Naisiin kohdistuva väkivalta lisääntynyt Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naisiin kohdistuva väkivalta lisääntynyt Afganistanissa

Ilmi tulee aiempaa enemmän ja yhä pahempia tapauksia, raportoi Kreshma Fakhri.

Naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt Afganistanissa tämän vuoden jälkipuoliskolla 22 prosenttia viime vuoteen verrattuna, maan riippumaton ihmisoikeuskomissio arvioi. Ilmi tulleet tapaukset ovat entistä julmempia.

Mah Gul -niminen nainen menetti lokakuussa päänsä Heratin maakunnassa. Poliisi pidätti murhasta epäiltyinä naisen miehen ja kaksi tämän sukulaista.

Naisen suvun mukaan Mah Gul surmattiin, koska tämä vastusti anoppinsa aietta pakottaa hänet myymään seksiä.

Pari kuukautta aiemmin tuli ilmi tapaus, jossa aviomies murhasi raa'asti 20-vuotiaan vaimonsa. Tämä oli yrittänyt estää miestä myymästä heidän tytärtään lapsivaimoksi.

Kaikki eivät pelastu

Marraskuussa lehdet kertoivat, että Badakhsanin maakunnassa oli vapautettu Kulsoom-niminen nainen, jota aviomies ja tämän ensimmäinen vaimo pitivät vankina tallissa.

Kulsoom kertoi, että häntä kidutettiin ja käytettiin seksuaalisesti hyväksi. Vapauduttuaan hän synnytti vakavasti aliravitun vauvan.

Baghlanin maakuntaan vaimoksi myyty Sahar Gul päätyi anoppinsa pakottamana prostituoiduksi, mutta poliisi pelasti hänet.

Sieppaajien kynsiin joutuneelle 13-vuotiaalle Shazialle ei käynyt yhtä hyvin. Hän vastusteli ja pääsi hengestään. Kolme henkeä on pidätetty murhasta epäiltyinä.

Uhrit usein alaikäisiä

Enemmistö naisen hengen vaatineista väkivallanteoista on tapahtunut Afganistanin turvattomiksi tiedetyissä maakunnissa, ihmisoikeuskomissiota edustava tohtori Soraya Sobhrang kertoo.

"Komissio on erityisen huolissaan siitä, että seksuaalisen väkivallan uhreista 80 prosenttia on alaikäisiä tyttöjä", hän sanoo.

Naisten asioiden ministeriö kirjasi tältä vuodelta marraskuun loppuun mennessä 471 naisiin kohdistunutta väkivaltatapausta.

"Valitettavasti yli 50 prosenttia uhreista pakeni raakuuksia itsemurhaan. Väkivalta on käynyt aiempaa vakavammaksi", ministeriön oikeudellisen osaston johtaja Fawzia Amini kertoo.

Suhteilla vapauteen

Ihmisoikeuskomissiossa naisten tuesta vastaava Parwin Rahimi näkee kehityksen taustalla yleisen turvattomuuden.

"Kun jokaisella on ase, ja rikolliset saavat tukea vaikutusvaltaisilta aseistetuilta komentajilta, naisiin kohdistuva väkivalta jatkaa kasvuaan", hän arvioi.

Vaikka laki uhkaa naisiin kajoavia kovilla rangaistuksilla eikä tunne armoa, tuomioita saadaan Rahimin mukaan lievennettyä poliittisilla suhteilla. "Moni on vapautettu presidentin määräyksellä."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia