imettäessään poikalasta.

Usein perinteeseen kuuluu, että perheen miespuoliset jäsenet aterioivat ensin ja naiset syövät mitä jäljelle jää. Tytöt kärsivätkin aliravitsemuksesta useammin kuin pojat, siksi he ovat myös alttiimpia infektioille ja paranevat sairastuttuaan hitaammin.

Monien tutkimusten mukaan poikalapset viedään sairaalahoitoon herkemmin kuin tyttölapset, Delhissä Safdarjang- sairaalassa on asiaa tutkittu. Sairaalassa hoidetuista lastentautitapauksista oli 65 prosenttia poikia ja koska tyttöjä tuotiin hoitoon vain vaikeissa tapauksissa, heitä kuoli huomattavasti poikia enemmän.

ENEMMÄN TYÖTÄ VÄHEMMÄN KOULUTUSTA

Tyttölapset joutuvat jo hyvin pienestä auttamaan kotitöissä, maaseudulla karjan paimentaminen, veden kanto ja polttopuiden keruu ovat perinteisesti tyttöjen töitä. Unicefin mukaan alle kymmenvuotiaat nepalilaistytöt käyttävät erilaisiin töihin lähes neljä tuntia päivässä kun pojat selviävät runsaalla kahdella tunnilla. Yli kymmenvuotiaat tytöt tekevät jo lähes kahdeksantuntisen päivän, kun pojat ehtivät leikkiä vielä reilut kolme tuntia enemmän.

Koska tyttöjen työvoimaa tarvitaan kotona eikä heidän kouluttamistaan
idetä tärkeänä, jää koulu usein käymättä. Useissa tapauksissa jo aloitettu koulu keskeytetään, kun tyttöä tarvitaan kotona huolehtimaan pienemmistä sisaruksista. Syyt ovat tietysti myös taloudellisia. Koulutus on usein ilmaista, mutta kaikki muu maksaa, kirjat, koulumatkat, kouluvaatteet. Tytön kotonaolo myös vapauttaa äidin huonosti palkattuun ansiotyöhön kodin ulkopuolella.

Koulutus on avain naisen aseman paranemiseen. "Kouluttamattoman naisen asema on kehnoista kehnoin", huomauttaa Elizabeth Vatsaman. Tilastot ovat kuitenkin synkkää luettavaa. Maailman lukutaidottomista on kaksi kolmannesta naisia, Etelä-Aasiassa alle joka viides nainen osaa lukea.

LIIKAA LAPSIA, LIIAN VARHAIN, LIIAN USEIN

Nuorena solmitut avioliitot ja paine pikaiseen lasten saamiseen aiheuttavat monia riskejä naisten terveydelle. Naimisiin mennään usein jo varhaisessa teini- iässä ja esimerkiksi Bangladeshin tytöistä 21 prosenttia on synnyttänyt ensimmäisen lapsensa 15 vuoden iässä.

Tiheästi toistuvat raskaudet kuluttavat naisen loppuun hyvin nopeasti. Paine poikien saamiseksi tihentää entisestään synnytysvälejä ja lisää lapsilukua. Naisen elimistö ei ehdi palautua edellisen synnytyksen jäljiltä, kun edessä on jo uusi raskaus.

"Nuoret naiset pelkäävät isokokoisten lasten synnytystä ja syövät raskauden aikana sen vuoksi vähemmän", kertoo lääkäri Mira Shiva. Pelko synnytyskomplikaatioista ei ole aiheeton, koska lapset tulevat useimmiten maailmaan ilman ammattiapua alkeellisissa oloissa. WHO:n tutkimuksen mukaan raskaus ja synnytys ovat naisilla suurin kuoleman aiheuttaja kehitysmaissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.

Tuoreimmat

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa