Myrkyn kylvö kuriin Sri Lankan teetiloilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myrkyn kylvö kuriin Sri Lankan teetiloilla

Teenviljely on vaikeutunut Sri Lankassa maaperän köyhtymisen takia. Nyt viljelijöitä opastetaan vähentämään torjunta-aineiden käyttöä ja siirtymään kestävämpiin menetelmiin.

Teenviljelijä Sri Lankassa

Maan heikkeneminen ja ilmastonmuutos ovat vaikeuttaneet teenviljelyä Sri Lankassa. Tuottajille opetetaan uusia menetelmiä vaikeuksien voittamiseksi. Kuva: Stella Paul / IPS.

Vuosikymmeniä jatkunut rikkaruohojen myrkyttäminen on johtanut vakavaan maan viljavuuden heikkenemiseen Sri Lankan teeviljelmillä, jotka muodostavat maan tärkeimmän tuotannonalan.

Teepensaita on kasvatettu Sri Lankan saarivaltiossa yli 150 vuotta ja ala työllistää 2,5 miljoonaa ihmistä. Heistä 400 000 on pienviljelijöitä, jotka kasvattavat teetä alle neljän hehtaarin tilalla.

Pitkään kukoistanut teentuotanto on ajautunut vaikeuksiin, joiden tärkein syy on vakava maan heikkeneminen. Aavikoitumista torjuva YK-järjestö UNCCD arvioi sen johtuvan torjunta-aineiden liikakäytöstä.

Kun vesilähteiden ja ympäröivän luonnon monimuotoisuuden suojelu on laiminlyöty, eroosio ja maan happamoituminen ovat heikentäneet sen hedelmällisyyttä.

Rikkakasveissa on eroja

Ratnapuran alue tuottaa 70 prosenttia Sri Lankan teestä, ja monet pienkasvattajat myyvät satonsa Kahawatten suurtilalle, jonka taustalla on Dilmah-yhtiö. Maan kunto uhkaa nyt viljelijöiden elantoa, pientuottajia auttavan valtion viraston hankejohtaja Lalith Kumar kertoo.

Ilmastonmuutoksen tuomat toistuvat kuivuuskaudet ja sateiden oikuttelu ovat vaikeuttaneet tilannetta. Teepensaat kuihtuvat, kun kosteus haihtuu eroosion kalvamasta maasta ja kuivuus tuhoaa kasvien juuret.

Kumarin virasto ja YK:n ympäristöohjelma Unep opastavat viljelijöitä vähentämään torjunta-aineiden käyttöä ja siirtymään kestäviin menetelmiin maan pelastamiseksi.

Kumar korostaa, että läheskään kaikki rikkaruohot eivät ole haitallisia. ”Opetamme viljelijät erottamaan ja kitkemään vain vahingolliset kasvit, jotka levitetään katteeksi pensaiden väliin säilyttämään maan kosteutta.”

Lannoitus tarpeen

Saman-niminen teenkasvattaja ja 300 pientilan yhteisön johtaja on käynyt koulutuksessa. Uusien menetelmien ansiosta hänen tilansa tuottaa nyt aiempaa paremmin ja myrkkyihin käytetyt rahat säästyvät. ”Pienin askelin saadaan aikaan suuria muutoksia”, hän vakuuttaa.

Kahawatten suurtila sai keväällä Rainforce Alliancen sertifikaatin, joka kertoo sen noudattavan kestäviä periaatteita tuotannossaan ja alihankinnassaan. Tuotteiden hinta on noussut markkinoilla, mutta Saman ja muut pientuottajat eivät ole kuulletkaan asiasta.

Viljelijät toivovat valtiolta lisää tukea ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Tällä hetkellä valtio lupaa maksaa puolet kuluista sille, joka muokkaa heikentyneen maansa ja istuttaa teepensaat uudelleen.

55-vuotias naistuottaja Kamakandalagi Leelavathi kertoo säästävänsä merkittävän summan kuukaudessa luovuttuaan torjunta-aineista. ”Mutta paheneva kuivuus pakottaa lisäämään lannoitusta, joten rahat menevät siihen.”

Sri Lanka

  • Saarivaltio Intian valtameressä Intian kaakkoispuolella
  • Asukkaita 21 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 6,7 % (2012)
  • Yli 15-⁠vuotiaista lukutaitoisia 91,2 %
  • Hiilidioksidipäästöt 0,8 tonnia/⁠asukas (2013)
  • Vrt. hiilidioksidipäästöt Suomi: 8,5 USA: 16,4 (2013)
  • ⁠ Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 73/⁠188

Lähde: YK

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia