Monsuunikausi alkoi Bangladeshissa – rohingyapakolaisten leirillä ”tilanne muuttuu epätoivoisemmaksi jokaisen sadepisaran myötä” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Monsuunikausi alkoi Bangladeshissa – rohingyapakolaisten leirillä ”tilanne muuttuu epätoivoisemmaksi jokaisen sadepisaran myötä”

Ensimmäiset monsuunikauden aiheuttamat sateet ja tulvat ovat pyyhkineet yli rohingyojen asuinalueiden Bangladeshissa. Ripulitapausten määrä on jo kasvussa, varoittaa Punainen Risti.

Rohingya-pakolaisia ja heidän asumuksiaan Bangladeshissa

Bangladeshiin on paennut 688 000 rohingyaa. Naiset pumppasivat vettä Balukhalin leirillä helmikuun alussa. Kuva: Allison Joyce / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Pelätty monsuunikausi on alkanut Bangladeshissa, jonne on paennut viime elokuun jälkeen yli 700 000 Myanmarin rohingyaa.

YK:n ja avustusjärjestöjen mukaan lauantaina alkaneet rankkasateet ja jopa 70 kilometriä tunnissa puhaltavat tuulet ovat pyyhkineet yli rohingyojen asuinalueiden Cox's Bazarin alueella.

Leirialueella on tapahtunut ainakin 37 maanvyörymää. Ihmisiä on loukkaantunut vakavasti ja yksi lapsi on kuollut, kertoi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR eilen. Yli tuhat asumusta, yksi terveyskeskus, kymmenen vesipistettä ja 167 vessaa on vaurioitunut.

Pakolaisalueella elää yhteensä noin 900 000 rohingya-pakolaista. Monsuunikausi on vaikuttanut jo noin 11 000 elämään.

YK, Bangladeshin viranomaiset ja avustusjärjestöt ovat varoittaneet monsuunikauden alusta koko vuoden, sillä pakolaiset ovat ahtautuneet huteriin suojiin, jotka eivät kestä rankkasateita ja tulvia. Avunantajat ovat pyrkineet varautumaan kauteen muun muassa kouluttamalla ihmisiä ja siirtämällä yli 14 000 ihmistä turvallisemmille alueille. UNHCR:n mukaan jopa lähes 200 000 pitäisi yhä siirtää, mutta tilaa on vähän.

”Tilanne leirillä muuttuu yhä epätoivoisemmaksi jokaisen sadepisaran myötä. Lähes miljoona ihmistä elää mäkisellä, mutaisella alueella, jossa ei ole puita tai pensaita jäljellä pitämässä maata paikallaan. Ihmiset ja heidän tilapäiset suojansa huuhtoutuvat pois sateiden mukana”, sanoo Manuel Pereira, Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön hätäapukoordinaattori tiedotteessa.

Erityisenä huolenaiheena on tartuntatautien leviäminen. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan romahtaneet mäet ovat tuhonneet vessoja ja tulvavesi on huuhtonet lietettä leireihin.

”Olemme jo havainneet akuuttien ripulitapausten kasvun ja veden levittämien tautien epidemian riski on nyt vakava”, kertoo järjestön Cox's Bazarin toimiston päällikkö Sanjeev Kafley.

Järjestöt kertovat tekevänsä töitä ympäri kellon auttaakseen pakolaisia. YK:n hätäapuvetoomuksesta kuitenkin vasta runsas viidennes on rahoitettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia