Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Myrkyn kylvö kuriin Sri Lankan teetiloilla

Teenviljely on vaikeutunut Sri Lankassa maaperän köyhtymisen takia. Nyt viljelijöitä opastetaan vähentämään torjunta-aineiden käyttöä ja siirtymään kestävämpiin menetelmiin.
Teenviljelijä Sri Lankassa
Maan heikkeneminen ja ilmastonmuutos ovat vaikeuttaneet teenviljelyä Sri Lankassa. Tuottajille opetetaan uusia menetelmiä vaikeuksien voittamiseksi. (Kuva: Stella Paul / IPS)

Vuosikymmeniä jatkunut rikkaruohojen myrkyttäminen on johtanut vakavaan maan viljavuuden heikkenemiseen Sri Lankan teeviljelmillä, jotka muodostavat maan tärkeimmän tuotannonalan.

Teepensaita on kasvatettu Sri Lankan saarivaltiossa yli 150 vuotta ja ala työllistää 2,5 miljoonaa ihmistä. Heistä 400 000 on pienviljelijöitä, jotka kasvattavat teetä alle neljän hehtaarin tilalla.

Pitkään kukoistanut teentuotanto on ajautunut vaikeuksiin, joiden tärkein syy on vakava maan heikkeneminen. Aavikoitumista torjuva YK-järjestö UNCCD arvioi sen johtuvan torjunta-aineiden liikakäytöstä.

Kun vesilähteiden ja ympäröivän luonnon monimuotoisuuden suojelu on laiminlyöty, eroosio ja maan happamoituminen ovat heikentäneet sen hedelmällisyyttä.

Rikkakasveissa on eroja

Ratnapuran alue tuottaa 70 prosenttia Sri Lankan teestä, ja monet pienkasvattajat myyvät satonsa Kahawatten suurtilalle, jonka taustalla on Dilmah-yhtiö. Maan kunto uhkaa nyt viljelijöiden elantoa, pientuottajia auttavan valtion viraston hankejohtaja Lalith Kumar kertoo.

Ilmastonmuutoksen tuomat toistuvat kuivuuskaudet ja sateiden oikuttelu ovat vaikeuttaneet tilannetta. Teepensaat kuihtuvat, kun kosteus haihtuu eroosion kalvamasta maasta ja kuivuus tuhoaa kasvien juuret.

Kumarin virasto ja YK:n ympäristöohjelma Unep opastavat viljelijöitä vähentämään torjunta-aineiden käyttöä ja siirtymään kestäviin menetelmiin maan pelastamiseksi.

Kumar korostaa, että läheskään kaikki rikkaruohot eivät ole haitallisia. ”Opetamme viljelijät erottamaan ja kitkemään vain vahingolliset kasvit, jotka levitetään katteeksi pensaiden väliin säilyttämään maan kosteutta.”

Lannoitus tarpeen

Saman-niminen teenkasvattaja ja 300 pientilan yhteisön johtaja on käynyt koulutuksessa. Uusien menetelmien ansiosta hänen tilansa tuottaa nyt aiempaa paremmin ja myrkkyihin käytetyt rahat säästyvät. ”Pienin askelin saadaan aikaan suuria muutoksia”, hän vakuuttaa.

Kahawatten suurtila sai keväällä Rainforce Alliancen sertifikaatin, joka kertoo sen noudattavan kestäviä periaatteita tuotannossaan ja alihankinnassaan. Tuotteiden hinta on noussut markkinoilla, mutta Saman ja muut pientuottajat eivät ole kuulletkaan asiasta.

Viljelijät toivovat valtiolta lisää tukea ilmastonmuutokseen vastaamiseksi. Tällä hetkellä valtio lupaa maksaa puolet kuluista sille, joka muokkaa heikentyneen maansa ja istuttaa teepensaat uudelleen.

55-vuotias naistuottaja Kamakandalagi Leelavathi kertoo säästävänsä merkittävän summan kuukaudessa luovuttuaan torjunta-aineista. ”Mutta paheneva kuivuus pakottaa lisäämään lannoitusta, joten rahat menevät siihen.”

Sri Lanka

  • Saarivaltio Intian valtameressä Intian kaakkoispuolella
  • Asukkaita 21 miljoonaa
  • Kansallisen köyhyysrajan alla 6,7 % (2012)
  • Yli 15-⁠vuotiaista lukutaitoisia 91,2 %
  • Hiilidioksidipäästöt 0,8 tonnia/⁠asukas (2013)
  • Vrt. hiilidioksidipäästöt Suomi: 8,5 USA: 16,4 (2013)
  • ⁠ Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 73/⁠188

Lähde: YK

Maatalous ja kehitysmaat maatalousympäristö Sri Lanka Suomen IPS

Lue myös

Kaksi miestä papulaatikoiden äärellä

”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta

Tuoreen raportin mukaan 64 prosenttia Afrikassa kulutetusta ruuasta on pienten tai keskisuurten yritysten tuottamaa. Usein naisten johtamat yritykset tarjoavat laajan kirjon palveluita kuljettamisesta ja logistiikasta lannoitteiden ja siementen viljelijöille myymiseen.
Paimenet ajavat karjaa Keniassa

Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty

Kenian kuivien ja puolikuvien alueiden karjan määrä on viime vuosikymmeninä laskenut neljänneksen. Syynä on suoraan lämpötilan nousu, joka vaatii viljelijöiltä uusia sopeutumiskeinoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta